L'EMT supera un any marcat per la pandèmia a l'espera de les ajudes estatals

La pandèmia provoca que en 2020 la xifra de negocis baixe un 50% fins als 23,5 milions d'euros

Guardar

1108 EMBARGADA EMT eficiència energètica
1108 EMBARGADA EMT eficiència energètica

La xifra de negocis de l'Empresa Municipal de Transports (EMT) de València s'ha vist fortament afectada per la crisi sanitària i s'ha situat en els 23,5 milions d'euros al tancament de 2020, un 50% menys que en 2019, quan la xifra es va situar en els 45,9 milions. Durant el 2020, l'empresa municipal ha implantat diferents ajustos econòmics per a fer front a la falta d'ingressos, mentre segueix a l'espera de les ajudes extraordinàries al transport urbà per a compensar les pèrdues per la COVID-19.

"EMT ha superat el seu any més dur a causa de la pandèmia mundial que va obligar a anul·lar durant mesos la mobilitat. Durant aquell temps, els ingressos eren mínims, no hi havia viatgers, però EMT continuava oferint un servici essencial a la ciutadania. Gràcies a la fortalesa econòmica dels últims anys, EMT ha pogut afrontar la crisi econòmica més greu que es recorda. Si aquesta crisi s'haguera produït abans de la nostra arribada a EMT, l'empresa hauria desaparegut", ha assenyalat el president d'EMT, Giuseppe Grezzi.

El Consell d'Administració té previst aprovar la formulació dels comptes anuals del 2020 en la seua pròxima sessió ordinària, que se celebrarà el dilluns 29 de març a les 10.00 hores en Tabacalera. Auditors externs han avalat aquests comptes elaborats d'acord amb els continguts recollits en la normativa mercantil vigent.

A la disminució d'ingressos per la caiguda del passatge i d'ingressos per publicitat durant la pandèmia, se sumen altres despeses addicionals derivades de la pandèmia, com el reforç de la neteja, l'adquisició d'equips de protecció individuals i mampares per als autobusos que han ascendit a 1,3 milions.

Al mateix temps, l'entitat ha realitzat diferents ajustos econòmics que han permés estalviar, per exemple, tres milions d'euros en el consum de matèries primeres i altres 1,8 milions en servicis exteriors. Amb tot això, la pandèmia sanitària ha tingut un impacte negatiu en els fons propis d'EMT de 18,5 milions d'euros.

"Des de la plantilla i la direcció s'ha fet un gran esforç per a arribar amb aquests resultats econòmics. En 2021 continuem vivint una situació complicada, i serà també un any dur perquè les onades i els rebrots de la malaltia estan danyant a l'economia en general. L'administració local ha estat a l'altura, però seguim a l'espera de l'arribada de les ajudes estatals i europees", ha afegit Grezzi.

La pandèmia ha posat de manifest la importància de la salut de les persones i del planeta, per la qual cosa EMT ha reforçat el seu compromís d'impulsar polítiques mediambientals per a oferir un transport públic cada vegada més eficient i sostenible. En 2020, destaca la posada en circulació de 75 nous autobusos híbrids amb una inversió de 27,5 milions d'euros i altres mesures per a millorar l'eficiència energètica dels dipòsits nord i sud i de les oficines centrals per valor de 60.000 euros.

La memòria de l'exercici de 2020 també reflecteix un augment de la despesa en personal del 2,4% a causa de l'aplicació del Conveni Col·lectiu, la recuperació del poder adquisitiu de la plantilla després de les retallades salarials entre 2012 i 2015 i l'increment salarial del 2% previst en els Pressupostos Generals de l'Estat de 2020. D'altra banda, EMT segueix a l'espera que el Jutjat Social es pronuncie sobre l'ERTO pactat amb els sindicats per força major durant l'estat d'alarma.

L'incendi del passat 5 de desembre no ha tingut impacte negatiu en els comptes gràcies a la pòlissa d'assegurança contractada des de la gerència. Els danys provocats per l'incendi en les instal·lacions i autobusos van ascendir als 237.000 euros, però l'assegurança ja ha avançat un primer pagament de 600.000 euros, del total de dos milions d'euros pel qual estan assegurats els autobusos i les instal·lacions, segons els càlculs realitzats pels tècnics de l'empresa.

Arxivat a:

Destacats