L'Hospital Doctor Peset utilitza cirurgia microscòpica controlada per a tractar el càncer cutani

Guardar

160811_enviada-_NP_Mohs_Derma_Peset
160811_enviada-_NP_Mohs_Derma_Peset

L'Hospital Universitari Doctor Peset utilitza la cirurgia microgràfica de Mohs per al tractament de tumors cutanis determinats. Aquesta modalitat de cirurgia oncològica dermatològica, altament especialitzada, proporciona índexs de curació més elevats que les tècniques quirúrgiques tradicionals i aconsegueix que la freqüència de recurrència del tumor després de realitzar la tècnica siga inferior a l'1 %.

Aquests bons resultats s'aconsegueixen perquè es tracta d'una cirurgia microscòpica controlada de gran precisió, que permet extirpar completament el tumor i, alhora, preservar més quantitat de teixit sa. De fet, la cirurgia microgràfica de Mohs està dissenyada per al tractament específic de determinats tipus de càncers cutanis, principalment tumors amb un risc de reproducció elevat, que presenten dificultat per a delimitar clínicament les vores d'aquests o que es localitzen en zones corporals on és important conservar el teixit sa per motius funcionals o estètics, com ara les àrees pròximes al nas o als ulls.

"La patologia tumoral a la consulta de Dermatologia és cada vegada més freqüent i suposa, aproximadament, el 20 % de totes les consultes que veiem diàriament, un percentatge que és, inclús, més elevat si ens centrem en edats més avançades. Amb aquesta cirurgia, que vam incorporar a la nostra cartera de serveis el passat mes de desembre, estem tenint resultats excel·lents i ja l'hem aplicat en 13 pacients", explica la doctora Almudena Mateu, cap del Servei de Dermatologia de l'Hospital Universitari Doctor Peset.

El procediment de la cirurgia microgràfica de Mohs consisteix a realitzar, de forma sistemàtica i ordenada, una seqüència que es repeteix successivament fins que es completa l'extirpació del tumor amb marges de seguretat.

En primer lloc, el dermatòleg extrau una capa de pell prima en què s'inclou el tumor i el Servei d'Anatomia Patològica l'analitza. Si s'observen cèl·lules canceroses, s'extrau una altra capa i s'examina histològicament. Aquest procés es repeteix fins a trobar una mostra de pell completament lliure de tumor. Durant tot el procés, el pacient roman controlat en l'àrea quirúrgica i quan acaba el procediment pot tornar a casa, ja que es tracta d'una tècnica de cirurgia major ambulatòria que no requereix ingrés hospitalari.

La doctora Mateu hi afig que "la confirmació microscòpica durant la cirurgia dels marges del tumor i la seguretat que ens proporciona la tècnica per a valorar la localització precisa dels focus tumorals ens permeten extirpar el càncer totalment, i es conserva tot el teixit sa que podem i eliminar pràcticament les possibilitats de recidiva. Amb molta freqüència, els tumors cutanis que es localitzen al voltant de les parpelles, les orelles, el nas, els llavis, el plec nasolabial, el front, el cuiro cabellut i les zones de fusió de plecs embrionaris, tornen a reproduir-se i aquesta modalitat quirúrgica és molt eficaç per a evitar-ho".

L'Hospital Universitari Doctor Peset, dependent de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, té previst ampliar les indicacions de la cirurgia microgràfica de Mohs a més varietat de neoplàsies cutànies. Per a això, és fonamental la implicació demostrada pels serveis de Dermatologia i Anatomia Patològica, així com la col·laboració d'altres especialitats com ara Oftalmologia i Otorinolaringologia.

Arxivat a:

Destacats