La pólvora, un indispensable de les Falles a l'espera de rebre llum verda

Sanitat té l’última paraula per a autoritzar els actes que marcaran el calendari faller de setembre

Guardar

Mascletà vertical a La Marina de València
Mascletà vertical a La Marina de València

Després de confirmar-se que sí que hi haurà Falles en 2021 – concretament de l'1 al 5 de setembre –, el següent pas és perfilar el calendari d'actes que marcarà unes festes josefines que, si bé no seran com les d'anys anteriors, ajudaran a recuperar un sector que porta paralitzat des de març de 2020. Així, en la reunió amb la Conselleria de Sanitat sí que es van definir una sèrie d'actes que són imprescindibles per a les Falles, i que han aconseguit l'autorització de Sanitat.

Entre aquests actes, per descomptat, estarà la plantà i la cremà dels monuments fallers. D'aquesta manera, i encara que la plantà infantil serà la nit del 31 d'agost, des de mitjan mes els ninots començaran a inundar els carrers de la ciutat. I, per descomptat, com hi haurà plantà, també se celebrarà l'Exposició del Ninot 2021, que es podria inaugurar el mes de juliol.

A més, entre el calendari faller tampoc faltaran actes tan destacats com el lliurament de premis o l'Ofrena, que es desdoblegarà en diferents dies i sessions per a evitar aglomeracions, així com actuacions musicals controlades. I és encara que els límits els marcarà la situació epidemiològica que hi haja el mes de setembre, la qual cosa ha quedat descartat és que es puguen organitzar revetles o discomòbils. No obstant això, sí que es podria permetre la celebració d'esdeveniments, com a acústics, monòlegs o concerts asseguts, que complirien amb la mateixa normativa que els festivals de música autoritzats.

Però, què passarà amb la pólvora? Sanitat ja ha descartat que, al setembre, es puguen dur a terme trets tant a la plaça de l'Ajuntament, com en el riu. Així i tot, s'estaria estudiant la possibilitat de disparar mascletaes o castells descentralitzats, de la mateixa manera que es van realitzar el passat estiu quan la Diputació de València va contractar castells en diferents pobles de la província de València.

Mascleta

En aquest sentit, Piroval ha comunicat que està a l'espera de rebre llum verda per part de Sanitat per a estudiar les pautes marcades i preparar tant els esdeveniments pirotècnics de Falles, com de l'estiu. Es preveu que la pròxima setmana tinga lloc la reunió que done el vistiplau al pla presentat per Piroval. Així, es confia que les comissions falleres puguen contractar trets per als dies de Falles, mentre que els contractes municipals de pirotècnia es mantinguen per a dur a terme trets repartits per la ciutat, especialment en aquells espais on no hi haja falles a prop.

Finalment, com ja va explicar el regidor de Cultura Festiva i president de Junta Central Fallera, Carlos Galiana, "s'habilitarà espai públic per a la reunió dels fallers i falleres", evitant la instal·lació de carpes o les concentracions a l'interior dels casals.

No obstant això, Sanitat tindrà l'última paraula, i totes les propostes d'actes les haurà de validar perquè puguen dur-se a terme.

JCF adverteix que les comissions que no planten al setembre podrien perdre les subvencions

Junta Central Fallera ha comunicat als presidents i presidentes de les diferents falles que, en el cas de celebrar-se les festes al setembre, si una comissió decidira no plantar podria perdre les subvencions que l'Ajuntament de València va concedir per a aquest fi. Així mateix, el monument faller tampoc podria continuar estant emmagatzemat en Fira València i la comissió seria la que hauria de fer-se càrrec del seu magatzematge.
Destacats