L'Associació de Veïns de Patraix, un moviment veïnal que lluita pel seu barri

Sense la unió dels veïns no haguera sigut possible crear un barri de qualitat

Guardar

Enrique Íñiguez Rodríguez (Qoan)
Enrique Íñiguez Rodríguez (Qoan)
Foto: Enrique Íñiguez Rodríguez (Qoan)

És molt fàcil deixar-te portar pels carrers de Patraix, un barri valencià amb molta història que, malgrat el temps, encara conserva la seua essència, però també, entre els veïns, hi ha un sentiment de pertinença que els mou a lluitar i treballar, conjuntament, per a millorar les condicions del seu barri.

I és per aquest motiu pel qual és tan important 'l'Associació Veïnal de Patraix'. Una plataforma que fa anys que treballa perquè els veïns no solament visquen bé, sinó que a més disposen d'un espai en el qual poder plantejar les seues peticions per a millorar el barri.

València Extra ha tingut l'oportunitat de parlar amb aquesta associació perquè ens explicaren, de primera mà, les seues reivindicacions, els seus assoliments i, en definitiva, la seua lluita diària. En aquest sentit, i malgrat haver estat treballant en nombroses accions, des de l'associació han volgut destacar dos projectes, en els quals estan posant tota la seua obstinació i esforç per a aconseguir que es duen a terme tenint en compte les necessitats del barri, però també preservant la identitat de Patraix.

D'una banda, ens han parlat de la construcció del Centre Cívic, en el qual demanden als organismes que albergue espais que faciliten la vida diària dels veïns de Patraix, com per exemple una universitat popular, un saló d'actes municipal o un pàrquing subterrani.

I d'altra banda, el projecte de remodelació del centre històric. Gràcies a la lluita constant d'aquesta associació, no solament han aconseguit que l'actual govern paralitze un pla que amenaçava amb la destrucció de nombroses cases, sinó que a més s'ha aprovat un projecte de conversió en zona de vianants que respecta la fesomia dels carrers, i que protegeix un dels cinc centres històrics que queden en la ciutat de València.

I és que 'l'Associació Veïnal de Patraix', al llarg de tot aquests anys, ha aconseguit, a través de manifestacions, escrits i altres accions, tant paralitzar projectes urbanístics que implicaven la desaparició de senyals d'identitat del barri, com l'alqueria del segle XI o el lloc on Blasco Ibáñez donava discursos del Partit Republicà, com també aconseguir que es complisquen reivindicacions en les quals es portava treballant durant anys, com és el cas de la il·luminació del parc Enrique Granados.

Foto: www.patraix.org/es Foto: www.patraix.org/es

No obstant això, tots aquests objectius aconseguits no hagueren sigut possible sense aquest sentiment de 'fer barri', sense la unió dels veïns, que reclamen als diferents organismes públics els serveis necessaris per a crear un barri de qualitat.

I aquest sentiment de què parlem és el mateix que els porta a organitzar, any rere any, unes festes populars en les quals persones de totes les edats tenen cabuda: Teatre infantil, cinema en valencià, revetlla, Festival de Rock o demostracions de ball són algunes de les activitats de les quals podran gaudir tots aquells que visiten aquest barri, a partir de l'1 d'octubre.

Hui és l'últim dia per a presentar els treballs del Concurs de Cartells, un concurs en el qual el guanyador es convertirà en la imatge de les Festes Populars 2016.

Arxivat a:

Destacats