"L'enduriment contra la Covid-19 és negatiu anímicament per a les persones majors però necessari"

Treballadors de residències de majors expliquen com veuen el canvi de protocol en les residències

Guardar

Manos anciano tercera edad UPM
Manos anciano tercera edad UPM

La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, dirigit per Mónica Oltra, ha anunciat recentment un canvi de protocol d'actuació a les residències de la tercera edat de la Comunitat Valenciana. Aquest protocol, que modifica parcialment les mesures de control en els centres de majors, s'ha modificat amb la intenció de pal·liar els efectes que el coronavirus puga tindre en aquests llocs on es troba la part de la població més sensible i amb major risc a patir patologies per covid-19. Aquestes modificacions s'han produït en el moment actual donat l'augment de contagis que s'estan produint en les últimes setmanes. Hem parlat amb una treballadora d'una residència de majors el nom de les quals no podem citar.

Algunes de les variacions que actualitzen el pla d'actuació a les residències de persones majors, centres de dia i els Centres d'Atenció Preventiva a les Persones Majors (CEAM/CIM), han cridat l'atenció sobre de les famílies dels residents i dels treballadors. I és que en el context actual de la crisi sanitària per coronavirus, les residències continuen en la Fase 3 i alguns dels canvis introduïts podrien afectar de manera directa a la salut dels residents tan física com psicològicament.

Una de les noves normes que més preocupen és l'anunci que "si la situació epidemiològica de l'entorn local del centre el requereix i segons un informe de l'autoritat competent, es podran suspendre les visites i adoptar les mesures oportunes per a garantir el control de la malaltia i també les eixides dels residents" segons publica Moncloa. Aquestes eixides, que es permetien des de la fase 2, han suposat en molts casos una millora en l'estat anímic dels residents. A més, en la fase més dura de l'estat d'alarma, quan es van prohibir les visites, molts d'ells el van passar molt malament, arribant fins i tot a "experimentar sensació d'abandó i gran soledat"."Per als residents és molt dur no rebre visites perquè ja ho van viure des de març i els afecta moltíssim, però jo, que estic treballant ací dia a dia, ens adonem que els contagis es produeixen majoritàriament pels contactes exteriors. No és just que els treballadors extremem les precaucions si després en les eixides no les mantenen", diu la treballadora.

No obstant això, des de Conselleria han explicat que serien les mateixes residències les que redactarien l'informe i, per tant, els que decidirien quan seria convenient deixar de rebre les visites pel bé del pacient. Jose María Toro, de la patronal Aerte, ha volgut destacar que "aquestes visites són un element positiu per a mantindre la vinculació dels residents amb els familiars i que es duen a terme en un àmbit de seguretat molt major que en les eixides".

"Algunes persones majors han renunciat a anar-se’n de vacances amb la família per no tornar a estar aïllats"

Quant a les persones que es reincorporen en la residència, tan treballadors que tornen de vacances, o ingressos que tornen després de gaudir del permís d'eixida o directament, nous ingressos, no hauran de realitzar-se cap prova PCR. De fet, els residents que entren hauran d'estar aïllats durant 14 dies, encara que no tinguen símptomes. Tan sols si es realitza una PCR al cap de 10 dies d'iniciar l'aïllament i el seu resultat és negatiu, es podrà alçar la separació. El reingrés es durà a terme en una habitació individual amb bany d'ús exclusiu, en la qual romandrà durant aquest període. Aquest fet ha alarmat als familiars, perquè els preocupa com pot afectar en l'estat anímic estar a soles durant tant de temps. "Fins a aquest moment es feien dues proves PCR, una en entrar i una altra en acabar l'aïllament. Ara, es farà una PCR 10 dies després, cosa que no ens sembla alarmant perquè l'aïllament l'anaven a realitzar igual", explica la treballadora anònima.

Per la seua part Toro s'ha pronunciat quant a l'eliminació de la PCR en entrar al centre: "ens sembla molt arriscat". "Em preocupa perquè pot significar que entre gent asimptomàtica i malgrat l'aïllament es pot posar en risc a les persones", ha dit.

No obstant això, la consellera de Sanitat, Ana Barceló, informava, ahir, que ha traslladat a la patronal de les residències de majors que poden fer totes les proves PCR que consideren a les persones que reingressen en els centres. "La Conselleria no dirà res".

L'entrevistada ha volgut explicar el dur que és per als ingressats haver d'estar aïllats: "molts d'ells han preferit no anar-se'n de vacances amb les seues famílies pel fet de no haver d'estar aïllats durant 14 dies. Psicològicament és molt fort per a ells i estan disposats fins i tot a renunciar a unes vacances amb els seus familiars per no tornar a passar un confinament". "Al març, quan havien molts constipats i no podíem identificar si era Covid-19 o no, molts dels interns van estar aïllats. Rotundament no volen tornar a passar per això", aclareix.

EIXIDES AMB FAMILIARS

En les eixides sense pernoctació, es faran amb acompanyament professional o familiar d'afins, prèvia autorització del centre. Els familiars hauran de signar declaració responsable i comprometre's a adoptar totes les mesures de seguretat. Els residents que se'n vagen de vacances per un període igual o superior a la setmana, hauran de sol·licitar-lo amb antelació i signar el protocol d'eixides vacacionals, amb les mateixes condicions a la volta que un reingrés.
Destacats