"La lluita global pel medi ambient comença per un mateix"

Parlem amb el moviment Fridays For Future València sobre com podem contribuir a preservar el planeta

Guardar

movimiento-friday-for-future
movimiento-friday-for-future

"Promocionar l'economia de proximitat i invertir en economia circular hauria de ser la base de l'economia"

Que cada vegada la societat està més conscienciada de la importància de preservar el planeta és una realitat. Potser els actuals col·lectius i moviments contra el canvi climàtic han contribuït a despertar consciències i fer més visible les conseqüències de no frenar el declivi del nostre entorn.

"Encara que hem de ser conscients de prendre mesures individualment, és la pressió social i col·lectiva les que poden dur a terme els canvis i mesures de gran importància, que haurien de prendre's per a poder aplacar els efectes del canvi climàtic". El moviment Fridays For Future València el té clar, i així ho conten a València Extra. "Les coses poden i deuen canviar pel nostre bé i el bé de tot el món, ja que ens acostem a un escenari en el qual moltíssimes persones es veuran afectades greument. La lluita global pel medi ambient comença per un mateix".

El Consell ja va declarar l'Emergència Climàtica a la Comunitat Valenciana, una mesura que es continua reclamant en altres punts del país i d'Europa. No obstant això, diuen, ara és moment de "prendre mesures per a aconseguir una societat descarbonitzada al més prompte possible, i un pla territorial per a adaptar-nos a l'efecte del canvi climàtic que ja estem patint".

fridays-for-future-valencia

Però a més, a títol individual, també podem contribuir a la protecció del planeta. "Preferentment, hem de canviar la nostra manera de consumir, és a dir, apostar per producte de proximitat, ecològic i baix en residus, seguir la regla del quilòmetre, reciclar els residus...", explica el moviment Fridays For Future València a aquest diari. "Cal abandonar el sistema consumista d'un sol ús. Ens preocupa que els productes tecnològics estiguen basats en l'obsolescència programada. Promocionar l'economia de proximitat i invertir en economia circular hauria de ser la base de l'economia".

fridays-for-futureCada divendres, el moviment Fridays For Future es concentra en la plaça de la Verge de València per a reivindicar un canvi en l'actual model econòmic, de consum i de vida de la societat, que ha de començar per l'administració pública. Un moviment, que ja s'estava gestant en altres ciutats de l'Estat, al qual es van sumar tres persones joves de València, involucrades en diferents grups ecologistes, i que cada vegada guanya més força. "Decidim comunicar a Subdelegació de govern que, el divendres 1 de març, nosaltres també anàvem a parar i sumar-nos a la convocatòria de Fridays For Future".

Fridays For Future va nàixer gràcies a l'adolescent Greta Thunberg que, un divendres d'agost de 2018, es va asseure enfront del parlament d'Estocolm (Suècia) per a protestar per la falta d'acció en relació amb la crisi climàtica. Ara, quan aquest moviment continua agafant pes, hi ha veus que critiquen el discurs de Greta. Per què?, preguntem a Fridays For Future València, "perquè és un símbol que ajuda la gent a canviar de mentalitat i a fer pensar que les coses poden canviar". "Determinats sectors estan incòmodes amb aquest missatge", afigen.

Destacats