L'Ajuntament de València aprova diversos projectes per a recuperar zones històricament degradades

El carrer de Sant Vicent o l'"illa perduda" del barri de Russafa són alguns d'aquests espais

Guardar

sandra-gomez-sergi-campillo-junta-gobierno-local
sandra-gomez-sergi-campillo-junta-gobierno-local

Els vicealcaldes de la ciutat de València, Sandra Gómez i Sergi Campillo, han comparegut aquest matí en roda de premsa després de la celebració de la Junta de Govern Local, en la qual s'han aprovat una sèrie de mesures. La recuperació de zones històricament degradades a la ciutat ha sigut un dels temes primordials, ja que s'han autoritzat una sèrie d'actuacions dirigides a barris com el de Russafa, carrers com el de Sant Vicent o patrimoni industrial com el de l'antic depòsit de Gas Lebón.

A l'hora d'anunciar aquestes mesures, tots dos càrrecs públics han carregat durament contra la gestió del Partit Popular en els anys que va governar, tant en relació a aquests assumptes com en uns altres. "L'anterior govern mai havia tingut eixa sensibilitat amb antigues fàbriques que són memòria de la ciutat de València i eixe desistiment i poca posada en valor del que és la memòria històrica obrera", ha afirmat Sandra Gómez.

L'Ajuntament de València ha aprovat la modificació del PGOU (Pla General d'Ordenació Urbana) pel qual s'incorpora la fitxa de protecció del depòsit de Gas Lebón al catàleg estructural de béns i espais protegits de naturalesa urbana. "A València continuem protegint el patrimoni industrial. Hui fem un pas avant per a protegir un símbol que representa la industrialització valenciana del segle XIX", ha explicat Gómez.

Una altra de les mesures aprovades és la regeneració del conegut com a "illa perduda" del barri de Russafa, un dels primers nuclis residencials de València amb presència àrab. En l'actualitat, eixa zona s'ha convertit en un espai ple de solars, degradat, amb ocupacions i que a poc a poc s'ha anat abandonant. "Després de molt de temps, per fi s'ha presentat un projecte que respecta la línia de memòria històrica, a més generant una nova zona verda, enjardinada, amb parcs infantils", ha contat la responsable d'urbanisme.

Aquesta actuació es durà a terme mitjançant un PAI (Projecte d'Adequació Urbanística) amb l'objectiu que els edificis que perviuen en la zona "queden protegits". La vicealcaldessa ha comentat que aquest tema era un exemple de degradació urbana i amb això "estem resolent un dels problemes que portàvem arrossegant a València".

L'última de les mesures aprovades en relació a la recuperació de zones històricament degradades té lloc al carrer Sant Vicent, ja que s'ha aprovat l'avaluació ambiental del pla de reforma interior ‘Moncayo’. Això implica que, per a dur-ho a terme, es canviarà el PAI previst en una zona degradada i que compta amb tot just 5.000 metres quadrats. El resultat serà una gran zona verda i modificacions en els habitatges perquè es done un desenvolupament concorde a la tipologia predominant, més semblant a cases de poble, per la qual cosa es reduirà l'altura d'algunes edificacions.

Altres mesures aprovades

L'Ajuntament de València ha aprovat llançar una convocatòria d'ajudes per al sector del taxi que beneficiarà a 2.400 persones. Això entra dins de la tercera edició d'ajudes del Pla Resistir del consistori i ha sigut avançat per la regidora de Desenvolupament Econòmic, Pilar Bernabé. Les persones sol·licitants rebran un fix de 2.000 €, que s'ampliarà amb 200 € per cada treballador o treballadora fins a un màxim de deu persones. El termini per a sol·licitar-les s'obrirà l'endemà de la seua publicació – es preveu que serà per a després de Setmana Santa – i s'habilitaran 20 dies per a realitzar la sol·licitud.

La vicealcaldessa Sandra Gómez ha aprofitat aquesta notícia per a carregar de nou contra la gestió que el Partit Popular està fent en alguns ajuntaments respecte a aquestes ajudes del Pla Resistir."No hi ha un sol ajuntament del PP que haja pagat les ajudes del Pla Resistir, fins i tot alguns no han presentat ni sol·licitud. Podem dir que el nostre és per la bona gestió de l'ajuntament. Som la primera ciutat de la Comunitat Valenciana a haver complit amb la primera edició de les ajudes del Pla Resistir.

En un altre ordre d'assumptes, també s'ha aprovat l'adjudicació del contracte de finalització de les obres de construcció d'una escola infantil de primer cicle al carrer Diputada Clara Campoamor. "L'empresa va deixar les obres a meitat i quan entrem nosaltres en el govern reprenem i adeqüem el contracte per a finalitzar aquestes obres, que tindran un pressupost de 225.000 euros", ha anunciat Sergi Campillo.

El vicealcalde també ha explicat algunes mesures com l'aprovació de la convocatòria de 131 places més en les oposicions de bombers. Les oposicions permetran cobrir fins a 66 places de bomber o bombera i altres 65 places de cap o cap de bombers. "Portem fent esforços per a completar aqueixes vacants. Quan arribem nosaltres al govern cap a 10 anys que no es convocaven noves places", ha afirmat Campillo.

A més, el regidor d'Ecologia Urbana ha fet públic la reorganització de contractes de neteja en l'espai natural de la Devesa, en l'Albufera. "Eliminem els serveis de desinfecció i reinvertim la neteja de la zona natural de la Devesa", ha expressat el vicealcalde. La decisió , ve presa perquè, segons els experts, el contagi per contacte amb mobiliari urbà és molt limitat, per la qual cosa es reinverteixen als efectius a netejar la vegetació, camins, accessos i residus de la zona de la Devesa.

Destacats