La Policia creu que l'incendi de l'EMT no va ser intencionat i apunta a un problema elèctric en un bus

L'Ajuntament es planteja obrir una nova cotxera al costat dels terrenys del cementiri general

Guardar

incendio-emt
incendio-emt

L'informe de la Policia Científica que investiga l'incendi en les cotxeres de l'Empresa Municipal de Transports (EMT) de València del passat 5 de desembre de 2020 assenyala que "no s'han localitzat indicis que feren sospesar una possible intencionalitat del sinistre" i que "tot sembla indicar que l'origen de l'incendi pogués estar relacionat amb alguna incidència en el quadre elèctric del bus 5174, situat darrere de la cabina del conductor, no podent precisar-se majorment a causa de l'alt grau de destrucció que presenta la zona".

El document, les conclusions del qual ha llegit aquest dilluns l'alcalde de València, Joan Ribó, davant els mitjans de comunicació i després durant el ple extraordinari que fet sobre el sinistre a petició de PP, Ciutadans i Vox, assenyala que el foc es va iniciar a les 16.45 hores, en un autobús, marca Renault, model CITIE-2, matrícula 4911 BRD, bus 5174, propulsat per dièsel, quan estava estacionat en la plaça B-48.

Es tracta d'un vehicle, de 19 anys, la història d'operacions de la qual registra, des del dia 30 de l'11, incidències relacionades amb el circuit de calefacció i amb la placa posterior al conductor, ha explicat Ribó. De fet, per aquest motiu havia estat retirat dos dies abans i s'entrava en la seua plaça d'aparcament, ha puntualitzat.

El Sistema d'Ajuda a l'Explotació (SAE) registra una connexió a les 16.21 hores i unes emergències a les 16.32 del mateix dia de l'incendi, compatible amb algun problema d'aquest autobús, continua l'informe de la científica.

FACTORS QUE VAN PROPICIAR "FORTES FLAMERADES"

Durant la seua exposició de l'informe, Ribó ha desgranat la cronologia dels fets des que s'iniciés l'incendi. Durant la retirada d'autobusos de la zona per a evitar la propagació del foc, es va produir una deflagració del vehicle contigu al bus incendiat en obrir-se de manera automàtica les vàlvules de seguretat de les bombones, ha relatat l'alcalde.

"El fet que els autobusos confrontants anaren de combustible de gas natural, la ubicació dels seus dipòsits de combustible en el sostre exterior i que els autobusos es trobaren totalment repostats va contribuir a la ràpida propagació de l'incendi", ha admés Ribó.

Així, quan el foc arribava a aquests dipòsits, els mecanismes i vàlvules de seguretat de les bombones de gas van actuar com a bufadors amb fortes flamerades de diversos metres". A això cal sumar les ratxes de vent d'aquell dia, pròximes als 25 km/h amb màximes de 50 km/h.

Els bombers surten a les 16.50 hores amb dues bombes urbanes pesades, dues bombes nodrissa lleugera i ambulància, ampliant-la a una bomba nodrissa pesada i una altra lleugera, donades les característiques del sinistre, treballen de manera conjunta amb l'equip de guàrdia de l'EMT.

Els equips es coordinen perquè es puguen connectar les bombes i les vàlvules dels hidrants. Els bombers inicien les tasques d'extinció de l'incendi amb els seus motobombes fins que fan la transició a la xarxa d'hidrants pròpia de l'EMT i després d'haver assegurat l'aigua, es retira una de les bombes lleugeres, ha detallat Ribó.

Com a resultat de l'incendi l'alcalde ha assenyalat que s'han comptabilitzat 17 vehicles en sinistre total, amb una mitjana de 13,1 anys i 570.000 km recorreguts. Segons Ribó, "estava prevista la retirada de tots aquests vehicles al llarg dels pròxims mesos" amb l'excepció d'un d'ells. A més hi ha 9 vehicles amb afectació parcial, amb una mitjana de 16,8 anys.

LA PÒLISSA D'ASSEGURANCES AVANÇARÀ 600.000 EUROS

Quant al valor dels danys en els autobusos, que Ribó ha xifrat el seu valor comptable en 35.000 euros, encara que el valor analitzat és d'1,5 milions en els vehicles de sinistre total i de 547.000 euros en els de sinistre parcial, això és poc més de 2 milions d'euros, un valor econòmic total que s'ha sol·licitat a l'assegurança de l'EMT.

I aquesta pòlissa d'assegurances de Zurich ha oferit a l'EMT València avançar 600.000 euros "en concepte de pagament a compte per la indemnització pels danys ocasionats que puga correspondre, una vegada siguen ultimades les comprovacions i peritatges corresponents al sinistre esdevingut", ha avançat l'edil.

Finalment, l'alcalde ha avançat que estan "pensant obrir una nova cotxera" al costat dels terrenys del cementiri general de València.

EL PP REVELA QUE NO HI HAVIA SIMULACRES D'INCENDIS AMB BOMBERS

La portaveu del Grup Popular, María José Catalá, ha revelat que en una resposta oficial a una pregunta del Grup Popular el regidor de Protecció Ciutadana, Aarón Cano (del 14 de gener de 2021) ha reconegut que "l'EMT no ha realitzat simulacres d'incendis amb Bombers en les cotxeres sinistrades del barri de Sant Isidre".

Segons Catalá, "no consta que els bombers hagen participat en simulacres i no consten visites d'inspecció i coneixement de les instal·lacions del Cos de Bombers de València des de l'any 2015".

Destacats