L'ecòleg urbà Gilles Lecuir explica en TRANSFira solucions per a fer les ciutats més sostenibles

TRANSFira és un esdeveniment de transferència de projectes d'innovació que transformen la ciutat i que té com a objectiu donar a conéixer els projectes d'innovació que es desenvolupen des del centre perquè altres municipis puguen implementar-los

Guardar

Galiana, Ribó i Gilles Lecuir, en la primera edició de TRANSFira
Galiana, Ribó i Gilles Lecuir, en la primera edició de TRANSFira

L'ecòleg urbà francés Gilles Lecuir, cap d'estudis de l'Agència Regional de Biodiversitat de l'Ile-de-France, ha protagonitzat la vesprada de la primera edició de TRANSFira aprofundint en l'exemple francés per a fer les ciutats més ecològiques i sostenibles. Solucions com l'eliminació de pàrquings en Avinyó per a construir zones verdes, plantació per part de les veïnes i veïns de Lilla en la mateixa vorera per a renaturalitzar la ciutat, escoles de Lilla que s'estan transformant plantant vegetació en els seus murs, emmagatzematge d'aigua a l'aire lliure en el departament de Sena-Saint Denis, gestió integrada d'aigües pluvials en Rennes o una xarxa d'estanys en la mateixa ciutat.

Aquestes solucions podrien ser reproduïbles en ciutats com València, i eixa és l'essència de TRANSFira: presentar projectes d'innovació principalment de les Naus, però també algun cas d'èxit internacional com aquest francés, que poden ser transferits i implementats en altres municipis.

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha clausurat l'esdeveniment i ha incidit en què "els projectes pilot que desenvolupen Les Naus, després s'avaluen i, si han funcionat, volem que continuen tenint vida en altres ciutats o pobles, perquè saben que són efectius per a fer polítiques públiques transformadores i millorar la vida de la ciutadania. Sabem que ciutats com València poden ser tractores perquè altres municipis del nostre entorn vagen pel mateix camí".

Per part seua, el regidor d'innovació de l'Ajuntament de València, Carlos Galiana, ha explicat que per a aconseguir una ciutat més saludable, sostenible, compartida i emprenedora, "no podem fer aquest viatge tot sol. Som conscients, que també és necessari que altres municipis, sobretot els del nostre entorn, ens acompanyen i se sumen a aquest procés de transformació i per això volem que visiten les nostres instal·lacions, coneguen les solucions a problemes comuns del territori i tornen als seus Ajuntaments amb idees innovadores respecte a com actuar per a resoldre els reptes del present i del futur amb relació a la sostenibilitat, la salut i integració social dels nostres veïns i veïnes".

L'esdeveniment ha constat de tres grans blocs: un d'expositors on s'han donat a conéixer eixes aplicacions que ja han sigut provades per Las Naves, un altre d'activitats experiencials, i un tercer de xarrades sobre projectes i dues conferències principals: una a càrrec de Baltasar Garzón titulada "Polítiques públiques innovadores per a garantir els drets fonamentals i consolidar els pilars de la democràcia" i una altra per part del cap d'estudis de l'Agència Regional de Biodiversitat d'Île-de-France, Gilles Lecuire.

En els 22 expositors que han sigut al pati de les Naus s'han mostrat tecnologies o dissenys de productes que han sigut provats a través del desplegament de diversos dels projectes pilot posats en marxa en diversos punts de la ciutat.

Missions València 2030

El centre d'innovació Las Naves i la Delegació d'Innovació i Coneixement de l'Ajuntament de València són els responsables de Missions València 2030, un model de governança de la innovació basat en missions que milloren la vida de les persones. Aquest model de governança conjumina a tot l'ecosistema d'innovació sense excloure a ningú, perquè les missions d'una ciutat, d'un país o de tota Europa s'aconsegueixen des de la diversitat i amb la suma de totes les parts, de tot el talent i de totes les fonts de coneixement.

Actualment s'acaba de llançar la primera missió, València Ciutat Neutra, amb l'objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra i formar part de les 100 ciutats que la Comissió Europea seleccionarà.

Destacats