L'ampliació de la V-21 és "un boicot a les polítiques de mobilitat sostenible de València"

Des de Per L’Horta denuncien que se seguisca avant amb aquest projecte, mentre “la UE demana a Madrid i Barcelona que reduïsquen el trànsit motoritzat a la ciutat”

Guardar

L'horta és vida Maps V-21
L'horta és vida Maps V-21

"Crida molt l'atenció com des de la Unió Europea s'està forçant a Madrid i Barcelona a reduir el trànsit motoritzat a la ciutat, mentre que a València, com no tenim una contaminació tan elevada, se segueix avant amb el projecte de l'ampliació de la V-21, que està pensat per a estimular l'entrada de més vehicles a la ciutat de València". Marc Ferri de l'associació ecologista Per L'Horta parla així del que ja ha començat a construir-se en una de les entrades a la ciutat.

A principis del mes de juliol, el Ministeri de Foment donava llum verda a l'ampliació a tres carrils del tram Carraixet – València de l'autovia V-21, ordenant l'expropiació dels terrenys necessaris per a l'execució de les obres. Un projecte que continua avançant a bon ritme, mentre es posa en perill 62.000 metres quadrats d'horta, que desapareixien del mapa valencià.

Un projecte que pretén descongestionar el trànsit d'aquest tram, i que s'ha convertit en una espècie de depredador de l'horta valenciana, i no solament això, sinó del responsable de l'enderrocament de construccions rurals, séquies i camins paral·lels que formen part del paisatge de València i Alboraia. De fet, com apunten des de Per L'Horta, "és molt probable que els enderrocaments comencen aquesta tardor o hivern".

Des d'aquesta associació no es rendeixen i, com van anunciar en el seu moment, mantindran accions judicials contra el projecte d'ampliació de la V-21 per a aconseguir la paralització definitiva del pla perquè, explica Marc Ferri, "no és només una qüestió d'afecció a l'horta, sinó que es fa per a facilitar l'entrada de més vehicles quan s'estan reduint aparcaments i s'està estenent el carril bici". "Pràcticament es tracta d'un boicot a les polítiques de mobilitat sostenible de l'Ajuntament de València", conclou.

Per part seua, tant l'alcalde de València, Joan Ribó, com el portaveu de Compromís en el Congrés dels Diputats, Joan Baldoví, han manifestat, en repetides ocasions, la seua oposició a un projecte que "arrasa amb horta productiva". Ribó va presentar, en el seu moment, un projecte alternatiu amb el qual es conserva fins a un 60% de l'horta amenaçada sense renunciar a l'ampliació. No obstant això, s'ha trobat amb una porta tancada.

En aquesta línia, Joan Baldoví també va llançar una bateria de preguntes parlamentàries en el Congrés instant al Govern a explicar de quina manera anava a minimitzar l'impacte que suposarà aquesta ampliació tant per al medi ambient i el territori valencià, com per a les persones que viuen o treballen en aquesta zona. Així i tot, segueix sense haver-hi novetats, mentre les obres avancen sense descans.

Destacats