L'Ajuntament de València demana una solució a la V-30 que reduïsca l’efecte barrera i dignifique els accesos a la ciutat

Guardar

pleno_ribo
pleno_ribo

El Ple de l'Ajuntament ha aprovat una moció d'urgència per instar el Ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana a revisar el projecte de connexió entre les vies V-30 i l'A-3 de forma que reduïsca l'impacte acústic, visual i ambiental i l'efecte barrera que produeix en les dues bandes del caixer del riu Túria i en els accessos a la ciutat. L'equip de govern ha votat a favor, PP i Ciutadans s'han abstingut i Vox ha votat en contra.

El plenari considera que resulta necessari dignificar l'entrada a la ciutat per la V-30 d'una forma més sostenible i integrada buscant solucions urbanes i no merament viàries. En aquest sentit, creu que qualsevol solució que es puga donar ha d'integrar-se en el Pla de Mobilitat Metropolitana de la Generalitat així com permetre la renaturalització del nou llit del riu Túria.

La iniciativa aprovada recorda que el Pla Sud és una infraestructura que pretenia evitar inundacions com la que va patir València l'any 1957 i afavorir l'accés al port, però que exerceix una barrera arquitectònica molt dura que afecta els Pobles del Sud de València (Castellar-l'Oliveral, Forn d'Alcedo, la Torre i Pinedo) així com els municipis de tota l'Horta Sud obrint una bretxa en matèria de salut, mediambiental i paisatgística.

El portaveu de Compromís, Carlos Galiana, ha demanat el suport de tots els partits polítics per "promoure un procés de participació consensuat del que els ciutadans també puguen formar part". Galiana ha sol·licitat a l'oposició que aclarisca la seua posició sobre este projecte "perquè els ciutadans tenen dret a saber què pensen vostés sobre la dignificació d'una de les principals entrades de la ciutat".

Per la seua banda, la portaveu socialista, Sandra Gómez, ha afirmat que "les modificacions introduïdes són per a canviar el projecte que el PP va presentar en 2016 perquè el nostre és molt diferent". Gómez considera que "les entitats socials han de poder manifestar-se sobre aquesta infraestructura i l'Ajuntament no pot llançar a perdre aquesta oportunitat".

El regidor del PP, Juan Giner, creu que "no es pot presentar una moció d'urgència per la porta de darrere perquè la tercera ciutat d'Espanya està governada pel mateix partit que la Conselleria i el Ministeri i té capacitat de negociació".

Des de Ciutadans, el regidor Narciso Estellés afirma que "les urgències no són bones conselleres i el govern municipal no pot presentar una moció de hui per a hui i no buscar consensos".

Per últim, el representant de Vox, Vicente Montañez, considera que la proposta del govern municipal respon "al seu ecologisme de tres al quart" i que el projecte de V-30 previst és "necessari per a una ciutat que reclama infraestructures del segle XXI".

La iniciativa aprovada pel Ple serà traslladada al Ministeri de Transport i a tots els ajuntaments de l'Horta Sud.

EL BETLEMISME, BÉ D'INTERÉS CULTURAL

El Ple de l'Ajuntament ha aprovat per unanimitat una declaració institucional per sol·licitar a la Generalitat el reconeixement del betlemisme com a Bé d'Interés Cultural Immaterial de la Comunitat Valenciana. El plenari defensa l'arrelament del betlemisme en les llars valencians al llarg de moltes generacions. La declaració aprovada fa un repàs històric i inclou que, des del primer betlem muntat en Madrid al segle XVIII, la pràctica d'instal·lar representacions de les escenes bíbliques en les llars es va difondre primerament entre les classes aristocràtiques i posteriorment entre les classes populars. La iniciativa destaca que el betlemisme ha patit una evolució distinta en cada territori, el que ha configurat models diversos amb particularitats locals.

Els grups municipals lloen l'alt nivell de qualitat en la tradició valenciana del betlem i ha fet un esment especial a l'associació de betlemistes valencians, que simbolitza i és testimoni de la gran qualitat i arrelament d'aquesta pràctica popular.

RECONEIXEMENT AL VOLUNTARIAT DE PROTECCIÓ CIVIL

El Ple de l'Ajuntament ha aprovat també per unanimitat una altra declaració institucional per reconéixer el treball de l'agrupació de voluntaris i voluntàries de Protecció Civil pel seu compromís amb la ciutat. Actualment l'agrupació, que es va crear l'any 1984, està formada per 68 persones, que han intervingut en 760 actuacions durant tot el 2020 i han dedicat 16.967 hores del seu temps a ajudar la societat.

La declaració destaca que el voluntariat és un exemple diari dels millors valors que té l'ésser humà perquè ajuden sense esperar res a canvi. En aquest sentit, el text recorda especialment el treball del voluntariat durant l'estat d'alarma decretada per la pandèmia del coronavirus i com, en col·laboració amb la policia local, es van dedicar al treball de control, mesures higièniques, atenció a persones sense recursos i repartiment de material i alimentació als col·lectius que ho necessitaven.

El plenari municipal destaca que l'aprovació d'una declaració institucional és una mostra d'agraïment per la seua profunda empatia amb les persones vulnerables i, en general, amb tota la societat.

PENSIONISTES VENEÇOLANS

La Corporació ha donat suport igualment als pensionistes veneçolans residents a la ciutat de València perquè recuperen, amb efecte retroactiu, el dret a percebre les seues pensions de la Seguretat Social que Veneçuela va deixar de pagar l'any 2015 "de manera unilateral i sense prèvia justificació". Tots els grups polítics han acordat, a través d'una declaració institucional, instar al Govern d'Espanya "perquè continue realitzant les gestions necessàries, amb les possibilitats actuals", per al compliment del Conveni Bilateral de Seguretat Social subscrit entre Espanya i Veneçuela, pel qual els dos països es comprometen a sufragar les pensions que corresponen als seus ciutadans residents en l'altre territori.
Destacats