La Interagrupació fallera lamenta "greuges injustificats" i defensa el seu paper cultural

Guardar

fallas-2020
fallas-2020

La Interagrupació de Falles de València ha lamentat aquest dijous els "greuges constants i injustificats" al col·lectiu faller enfront d'uns altres i ha fet "una crida a les institucions" per a evitar-los. "A vegades ens costa arribar a entendre què ens diferencia als fallers de la resta de la societat", ha dit el president de l'entitat, Guillermo Serrano, en la roda de premsa oferida en complir-se un any de la suspensió d'aquestes festes per la Covid-19.

En aquesta línia, ha indicat que s'ha de "transmetre el bo" de les Falles, "que és molt" i ha defensat el seu paper cultural i el de les comissions com a "entitats culturals sense ànim de lucre", al mateix temps que ha considerat que això hauria d'haver-se tingut en compte en regular l'activitat dels casals, "ara mateix tancats", dins de les restriccions per a frenar el coronavirus. Ha garantit la mateixa "seguretat" de la qual es parla en la cultura.

"No vull donar més gruix a un ni a un altre. El casal, com qualsevol comerç o empresa hauria de tindre la possibilitat de fer gestions administratives" en aquest temps de pandèmia, ha dit. Serrano ha ressaltat que abans de la seua compareixença se li ha comunicat que els casals podran obrir el 22 de març però ha considerat que haurien d'haver pogut fer-ho abans.

"Som cultura, hauríem d'haver estat oberts des de l'1 de març", ha agregat, a més d'apuntar que el col·lectiu faller "té la percepció de viure aïllat de les mesures establides" enfront de la Covid-19. Ha parlat d'"illa amb les seus festeres" i ha lamentat el "peatge" pagat.

"No sabem si té justificació però de tindre-la, ens bastaria que l'exposaren públicament", ha dit a les institucions. El president ha afegit que s'ha reconegut "sempre" el comportament "exemplar" dels fallers però ha assenyalat que eixe"reconeixement verbal no es reflecteix en mesures".

El responsable de la Interagrupació ha mostrat la voluntat dels fallers d'"exposar què són les Falles a les altes instàncies" valencianes i ha declarat que aquestes són "l'esdeveniment que més benefici genera a la ciutat --de València-- i en la Comunitat" i ha opinat que igual no s'ha sabut o no li han deixat "explicar les seues virtuts i les seues fortaleses".

Després d'això, ha anunciat que el 23 de març mantindrà una trobada amb els responsables de la Conselleria de Sanitat i ha confiat a poder plantejar allí aquestes qüestions. "Les falles, com a motor econòmic de la Comunitat Valenciana, no tenen el reconeixement ni la visibilitat suficients, potser el silenci dels carrers al març d'aquests dos últims anys --per la seua suspensió davant la pandèmia-- fa més soroll que la mateixa bullícia festiva", ha afegit.

"CAP CONTAGI"

Guillermo Serrano ha comentat que des que el passat estiu va entrar en vigor el decret de nova normalitat, el col·lectiu faller "ha fet moltes activitats complint amb totes  les normes i recomanacions establides per les autoritats sanitàries" i ha assegurat que els "més de 500 actes" realitzats no han comportat "cap contagi, ni brot". "Les falles també som cultura i la cultura és segura", ha reiterat, per la qual cosa ha demanat per als casals l'aplicació de "la normativa de locals o centres culturals".

En aquest punt, ha exposat que els fallers van sol·licitar "a Salut Pública un protocol d'actuació" per a comptar amb "eines i directrius" que portaren a "celebrar qualsevol acte de les comissions des de la responsabilitat, la seguretat i el compliment de les normes" i ha assenyalat que també a proposta d'aquest sector "es va generar una mesa de seguiment de sanitat i falles amb la finalitat de crear un pla sanitari" amb "tots els escenaris i condicionants per a una futura celebració d'unes falles segures".

Així mateix, el responsable de la Interagrupació ha ressaltat "el comportament exemplar que ha tingut el col·lectiu faller des del minut 1 d'aquesta terrible pandèmia, acatant sempre amb respecte les normes dictades des de Sanitat i, en alguns moments, demanant tranquil·litat a situacions que podien generar tensions". "Malgrat l'ansietat i la frustració, cridem a la calma a tots els fallers. Els convidem que si han de mostrar el seu neguit ho facen des dels seus balcons o xarxes socials" i "no generant concentracions innecessàries que tan sols podrien complicar la situació sanitària", ha plantejat.

"Hem sentit l'empatia de gran part de la societat i de les institucions valencianes però en moltes ocasions el col·lectiu ha sigut observat amb massa recel i de manera injusta. És necessari ara més que mai que des de les institucions entenguen que la nostra festa té una immensa part cultural", ha insistit.

"SAGNIA DE BAIXES"

Guillermo Serrano ha manifestat que "no es pot enarborar la bandera" que les Falles són Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat i tractar-les després com "una festa vulgar i sense importància". A més, ha asseverat que les comissions falleres representen "la xarxa associativa més important d'Europa", una xarxa que transmet "generació rere generació el coneixement d'una tradició d'un valor incalculable".

Igualment, ha traslladat la preocupació dels fallers per no saber quan podran tornar a plantar els seus monuments, com tirar avant el pròxim exercici i com paralitzar "la sagnia de baixes galopant" en les comissions --ha precisat que s'estima en 10.000 la reducció de fallers en passar d'un cens d'uns 100.000 a 90.000--.

Destacats