La Marina i el Ajuntament busquen projectes en conjunt amb l'amenaça del deute i les cessions de la APV

Des de la Regidoria de Acció Cultural es busca oferir en la zona marítima un nou enclavament artístic i cultural

Guardar

La Marina de València
La Marina de València

Ahir la Regidora d'Acció Cultural de l'Ajuntament de València, Maite Ibáñez, es va reunir amb els directors generals i executiu del Consorci València 2007, Vicent Llorens i Ramón Marrades. Una trobada el resum de la qual és la cerca d'una "acció conjunta". Una intenció, no obstant això, que pot veure's amenaçada per la falta de deute de la Marina i, fins i tot, la cessió temporal dels seus espais per part de l'Autoritat Portuària de València (APV).

La Marina arrossega un deute de 370 milions d'euros que, a diferència d'altres grans esdeveniments al país -Jocs Olímpics de Barcelona o l'Exposició Universal de Saragossa-, no ha sigut assumida per l'Estat. Alguna cosa que ja a la fi de 2018 l'encara en funcions President del Govern, Pedro Sánchez, va prometre resoldre per Reial decret si no tiraven avant els pressupostos. No obstant això, els pressupostos no van ser aprovats i des de l'executiu socialista no s'ha mantingut la promesa.

Embargament

Aquest deute, com va assenyalar Llorens, és un element de "incertesa" quant al futur i les possibles accions de la Marina. Segons va apuntar en declaracions a Europa Press, l'abandó del Govern d'Espanya pot acabar en una "sentència ferma" i al fet que "s'embarguen els comptes".

Ibáñez va assenyalar en la reunió la intenció d'"activar culturalment" la ciutat de València a través de la zona marítima, que des de la seua obertura i 'democratització' després de la Copa Amèrica de 2007, s'ha convertit en uns dels espais més visitats del Cap i Casal. Una intenció que, asseguren, comparteixen des del Consorci, per al que es crearia "un protocol de relacions amb el Govern local específic".

Sense finançament públic

Un altre dels problemes que pot afectar el futur d'aquest espai obert al públic són les concessions. Els espais actualment sota el comandament del Consorci són cedits des de l'APV; es va realitzar una 'cessió' a 35 anys des de 2007 per la qual es paguen, anualment, 800.000 euros. Des de l'ens reclamen que "el que gestiona el consorci" no ha de tornar a l'APV. Significaria la reversió d'espais públics i oberts a la ciutadania.

Malgrat això, des de totes dues institucions es mostren optimistes i amb intenció de "generar una xarxa de relacions institucionals directa i fluida". Llorens creu que la situació del deute, que és el gran problema actual -els impedeix optar a finançament públic per qualsevol via-, es resoldrà perquè és una aposta comuna de la majoria de partits de la ciutat i les Corts. Volen que es trasllade la imatge que "València mira al mar".

Destacats