La Fe participa en un projecte per a dibuixar el mapa europeu dels tumors hematológicos

Guardar

san_el_iis_la_fe_participa_en_proyecto_que_utiliza_bigdata_para_tumores_hematologicos
san_el_iis_la_fe_participa_en_proyecto_que_utiliza_bigdata_para_tumores_hematologicos

Trobar tractaments més eficaços per als tumors hematològics és l'objectiu final de HARMONY, un projecte europeu aprovat per la Iniciativa de Medicaments Innovadors (IMI2), que serà liderat per dos hematòlegs espanyols, coordinat per l'Institut de Recerca Biomèdica de Salamanca (IBSAL) i coliderat per l'Institut de Recerca Sanitària La Fe (IIS La Fe). A través de Big Data, els investigadors intentaran dibuixar el mapa europeu d'aquest tipus de tumors que ocupen el cinqué lloc per freqüència i el tercer en mortalitat. El IIS La Fe i el IBSAL són dos dels 30 Instituts de Recerca Sanitària acreditats per l'Institut de Salut Carlos III.

Els hematòlegs espanyols, Jesús María Hernández Rivas, del servei d'Hematologia de l'Hospital Universitari de Salamanca i Guillermo Sanz Santillana, de l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València, lideraran HARMONY; un projecte de 5 anys de durada, dotat amb 40 milions d'euros. El seu desenvolupament es realitzarà a través d'un consorci que reuneix a 51 socis d'11 països europeus entre els quals es troben 7 empreses farmacèutiques.

Per a aconseguir els objectius marcats, més de 20 experts europeus de reconegut prestigi mundial determinaran els projectes que permeten desenvolupar tractaments més eficaços i facilitar la presa de decisions amb la intenció última de reduir el temps de desenvolupament d'un fàrmac fins a la seua disponibilitat en els malalts.

Els tumors hematològics són un grup complex de malalties que afecten la sang, la medul·la òssia i els ganglis limfàtics, entre les quals es troben el mieloma múltiple, la leucèmia mieloide aguda, la leucèmia limfoblàstica aguda, la leucèmia limfocítica crònica, els limfomes no Hodgkin, les síndromes mielodisplàsies i les hemopaties malignes pediàtriques.

En definitiva, l'objectiu és posar en funcionament "una plataforma de gestió de Big Data per a integrar dades que permeten donar resposta als problemes més apressants de les malalties hematològiques i millorar els tractaments dels pacients que les pateixen", asseguren els líders del projecte HARMONY.

Desenvolupament de teràpies innovadores

Els membres del consorci confien que el desenvolupament de HARMONY facilite la definició de criteris de valoració clínics i de resultats en els principals tumors hematològics, tant pediàtrics com d'adults així com afavorir la posada en comú i avaluació de la rellevància dels resultats clínics. A més, aquest projecte pioner de Big Data aplicat a la salut, ajudarà a definir els mitjans per a realitzar una anàlisi de dades amb diferents nivells d'informació així com a identificar marcadors específics per a desenvolupar a priori teràpies innovadores i efectives per a aquest tipus de tumors.

HARMONY permetrà recopilar informació contrastada de milers de pacients anònims i per a identificar informació rellevant sobre el tractament dels tumors hematològics.

Sobre la 'Iniciativa Innovadora de Medicaments'

La 'Iniciativa de Medicaments Innovadors' (IMI) és l'associació públic-privada més gran d'Europa, amb un pressupost de 3.300 milions d'euros per al període 2014-2020, que el seu objectiu és el d'accelerar el desenvolupament de medicines més efectives i segures per als pacients. IMI finança projectes col·laboratius que reuneixen a totes les parts implicades en la recerca sanitària i crea xarxes d'experts industrials i acadèmics amb la finalitat d'impulsar la innovació farmacèutica a Europa. IMI és un consorci format per la Unió Europea i la Federació de les Indústries i Associacions Farmacèutiques (EFPIA).

Arxivat a:

Destacats