L'Ajuntament de València rescata en l'últim any més de 8 milions d'euros del frau fiscal

Sanjuan: “Estem enviant un missatge bastant ferm a totes les persones que van pensar que València era un espai on es podia eludir el pagament dels impostos municipals”

Guardar

borja sanjuan
borja sanjuan

Borja Sanjuan, regidor d'hisenda de l'Ajuntament de València, ha presentat hui les dades del pla d'inspecció 2020 i, mitjançant una roda de premsa, ha anunciat la quantitat econòmica total que el consistori ha recaptat a causa del frau fiscal. Més de 8 milions d'euros (concretament, 8.202.767 €) és el que s'ha aconseguit rescatar des de la regidoria. Aquestes actuacions formen part d'un treball a mitjà termini que ja va iniciar la passada legislatura Ramon Vilar, qui tenia el lloc que ocupa Sanjuan en l'actualitat.

"És molt important que aquelles persones que paguen d'una manera correcta els seus impostos tinguen la seguretat que aquelles persones que utilitzen qualsevol tipus d'ardit a la ciutat per a no pagar-les seran perseguides, sancionades i podrem obtindre eixa recaptació. Més enllà dels recursos, estem enviant un missatge bastant ferm a totes les persones que van pensar fins fa uns anys que València era un espai on es podia eludir el pagament dels impostos municipals", ha expressat el regidor.

Dels 8,2 milions d'euros rescatats, cal destacar que 3,5 milions procedeixen de plusvàlues i altres 3,5 de l'impost sobre les activitats econòmiques. En percentatges, això implica que el 44% del total recaptat provinga del IIVNTU (plusvàlues), per un 39% de l'Impost d'activitats Econòmiques (IAE), un 10% l'ICIO (Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres) i el 7% restant es reparteix en diferents sancions.

Aquestes últimes dades suposen un lleu descens en la recaptació respecte a la del curs anterior de 2019, quan es va ingressar vora 9,5 milions d'euros, és a dir, un milió més respecte a les xifres del 2020. Davant aquesta disminució, Sanjuan atribueix aquestes xifres a la pandèmia, ja que no s'han generat les mateixes activitats econòmiques que en un any normal. No obstant això, la tendència és ascendent en els últims anys, ja que en el 2013 (xifra més baixa dels últims anys) tan sols es va recaptar 3.324.572,62 €.

"A partir de 2016 hi ha un increment exponencial en les quantitats recaptades. Per cada euro que inverteix l'ajuntament en inspecció, obté 8 per al pressupost municipal. Llavors, jo crec que s'ha demostrat que invertir diners en inspecció, a combatre el frau fiscal, és molt rendible per a aquest ajuntament i aporta molts rendiments en termes de justícia fiscal", ha afirmat Sanjuan.

Tal com mostren els resultats del Pla Inspecció de 2020, les activitats econòmiques on més diners s'ha obtingut combatent el frau fiscal des de 2017 són vàries. Encara que destaca el sector de l'hostalatge, amb un 32%, seguit del Port de València (13%), Serveis Recreatius i Culturals (12%) i bingos i salons recreatius (9%).

Respecte a la situació de les plusvàlues, Sanjuan ha confessat que és un dels problemes més preocupants per als ajuntaments locals i que estan a l'expensa d'un canvi normatiu. Amb això, es pretén solucionar una situació que "no sols origina problemes de recaptació, sinó que també comporta una ingent quantitat d'expedients. I és temps que no estem dedicant a activitats que poden generar major recaptació. Però, hi ha una via oberta de negociació".

Destacats