L'Hospital General de València implanta una nova vàlvula pulmonar

Fins ara es requeria de cirurgia a cor obert per a reparar el conducte pulmonar defectuós

Guardar

El_General_de_VLC_implanta_novedosa_valvula_pulmonar
El_General_de_VLC_implanta_novedosa_valvula_pulmonar

Els cardiòlegs de la secció d'Hemodinàmica de l'Hospital General de València, en col·laboració amb el servei d'Anestèsia i Reanimació, han dut a terme una tècnica per als pacients amb malaltia cardíaca congènita sotmesos prèviament a cirurgies correctores amb conductes valvulats en posició pulmonar.

Fins fa uns anys, la cirurgia a cor obert era l'única opció per al tractament d'un conducte pulmonar defectuós. Aquesta, a més de ser una cirurgia complexa, suposa una nova intervenció amb els riscos afegits que això implica. Però ara, amb la implantació d'aquesta vàlvula, s'empra un mètode mínimament invasiu a través de la vena femoral que evita que el pacient haja de sotmetre's a una intervenció de major risc.

El ventricle dret del cor impulsa la sang dessaturada (sense oxigen), a través de la vàlvula pulmonar cap a l'artèria pulmonar, per a arribar als pulmons i oxigenar-se novament.

"Els pacients amb trastorns severs en aquesta vàlvula poden tindre problemes seriosos perquè la sobrecàrrega crònica a què se sotmet el ventricle dret pot tindre conseqüències importants que limiten la seua supervivència i la seua qualitat de vida, com ara fatigabilitat i intolerància a esforços, arítmies ventriculars i supraventriculars, i inclús mort sobtada. Tot això en pacients jóvens en plenitud de la seua vida", assenyala Alberto Berenguer, cap de la secció d'Hemodinàmica.

Es tracta de la primera vegada que es realitza la implantació d'una vàlvula transcatèter a nivell pulmonar a l'Hospital General, i s'ha posat a un pacient jove a qui s'havia realitzat una operació de Ross per una patologia valvular aòrtica en l'adolescència (en aquesta tècnica es va utilitzar la seua vàlvula pulmonar original per a substituir la vàlvula aòrtica defectuosa i es va implantar un homoempelt per a substituir la vàlvula pulmonar).

Berenguer explica que la vàlvula que acaben d'implantar al pacient "es denomina Melody i s'introdueix al cor a través d'un catèter per una punció de la vena femoral, la intervenció és menys agressiva i s'eviten molts riscos. La recuperació és molt ràpida, de fet, el pacient va iniciar la deambulació al matí següent, va estar menys d'una setmana hospitalitzat i en pocs dies pot tornar al treball".

Durant el procediment, el pacient ha sigut controlat per un anestesiòleg, amb una formació específica en el maneig d'aquest tipus de patologia durant l'intraoperatori i el seguiment posterior en la reanimació postoperatòria.

Amb aquesta integració de cardiòlegs, cirurgians cardiovasculars i anestesiòlegs en els denominats heart team es realitza un treball en equip per a abordar el tractament multidisciplinari de cardiopaties complexes tant en un quiròfan estàndard com en un quiròfan híbrid o d'hemodinàmica.

Destacats