La Falla Corona commemora l'aniversari de la declaració de Patrimoni Unesco amb una intervenció urbana de literatura festiva

Guardar

FallaCorona2
FallaCorona2

La comissió ha decidit celebrar el quart aniversari de la declaració de Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO en 2016. En una època en la qual les Falles no poden celebrar actes en els casals ha decidit eixir al carrer, interactuant amb el barri i en l'entorn històric on es ve plantant falla al llarg dels últims 150 anys; en el cor del barri del Carme.

Així, la comissió ha instal·lat panells murals que recorden portades de llibret, fragments de poesies que van definir cada etapa de la comissió, dissenys d'edició d'alguns dels estudis més prestigiosos i articles d'investigació i opinió d'importants signatures que han col·laborat habitualment amb la falla Mossén Sorell-Corona.

L'acció pretén reivindicar que falles són més que una celebració cíclica i efímera. Cada any, milers de llibrets deixen constància de la creativitat literària, d'una història viva de literatura fallera i textos entorn de l'art públic i popular. El foc i la poesia, les il·lustracions i els estudis, la fotografia i el disseny de la festa són els únics elements que romandran de generació en generació en forma de publicació.

La intervenció també interactua amb una pintura mural de l'artista Escif, que precisament va plantar per a la comissió una falla en 2015, i ara serveix de suport per a recordar una declaració de Jean Cocteau, que va donar origen a un altre projecte de falla, el de 2018 signat per Fermín Jiménez Landa.

Així, la comissió manté viu l'esperit faller del carrer Corona, i genera un passeig que recorre alguns dels períodes diferents pels quals ha passat la literatura festiva: des de la censura fins als projectes més recents, de revolució gràfica en llibrets que han rebut premis prestigiosos.

L'últim dels reconeixements ha sigut un premi Bronze dels prestigiosos premis LAUS pel llibret de 2019, 'Ser', dissenyat per Ibán Ramón.

Arxivat a:

Destacats