L'Ofrena a la Verge i el 'Maremòbil', protagonistes de les No Falles

Al llarg d’aquesta setmana, s’han programat diferents accions virtuals per a mantenir viu l’esperit faller

Guardar

Mare de Déu dels Desemparats- Ofrenda 2019
Mare de Déu dels Desemparats- Ofrenda 2019

Arranca la setmana de No Falles. Un any més, la festa gran de la ciutat de València ha de posposar la seua celebració a causa de la pandèmia de la Covid-19. Així i tot, des de Junta Central Fallera s'ha volgut mantenir viu l'esperit faller, i s'ha programat una sèrie d'activitats en línia, que recuperaran la tradició de la festa i la gastronomia típica valenciana d'aquestes dates tan assenyalades, però també que animaran als fallers i falleres a adornar els seus balcons i finestres amb bruses, mocadors o qualsevol altre element característic que permeta traslladar als carrers, de manera segura, l'essència de les Falles.

No obstant això, també hi haurà actes presencials, encara que mantenint les mesures de seguretat marcades per la Conselleria de Sanitat. En aquest sentit, en aquesta setmana fallera, els valencians i valencianes podran fer la seua particular ofrena a la Verge dels Desemparats. Així, del 14 al 19 de març, cada parròquia reservarà un espai per al lliurament de flors de manera individual o en xicotetes unitats familiars, que es complementarà amb l'Ofrena virtual que s'ha programat per als dies 17 i 18 de març des de Junta Central Fallera, i que seguirà l'ordre del sector com si s'haguera pogut realitzar presencialment.

I a aquesta atípica Ofrena de Flors, se suma la proposta, presentada per l'Arquebisbat, que celebrarà la peregrinació de la Verge dels Desemparats pels carrers de la ciutat encara que, això sí, sense baixar del 'Maremòbil'. En un primer moment, Sanitat havia desaconsellat celebrar aquest tipus d'esdeveniments que podrien ocasionar aglomeracions de persones. De fet, l'Ajuntament de València va decidir suspendre la Nit del Foc, prevista per al 19 de març, per les recomanacions de Sanitat.

Ofrenda 2019

No obstant això, des de l'agència Avan han informat que s'ha optat per continuar amb l'esdeveniment, ja que, en cap moment, hi haurà parades ni la verge serà baixada del 'Maremòbil'. Així, del 15 al 17 de març, el 'Maremòbil' es traslladarà a residències, hospitals i cementeris, però sense avisar dels itineraris per a evitar concentracions de persones. A més, s'ha informat que "el primer dia del recorregut – aquest dilluns 15 – es mantindrà posteriorment una reunió i, segons haja resultat, s'avaluarà continuar amb la iniciativa o no".

Un altre dels actes que també es realitzaran de manera presencial serà la missa en honor a Sant Josep, el 19 de març. En aquest aspecte, s'ha incidit en què aquesta celebració es desenvoluparà a la Catedral, complint amb totes les mesures de seguretat i amb la restricció d'aforament. Així mateix, en algunes parròquies també se celebrarà aquesta missa, gràcies a uns convenis als quals han arribat algunes comissions falleres.

Almenys, fins al segon semestre de l'any, caldrà esperar per a poder celebrar una setmana fallera en condicions. Mentrestant, aquests dies, les xarxes s'ompliran de records, però també d'activitats que ens acosten una mica més a aquesta festa, com a tutorials de la gastronomia valenciana, globotàs des de casa o publicació d'alguns dels moments més assenyalats de les Falles, com la plantà.

La programació de les Falles Virtuals de 2021 ja ha començat, i culminarà el pròxim 19 de març amb la publicació de la recepta per a fer una autèntica paella valenciana.

Plantà virtual de la falla municipal 2021 de València

A través de l'aplicació Dulk Falla 2021, es podrà gaudir de la Falla Municipal de València 2021. Sota el lema 'Protegeix allò que estimes', et convida a ser part activa en la preservació de les espècies i més conscients sobre la salut del planeta, i la nostra responsabilitat en la seua deterioració. A més de presentar la falla, l'aplicació disposa d'una sèrie de màscares mitjançant filtres d'Instagram amb les quals serà possible convertir-se en els animals creats per Dulk per a la falla. Així mateix, l'app també es converteix en una eina d'aprenentatge en col·laboració amb la Fundació Bioparc a través de la secció 'Fauna'.

L'aplicació es llança hui, 15 de març, dia de la plantà, i estarà disponible, tant per a iOs com per a Android, fins al 19 de març, moment en el qual desapareixerà.

Destacats