L'any de pandèmia se salda a València amb 1.061 detinguts, 64.900 sancions i augment de conflictes veïnals

L'ajuda a persones sense sostre s'incrementa un 10% i un altre 80% a les persones que sol·liciten serveis socials d'urgència

Guardar

policia local valencia
policia local valencia

L'any de pandèmia per coronavirus s'ha saldat a la ciutat de València amb 1.061 detinguts, 64.900 sancions --la majoria per superar el nombre de persones reunides i per l'ús de la mascareta-- i un augment dels conflictes veïnals entorn del 80%.

Així ho ha posat de manifest aquest dimarts el regidor de Protecció Ciutadana, Aarón Cano, en la roda de premsa de presentació de la Memòria de l'Àrea de Protecció Ciutadana durant l'últim any.

Les sancion enguany s'han imposat 32.450 sancions per superar el límit de persones reunides tant en espais públics com en privats; 25.821 per no portar mascareta o portar-la mal posada; i 6.629 per no respectar el toc de queda.

En aquest punt, Cano ha realitzat un crit d'atenció a aquelles persones que realitzen festes privades en domicili i es pensen que no seran sancionades perquè no obrin la porta a la Policia: "Això no evita la sanció perquè s'aplica l'Ordenança de Contaminació Acústica i la sanció els arribarà", ha advertit.

D'altra banda, la Policia Local ha detingut l'any de pandèmia a 1.061 persones a la ciutat, 170 per atemptat contra l'autoritat o desobediència --sobretot en la primera fase del confinament i durant l'estiu--; a 325 per violència de gènere; i a 99 per violència domèstica.

"Aquestes dades demostren --ha asseverat-- les situacions que s'han viscut en algunes llars. Posen de manifest els nivells de tensió que en determinats moments s'han patit en els habitatges i cal estar atents i posar més èmfasi en polítiques socials", ha advocat.

Així mateix, les peticions d'informació a la Sala del 092 s'han incrementat en l'últim exercici un 169% i hi ha hagut 233.074 requeriments a Sala, un 7,8% més que l'any passat.

A més, els conflictes veïnals s'han incrementat un 82%, "la qual cosa demostra una major presència en els habitatges i més conflictivitat", ha ressaltat Cano. Del total, un 61% de les mateixes és per molèsties per soroll i un 12% per salubritat i higiene.

També hi ha hagut un increment en l'ajuda a persones sense sostre d'un 10% mentre que els serveis socials d'urgència han augmentat un 80% respecte a l'exercici anterior.

Cano, preguntat per si se celebren ara més festes que abans, ha comentat que estan detectant una certa ebullició, encara que no hi ha un increment de sancions: "Però hem de treballar amb antelació per a evitar situació de futur", ha dit.

Així mateix, interpel·lat per si s'incrementarà el control a les terrasses d'hostaleria, ha indicat que es farà un control igual que en altres espais públics, però "la Policia Local no és una policia de terrasses", ha aclarit.

LA DESESCALADA

L'edil ha dedicat part de la roda de premsa a parlar de la desescalada a la ciutat i ha apuntat que des de l'àrea de Protecció Ciutadana l'afronten amb "inquietud" perquè consideren que està disminuint l'atenció.

No obstant això, ha recalcat: "Hem d'estar amb la guàrdia pujada perquè això no ha passat i hi ha situacions que poden complicar-se molt. Superar una ona no evita una següent ona", ha advertit.

Per això, des de la Regidoria estan potenciant un escenari de protecció ciutadana de postpandèmia perquè aquesta etapa "deixarà ferides, una petjada a la ciutat de caràcter social molt important". Així, aposten per una desescalada lenta amb dos grans reptes: la lluita contra la violència de gènere i contra els delictes d'odi.

Finalment, Cano, preguntat pels terminis per a aprovar l'Ordenança de Convivència, ha manifestat que es troba en els últims passos per a passar a la fase de l'esborrany. "I això suposa una discussió i negociació amb la resta de grups polítics de l'Ajuntament", ha dit el regidor, que ha assegurat que la seua intenció és que s'aprove amb el consens més gran possible en el ple del consistori.

Arxivat a:

Destacats