L'hostaleria de València realitza una seguda contra la nova retallada a les terrasses

Sota la campanya “El virus mata i l'Ajuntament remata”, els hostalers denuncien la situació del sector

Guardar

IMG-20201217-WA0002
IMG-20201217-WA0002

Hostalers dels barris de les diferents associacions integrades en la Coordinadora de l'Hostaleria dels Barris de València s'han concentrat, organitzant una seguda, al carrer Capellà Femenía del barri de Russafa, per a denunciar la imminent retallada de les terrasses en aquest emplaçament, malgrat l'afirmació de la mateixa regidora d'Espai Públic, Lucía Behamud, que les prop de 700 terrasses que queden per perimetrar i senyalitzar a la ciutat no s'anaven a tocar durant la pandèmia. Segons informa el portaveu de la coordinadora, Vicente Pizcueta, aquesta reacció del sector hostaler es mantindrà "durant tot el Nadal".

Amb pancartes de "El virus mata i l'Ajuntament remata", els hostalers han mostrat la seua indignació davant el que consideren una posició i decisió d'Espai Públic que mostra manca d'humanitat i que resulta "absolutament contradictòria". Més, quan fa unes setmanes, la mateixa edil va oferir una roda de premsa "triomfalista" sobre la campanya d'ampliació de terrasses Covid com a suport al sector.

"Aquestes concentracions han permés visibilitzar a tota Espanya les barbaritats que fa l'Ajuntament de València quan enmig d'una pandèmia en la qual és l'espai públic i l'activitat a l'aire lliure la que ha de garantir la protecció de la salut. No obstant això, aquí s'apliquen les mesures de retallar-nos les terrasses més d'un 40% quan ja un de cada quatre barris ha tancat, quan el 45% no arriben a la primavera, i cada quatre taules significa un lloc de treball", remarca Pizcueta.

Per als hostalers, la postura adoptada per l'Ajuntament de València, procedint a retallades de taules i cadires, com s'ha fet en la Plaça de la Verge i ara als carrers de Russafa, en plena crisi sanitària i econòmica, suposa un punt d'inflexió en la confrontació existent entre la delegació d'Espai Públic amb el col·lectiu de l'hostaleria i l'oci. "Sembla increïble que, després de 9 mesos de pandèmia i en un moment en el qual el sector ha perdut més d'un 70% de la seua facturació i cada dia es tanquen 12 pimes hostaleres, l'Ajuntament de València reactive la campanya de retallades iniciada en 2017", remarquen des de la Coordinadora.

En aquestes dates, recorden, les retallades ja van provocar una gravíssima crisi i enfrontament entre els hostalers i l'Ajuntament de València, que finalment es va paralitzar en vespres de l'última campanya electoral, amb el compromís del consistori que es revisarien els seus criteris en un procés de diàleg que finalment no s'ha produït.

Tenint en compte l'anterior i a conseqüència de l'incompliment del compromís de l'Ajuntament d'abordar la revisió dels criteris d'aplicació de l'ordenança de terrasses, l'acte ha mobilitzat a hostalers de tota la ciutat. Autònoms i treballadors, però també als veïns i clients, per a reivindicar la importància dels espais a l'aire lliure en aquests moments i per a la supervivència de les empreses. A més, l'acte de hui marca l'inici de la campanya de protesta "El virus mata, l'ajuntament remata".

Una campanya que pretén posar de manifest la falta de voluntat de diàleg i capacitat de gestió de la crisi del coronavirus, per part de l'Ajuntament de València, davant les mostres de falta d'humanitat i intransigència per part de l'administració local en "els moments més durs que travessa el sector". "Hui els ha tocat a Russafa, amb retallades de terrasses, però demà podem ser tots els hostalers, donada l'actitud mostrada i la falta de suport del govern de Ribó" insisteixen des de la Coordinadora.

De fet, des del col·lectiu recorden que ja han tancat 1 de cada quatre bars, restaurants i locals d'oci des del mes de juny i les previsions són que en els pròxims mesos el nombre de tancaments supere els 2.700, el 45% del total de les 6.000 pimes hostaleres que hi ha a la ciutat. "El problema és que s'entorpeix l'activitat de les pimes i hi ha terrasses en les quals, per les mesures restrictives, tan sols poden posar una taula, la qual cosa significa una ruïna total i absoluta per a molts", ha comentat el portaveu de la Coordinadora de l'Hostaleria dels Barris de València.

Davant aquesta situació i tal com ja va anunciar la Coordinadora, integrada per les associacions d'hostalers de Russafa, Ciutat Vella, Xúquer, Hondures-Cedre, El Cabanyal i Juan Llorens, a la protesta de hui li succeiran unes altres, durant el període nadalenc, que recorreran els punts negres, és a dir, on més estan sofrint els hostalers davant la falta de voluntat real d'asseure's per a resoldre els problemes del sector. A més, la campanya de protesta compta amb el suport i solidaritat de l'Assemblea de l'Acampada de l'Oci Nocturn de la Comunitat Valenciana.

Destacats