La benedicció d'animals per la festivitat de Sant Antoni torna a València després de dos anys

Guardar

Benedicció d'animals de València 2022
Benedicció d'animals de València 2022

La tradicional benedicció d'animals amb motiu de la festivitat de Sant Antoni Abat, patró dels ramaders i protector dels animals, ha tornat aquest diumenge al carrer Sagunt de la ciutat de València, dos anys després, després de la suspensió l'any passat a causa de la pandèmia. Fins al lloc han acudit nombroses persones juntament amb les seues mascotes.

Prèviament, s'ha celebrat la missa solemne en la parròquia Sant Antoni Abat, que ha estat presidida pel cardenal arquebisbe de València, Antonio Cañizares. Al final de la celebració han sigut beneïts els pans que s'han repartit posteriorment, ha indicat l'Arquebisbat de València en un comunicat.

A continuació, s'ha celebrat la tradicional benedicció d'animals que organitza la Germandat Sant Antoni Abat, amb una processó en la qual ha participat, entre altres autoritats i regidors, l'edil de Cultura Festiva, Carlos Galiana, i la Fallera Major de València, Carmen Martín, que han participat en la solta de coloms.

En la processó han participat nombroses persones amb les seues mascotes, la Policia Local muntada i unitats de cavalleria i canines de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i la Unitat Militar d'Emergències, així com un grup de 'tabal i dolçaina', carros de tir de cultiu, enganxaments de luxe i carruatges, hípiques i picadors i amazones i genetes.

La processó i la benedicció d'animals ha servit de "colofó festiu" de les activitats celebrades durant aquesta setmana, com la segona edició del 'Mercat solidari d'Hivern de Sant Antoni' i també la 'cremà' de la foguera amb un castell de focs artificials a càrrec de la pirotècnia Ricardo Caballer.

Enguany, la celebració de sant Antoni Abat, la festivitat litúrgica de la qual és el 17 de gener, se celebra excepcionalment el dia previ, diumenge, per no haver-se pogut celebrar per la pandèmia de manera presencial l'any passat quan la festa sí que va coincidir en diumenge.

Entre les nombroses localitats valencianes que celebren també a Sant Antoni hi ha algunes que tenen parròquies dedicades a ell com Alcublas, Alginet, Canals, Casas de Moya, Casas de Pradas, Cerdà, Cullera, Gilet, Els Isidros, Quesa, Rafelbunyol, Sant Antoni de Benaixeve i Sumacàrcer. La festa ha estat precedida per l'encesa en nombroses localitats de les tradicionals "fogueres de Sant Antoni".

La localitat de Canals també celebra les festes en honor del seu patró, sant Antoni Abad. Aquest diumenge, la parròquia acull les vespres solemnes amb l'encesa d'un ciri, en representació de la "cremà de la foguera", considerada "la més gran del món en honor a aquest sant segons el llibre dels rècords". El dilluns, la parròquia celebrarà la missa solemne al matí, i a la vesprada, a les 20.00 hores, serà la processó. Igualment, el dimarts se celebrarà la benedicció d'animals.

Sant Antoni Abat va nàixer en el si d'una acomodada família d'Egipte l'any 250 i va optar pel consell evangèlic del despreniment i lliurament de tots els béns als pobres, retirant-se al desert. Malgrat això, molts van intentar seguir-lo, per la qual cosa va introduir una nova etapa en la vida religiosa organitzada de manera comunitària, en lloc de l'aïllament individual.

El xicotet porc que tradicionalment la iconografia situa al costat de Sant Antoni no representava inicialment al patronatge del sant sobre els animals, en contra de la creença popular, sinó que "simbolitza la temptació de què va ser objecte pel dimoni quan va romandre en el desert, abstenint-se de menjar carn".

Destacats