La comissió que investiga el frau en EMT València demana la destitució de la cap de Gestió per "falta de diligència"

Guardar

flota emt ep
flota emt ep

La comissió de treball oberta en l'Empresa Municipal de Transports (EMT) de València per a investigar el frau de 4 milions d'euros detectat en els seus comptes el passat any ha demanat la destitució de la cap de Gestió, María Rayón, per "falta de diligència constatada".

Així s'arreplega en les recomanacions de l'informe final d'aquesta comissió, al qual ha tingut accés Europa Press i que ha emès aquest òrgan després d'un any de treball per a analitzar l'estafa i les seues circumstàncies.

Aquest dilluns l'EMT celebra un consell d'administració per a abordar diferents adjudicacions i donar compte de la recent destitució del gerent, Josep Enric García.

Aquest cessament va ser donat a conéixer la passada setmana pel president de l'entitat i regidor, Giuseppe Grezzi, que va anunciar la seua decisió d'iniciar "una nova etapa de gestió" i va desvincular la mesura de la comissió d'investigació i de l'estafa. Després de conéixer-se el frau, va ser acomiadada la cap d'administració de la companyia.

La comissió d'investigació planteja com a primera recomanació la destitució de la cap de Gestió, "a la llum de les conclusions presentades" i amb la finalitat de "millorar la seguretat i la capacitat de resposta de l'empresa davant eventuals futures situacions anàlogues a la del frau", ocorregut al setembre del 2019, i "evitar així perjuís com els patits".

La destitució d'aquesta directiva s'apunta "davant la falta de diligència constatada" i "com a màxima responsable de l'àrea de gestió". La comissió indica que "s'han pogut constatar al llarg dels mesos de treball nombroses accions i decisions per part de la cap de l'àrea que, si bé no va facilitar el frau no van impedir que aquest poguera perllongar-se durant més de vint dies".

A més, entre les recomanacions s'insta a separar l'àrea de gestió en dos, finances i recursos humans; elaborar protocols i procediments per a finances amb "especial atenció" al "control de la tresoreria i la conciliació bancària"; "formació específica" per als empleats en aquestes matèries i una relació de llocs de treball para "amb urgència".

"CAP FUNCIÓ DESATESA"

La comissió aconsella fer protocols per a "la delegació formal de funcions en cas que una persona emprada es trobe en situació de baixa, permís o descans --la cap de gestió estava de baixa per maternitat quan es va produir el frau, que va coincidir amb vacances de l'exgerent--". "Ha de quedar establit qui assumeix les tasques d'un company" davant "una absència" perquè "cap funció quede desatesa", sosté.

En les conclusions recorda que l'actuació de la cap d'administració i de CaixaBank --des de la qual es van emetre les transferències del frau--, està investigant-se en un jutjat i precisa per això que aquest document no es refereix "a les possibles responsabilitats judicials" que puguen assenyalar-se.

Després d'això, apunta que "el resultat del treball de la comissió" és "la constatació de vulnerabilitats no resoltes en el procediment de conciliació bancària i control de la tresoreria, així com en la falta de delegació de funcions de forma protocol·litzada en situació de baixa o permís". Igualment, la comissió comenta que en la seua investigació va constatar "divergències" entre els qui van passar per aquest òrgan quant a conciliació bancària i el control de tresoreria.

Així mateix, recomana "l'obligatorietat que totes les transaccions que comporten un pagament es realitzen a través de la banca en línia i mai amb signatura en paper", que haurà d'"eliminar-se per complet per a autoritzar i ordenar pagaments". En aquest punt, ressalta que les entitats bancàries amb les quals treballa l'empresa han de saber que "no es desitja operar de manera diferent".

CONTROL I LLOCS DE TREBALL

La comissió advoca també per crear "un departament de control intern que certifique la qualitat dels procediments i protocols" i "establisca un sistema de vigilància continu que permeta actualitzar-los i millorar-los". Destaca que ha de garantir-se que "els protocols estiguen dissenyats per a protegir a l'empresa" davant el seu incompliment.

En les seues conclusions, la comissió d'investigació exposa que ha constatat que encara que la direcció de l'EMT va decidir iniciar l'elaboració de protocols i procediments perquè no hi havia a la seua arribada en 2015, "aquest procés no s'havia pogut concloure".

D'altra banda, convida a fer una relació de llocs de treball "amb urgència" i a elaborar un "Programa de Compliment validat pels serveis jurídics de l'Ajuntament" com a "garantia que l'empresa té els suficients mecanismes de seguretat". Quant a organització de personal la comissió exposa que ara "cada àrea és gestionada de manera autònoma pel seu corresponent responsable".

Arxivat a:

Destacats