La ciutadania valora amb una nota de 8,6 viure a València i el govern municipal aprova amb un 5,1

Guardar

033_XiscoNavarro_ValenciaExtra_PlaçaAjuntament
033_XiscoNavarro_ValenciaExtra_PlaçaAjuntament

Els ciutadans i ciutadanes de València estan contents de viure en aquesta ciutat. El grau de satisfacció es manté en el 8'6. Així es desprén del baròmetre municipal del mes de gener fet a partir de 1.320 entrevistes telefòniques a persones majors de 18 anys. El baròmetre recull també l'aprovat en la gestió del govern municipal, que es troba en el 5'1. La pandèmia de la covid-19 impregna tots els camps de la vida ciutadana, però la població és optimista a un any vista respecte a la seua evolució.

El regidor de Gestió del Coneixement, Carlos Galiana, valora positivament l'opinió del veïnat. "La ciutadania valora amb un 8,6 sobre 10 la satisfacció de viure a València. És una nota que es manté des d'abril de 2019. I la gestió municipal continua aprovant. Els mercats municipals, la recollida de fem i la policia local són els serveis millors valorats pels valencians i valencianes que, per primera vegada des que estem fent infobaròmetres, aproven tots els serveis municipals, inclosos els aparcaments públics".

La ciutadania és optimista respecte a l'evolució de la pandèmia a la ciutat. El 54,8% creu que, en un any, la situació serà millor que l'actual. Tot i això, els habitants de València demanen a les administracions més inversions en sanitat, un major control de la covid i més protecció per a l'economia valenciana com a mesures més urgents i prioritàries. Els ciutadans i ciutadanes estan preocupats per la pandèmia, especialment per les seues conseqüències econòmiques com l'increment de l'atur, la crisi econòmica, pel tancament dels negocis i, en quart i cinqué lloc, per la crisi sanitària i el nombre de morts a conseqüència de la malaltia.

Respecte a la vacuna, Galiana ha dit que el moment en què es va fer l'enquesta era encara molt recent el seu subministrament i, "potser per això, hi ha una dada preocupant del 25% que manifesta no estar disposat a vacunar-se; però estem convençuts que hui això ja ha canviat de manera molt notable, ja que és importantíssim el procés de vacunació per posar fi a la pandèmia". Carlos Galiana també troba destacable el valor que els veïns i veïnes de València donen a les relacions interpersonals: "Les restriccions en les relacions socials i familiars ha passat a ser el primer problema que més afecta a nivell individual per damunt de l'atur".

El baròmetre municipal de gener mostra, a més, que els valencians i valencianes tenen por al contagi i a emmalaltir i pensen que el transport públic i els locals de restauració i oci són els llocs amb més propensió a escampar la malaltia.

El coronavirus ha canviat els hàbits de consum cultural dels habitants de la ciutat de València. Més del 80% dels entrevistats ha reduït la seua freqüència d'assistència al cine, el teatre, la dansa o els concerts en directe. És més, les activitats d'oci que més realitzen en l'actualitat els valencians són llegir i veure la televisió, sèries o pel·lícules, escoltar música i, com a quarta opció d'oci, caminar. És més, durant els últims mesos, un 25,2% dels entrevistats han participat en activitats culturals i socials mitjançant internet.

La ciutadania, però, demana més activitats culturals al seu barri. Un 39,5 % demanen millores en aquest sentit mentre que un 48,5% considera que els centres municipals (centres de joventut, centres per a les persones majors o l'espai dones) són els llocs més importants per activar la vida cultural de barri.

Els usuaris de la cultura coneixen majoritàriament per amics i familiars les activitats d'oci mentre que les xarxes socials ocupen el segon lloc com a canal per a informar-se. En aquest sentit, el regidor Galiana ha anunciat que "des de l'àrea de cultura proposarem una campanya publicitària per tal de destacar als mitjans les activitats que es fan a la nostra ciutat i que la ciutadania puga trobar-les més fàcilment".

Per últim destacar que un de cada 4 entrevistats (26,4%) participa en la vida de barri mitjançant una comissió fallera, el que palesa la importància de les falles en el teixit associatiu i en la construcció social a la ciutat de València.

Destacats