L'Ajuntament de València atorga més de 2.600 ajudes per al subministrament d’aigua, gas i llum

En el marc de la Setmana pel Dret a l’Energia el regidor Alejandro Ramon i la regidora Isabel Lozano han fet balanç de diverses iniciatives i ajudes municipals

Guardar

0221 Dret a l'energia
0221 Dret a l'energia

Les 238 persones que han rebut assessorament per part de l'Ajuntament de València respecte a les seues factures de llum i gas han aconseguit un estalvi mitjà estimat en 260 euros anuals, mentre que les ajudes vinculades al subministrament d'aigua, llum i gas han arribat a les 2.647, gràcies a l'increment mensual mitjà durant els cinc mesos sense la cobertura del Reial Decret que garantia aquests subministraments per la pandèmia de la COVID-19. Aquestes són algunes de les dades principals que el regidor d'Emergència Climàtica i Transició Energètica, Alejandro Ramon, i la regidora de Servicis Socials, Isabel Lozano, han destacat en fer balanç d'algunes de les polítiques municipals que combaten la pobresa energètica. Tot, en el marc de la celebració des d'aquest dimecres passat de la Setmana pel Dret a l'Energia.

Per un costat, Alejandro Ramon ha destacat la tasca acomplerta per l'Oficina de l'Energia, un dels equipaments de la Fundació València Clima i Energia, per assessorar a molts veïns i veïnes de València perquè reduïsquen el seu consum energètic i la factura vinculada a este. Així, s'estima que l'estalvi mitjà aconseguit per a cada família assessorada ha sigut de 260 euros anuals, el que suposa vora un 28 per cent de l'import habitual de les factures de les llars. A més, les 238 persones que han utilitzat este servici han pogut estalviar de mitjana 202 kWh per any i han reduït 944 quilos de diòxid de carboni per any i factura.

El canvi a comercialitzadores regulades, el pas a discriminació horària o l'abonament social han sigut algunes de les gestions més habituals. "Sense dubte, millorar la qualitat de vida del veïnat de la ciutat és un dels principals objectius de l'Ajuntament i per això des de l'Oficina de l'Energia estem destinant gran quantitat de recursos a combatre la pobresa energètica", ha explicat Alejandro Ramon. En eixe sentit, ha afirmat estar "molt satisfet de l'assessorament que hem donat a centenars de famílies, estudiant les seues factures i reduint notablement els seus imports". A més, ha destacat que "esta reducció dels consums comporta una altra, la d'emissió de gasos d'efecte hivernacle, amb la qual cosa guanyem totes i tots: d'una banda, les famílies estan estalviant; d'altra, la ciutat està consumint menys energia, avançant així de forma conjunta cap a un model més sostenible i fent front a l'emergència climàtica".

Ramon també ha destacat les 329 consultes rebudes per l'Àrea del Dret a l'Energia i la realització de 69 intervencions integrals en 42 llars per poder ajudar a combatre la pobresa energètica de la mà de les famílies i amb tota la informació necessària per a poder fer-ho.

MÉS DEL TRIPLE D'AJUDES DE MANUTENCIÓ I NECESSITATS BÀSIQUES

Per la seua part, Isabel Lozano ha destacat l'afecció de la pandèmia a moltes famílies que han patit la pèrdua de treballs i la forma d'obtenir ingressos, el que ha suposat un increment, sobretot, de les ajudes de manutenció i necessitats bàsiques, que han passat de les 5.620 de 2019 a les 13.942 de 2020, el que suposa un increment de més d'un 148 % en la xifra d'ajudes i de més del triple (+228,45%) en el pressupost destinat a eixes prestacions.

Aquestes prioritats en els pitjors moments del 2020, quan, a més, per Reial Decret-llei estaven garantits els subministraments d'aigua, llum i aigua, han fet que les ajudes vinculades a aquesta qüestió es reduïsquen en termes globals, tot i que durant els mesos al marge d'eixa protecció extraordinària es va registrar un increment de les ajudes.

En total, se n'han atorgat 2.647 amb un pressupost total de més de 580.000 euros, dels quals més de 328.000 han sigut per garantir el subministrament de llum a 1.075 famílies; més de 220.000 euros, per garantir el subministrament d'aigua en 1.443 llars, i vora 32.000 euros per al subministrament de gas a 129 famílies.

Lozano ha afirmat que "la celebració d'aquesta setmana és un boníssim moment per recordar que totes les persones han de tindre el dret fonamental a gaudir dels subministraments bàsics -d'aigua, gas i llum-". "En eixa tasca de garantir el benestar quotidià de les persones –ha afegit-, l'Ajuntament de València està redoblant esforços per tal de cobrir els rebuts dels subministraments a totes les famílies que es troben en una situació de vulnerabilitat econòmica i, especialment en 2020 hem fet un sobreesforç per tal d'atendre totes eixes noves situacions de vulnerabilitat que s'han produït arran de la pandèmia". A més, ha destacat "la boníssima col·laboració i complement que suposa per a nosaltres l'Oficina de l'Energia per tal d'ajudar també i assessorar a totes les famílies per fer un ús més eficient i que puguen estalviar diners en els seus subministraments".

Destacats