La paella valenciana, en camí per a ser declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat

Sandra Gómez ha manifestat la seua satisfacció davant l'anunci que la Comissió Tècnica per a l'Estudi i Inventari del Patrimoni Immaterial de la Generalitat ha decidit aprovar els tràmits de la declaració de Bé d'Interés Cultural 'La paella valenciana. L'art d'unir i compartir'

Guardar

WhatsApp Image 2021-04-07 at 13.43.00
WhatsApp Image 2021-04-07 at 13.43.00

"Va més enllà d'una recepta, és una manera de viure, de compartir, una cultura que ens dona relat com a poble". Així ha expressat la seua satisfacció Sandra Gómez, la vicealcaldessa de València, en el seu compte de Twitter, després que la Comissió Tècnica per a l'Estudi i Inventari del Patrimoni Immaterial de la Generalitat haja decidit aprovar que es procedisca a la incoació de declaració de Bé d'Interés Cultural (BIC).

És el plat valencià per excel·lència. El dels diumenges, el de la família, el de l'amistat i el de la celebració. És el símbol de la nostra terra. Per això, tal com ho ha recordat Gómez, aquest és un camí que es va iniciar el mandat anterior, quan l'actual vicealcaldessa estava al capdavant de la Regidoria de Turisme. En aqueix sentit, ha expressat: "portem anys treballant per a compartir el nostre plat amb el món sencer". La regidoria no ha parat de lluitar per promoure el reconeixement internacional que el plat valencià més autèntic es mereix.

La sol·licitud de convertir-se en BIC va ser presentada per la Regidoria de Turisme de l'Ajuntament de València, juntament amb el suport de les tres diputacions provincials, ajuntaments, universitats valencianes, entitats culturals, restaurants i cuiners.

Les organitzacions que donen suport a la petició defensen la paella com l'element vertebrador de la gastronomia valenciana, dotat de diverses possibilitats en el que a la seua elaboració es refereix. A més, s'ha convertit en una icona cultural del territori espanyol.

EN CAMÍ DE SER DECLARADA PATRIMONI IMMATERIAL DE LA HUMANITAT

Gómez, a més, ha recordat que aconseguir aquest reconeixement suposaria un pas per a continuar avançant i aconseguir que la paella siga declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat, per la Unesco. De moment, la paella serà declarada Bé d'Interés Cultural, malgrat que, així com ho ha detallat l'administració local, el procediment per a sol·licitar aqueixa distinció com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat comença amb la Declaració de BIC que atorga la Conselleria de Cultura.

Així mateix, ha assenyalat que posteriorment la Generalitat presenta al Ministeri d'Educació, Cultura i Esport la proposta de candidatura a la Llista de béns culturals registrats de les diferents comunitats autònomes per a presentar a la Unesco, l'anomenada Llista Indicativa.

El Bé que és candidat ha de romandre en aquesta llista almenys un any i a partir de llavors, el procés continua durant almenys dos anys més amb la intervenció del Consell de Patrimoni Històric i el Comité de Patrimoni Mundial per a la seua aprovació.

A més, amb l'objectiu de donar a conéixer la paella també es va crear el World Paella Day, el 20 de setembre, com un esdeveniment promocionat des de l'Ajuntament de València, la Fundació Turisme València, l'Agència Valenciana de Turisme, la Federació Empresarial d'Hostaleria de València, Wikipaella, la DO Arròs de València, el Concurs Internacional de Paelles de Suecay Paella Today.

"Hem aconseguit sumar a cuiners de tot el món entorn de la paella i aconseguir el reconeixement com BIC seria el recolzament a un plat que representa la gastronomia i la cultura mediterrània", ha apuntat Gómez qui ha insistit que a més és necessari per a aconseguir que sa reconeguda com a Patrimoni Immaterial per la Unesco.

Arxivat a:

Destacats