L'hostaleria registra pèrdues de 1.800 milions d'euros només en Nadal

La Federació Empresarial d'Hostaleria de València demana a la Generalitat un pla de rescat per al sector amb ajudes econòmiques per valor de 150 milions d'euros

Guardar

concetracion-hosteleria
concetracion-hosteleria

El tancament de l'hostaleria a les cinc de la vesprada i la reducció de l'aforament al 30% ha caigut com un pitxer d'aigua freda entre el sector. "Ens estan espentant al tancament", denuncien des de la Federació Empresarial d'Hostaleria de València (FEHV). I és que després de pràcticament un any sent un dels sectors més afectats econòmicament a causa de la pandèmia, les noves restriccions, que s'allargaran fins al 31 de gener, suposen "un tancament encobert".

"Fins ara, l'hostaleria ha patit mesures, com la reducció d'aforaments i la limitació de la mobilitat nocturna, que havien suposat la pèrdua d'un important volum de treball. Però, amb les últimes mesures, i davant la falta d'actuació per part de l'Administració per a oferir un pla de rescat, suposa l'espenta final per a anar al tancament definitiu", expliquen des de FEHV.

De fet, si ja es preveia que el 30% dels establiments de l'hostaleria haurien de baixar la persiana definitivament, ara, "amb la pèrdua dels sopars, es calcula que el 50% dels establiments no puga continuar desenvolupant la seua activitat". I tot això lligat a unes pèrdues econòmiques escandaloses: "només en la campanya de Nadal, el sector de l'hostaleria ha perdut 1.800 milions d'euros si el comparem amb la de l'any passat".

Davant aquesta situació desesperada a la qual s'enfronten els 35.000 establiments hostalers i els milers de famílies que depenen d'ells, des de la Federació Empresarial d'Hostaleria de València exigeixen a la Generalitat Valenciana un pla de rescat, amb ajudes directes al sector per valor de 150 milions d'euros a fons perdut, que contribuïsca a pal·liar la situació. "Amb les restriccions establides fins al 31 de gener i obligats a treballar amb unes reduccions d'aforament que fan inviable l'activitat, es posa en perill la continuïtat, d'almenys, 10.000 empreses".

En aquest sentit, denuncien que porten dos mesos "esperant una reunió amb el president de la Generalitat, Ximo Puig per a plantejar-li el nostre pla de rescat perquè no té sentit restringir aforaments i que les empreses hagen d'afrontar el pagament de tots els impostos com si estigueren treballant al 100%". Així, a més de les ajudes econòmiques, exigeixen altres mesures com la supressió del pagament de taxes; la reducció de l'IVA al 4%; la promoció de bons de consum en establiments amb avantatges fiscals; moratòries en els préstecs hipotecaris; noves línies de finançament específiques per al sector; extensió dels ERTO durant 2021; o l'exoneració de les cotitzacions a la Seguretat Social dels empleats i empleades.

Així mateix, a través de la patronal nacional 'Hostelería de España' s'està sol·licitant al Govern central que el Pla de Suport a l'Hostaleria, anunciat per la ministra de Turisme, incloga un conjunt d'ajudes directes al sector per valor de 8.500 milions d'euros. "En aquests moments, els plans d'ajuda dels països europeus, com França o Alemanya, per a fer costat als sectors afectats per la crisi ja ascendeixen a més de 130.000 milions d'euros en total".

"No criminalitzar al sector"

Finalment, demanen a la Generalitat Valenciana "no criminalitzar al sector de l'hostaleria". En aquest aspecte expliquen que "d'acord amb els informes publicats pel Ministeri de Sanitat, només el 3% dels contagis per coronavirus es produeixen en establiments hostalers". Per aquest motiu, afigen, "no entenem que es reduïsca a quatre el nombre de persones per taula, i es mantinguen les reunions socials amb sis persones, quan els entorns socials són l'origen dels principals casos de coronavirus".
Destacats