L'Ajuntament comença les obres de reparació de l'estació de bombament de Gascó Oliag

Guardar

Toallitas Estación Bombeo 1
Toallitas Estación Bombeo 1

El Servici del Cicle Integral de l’Aigua ha iniciat les obres de manteniment a l’estació de bombament d’aigües residuals del carrer de Gascó Oliag, que s’allargaran 5 dies a causa de l’alta acumulació de residus. Principalment, es tracta de solucionar els problemes derivats de la presència de tovalletes humides que es tiren al vàter, prohibit expressament en l’Ordenança municipal de sanejament, precisament per a evitar este tipus de reparacions i despeses innecessàries.

L’operació de manteniment i neteja té com a objectiu “evitar que amb les possibles pluges de tardor es col·lapse i es produïsquen inundacions i deterioracions en l’estació i en la xarxa de sanejament”, segons ha explicat Vicent Sarrià, regidor responsable de l’àrea.

L’estació de bombament del carrer de Gascó Oliag té com a missió l’elevació del cabal aportat pel col·lector del barri de Benimaclet, procedent d’aigües residuals urbanes i aigües de pluvials per episodis plujosos. Per a això, compta amb un conjunt de bombes destinades a l’evacuació d’aigües pluvials i residuals, que aboca al col·lector de l’avinguda de Suècia, des d’on són transportades a través de la xarxa de col·lectors de la ciutat fins a l’estació d’aigües residuals de Pinedo, per a la depuració i l’abocament posterior. D’esta manera, complix l’objectiu de garantir de forma contínua un servici públic necessari per a la qualitat de vida dels ciutadans.

Esta estació necessita, com tantes altres, un manteniment periòdic en el temps, un treball que consistix, essencialment, en la neteja dels pous i de les bombes que, amb el temps, s’omplin de sediments i elements nocius per a un funcionament normal. Un exemple en són les tovalloletes que es dipositen des dels habitatges a través del vàter, i que acaben per embossar els equips de bombament.

Vicent Sarrià ha recordat que la Delegació del Cicle Integral de l’Aigua va presentar el passat 5 de juny, coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient, una campanya informativa per als ciutadans “amb l’objectiu d’evitar l’abocament de tovalloletes humides al vàter, ja que cap d’estes és biodegradable amb caràcter immediat i el dany produït és important”.

És necessari que la població es consciencie sobre el greu problema mediambiental que ocasiona tirar tovalloletes humides al vàter”, ha assenyalat Sarrià, que ha demanat també “la col·laboració dels fabricants d’este tipus de productes perquè reforcen la indicació en els envasos d’esta prohibició de dipositar-les en els vàters”.

El regidor ha explicat que l’ús inadequat d’estes tovalloletes “provoca disfuncions en el sistema municipal de sanejament, retencions importants i desbarata els equips de bombament”. L’edil ha manifestat que, a pesar que algunes es presenten com a element biodegradable, “no es degraden ràpidament, sinó que acaben obstruint la maquinària del sistema”.

Sarrià ha recordat que l’Ordenança municipal de sanejament prohibix tirar al vàter este producte, i establix sancions que oscil·len entre els 750 euros (infracció lleu) i de 1.500 a 3.000 (aplicables a les faltes greus o molt greus).

Per tot això, el regidor s’ha manifestat a favor d’actuar en la conscienciació ciutadana, i sobretot dels xiquets i xiquetes, sobre la importància “d’adquirir hàbits de respecte al medi ambient”. Precisament, s’ha iniciat una campanya específica dirigida als centres educatius de la ciutat.

Sarrià ha reivindicat la importància de mantindre en bon estat el sistema de sanejament, un servici que ha qualificat d’“imprescindible” en grans ciutats com València però que, ha apuntat, “solament el recordem quan salta una alarma”.

A més, l’edil ha lamentat que este és “un dels primers servicis que va patir les retallades en l’etapa del PP”, i ha recordat que en l’últim mandat del PP la inversió en la xarxa va passar de 13 milions d’euros (l’any 2010) a 8 milions en 2014. “El govern municipal actual està revertint esta situació, amb un augment de la inversió fins als 10,5 milions d’euros”, ha afegit. L’edil ha conclòs la seua intervenció subratllant “la voluntat de continuar l’esforç inversor en les instal·lacions perquè necessiten un manteniment permanent”, així com el “repte d’acabar la xarxa de col·lectors”.

Arxivat a:

Destacats