Joan Ribó: "Les persones imputades per casos tan greus se n'han d'anar a casa"

Guardar

0-64
0-64

L’Ajuntament ha celebrat este dimarts el primer debat sobre l’Estat de la Ciutat que en les últimes dos décades s’ha fet amb la participació de la primera autoritat municipal. L’alcalde Joan Ribó ha començat la seua primera intervenció parlant d’esta data històrica per a València, “que avança en la recuperació democràtica que mai hauria d’haver abandonat. “Jo no tinc por a debatre. No tinc por a l’intercanvi d’idees, ha afirmat l’alcalde, com responsable “d’un govern municipal que no es deu a ningú més que als seus veïns i veïnes, perquè s’han acabat els temps de la submissió al partit de torn, i als interessos personalistes”.

En afirmar “la bona salut que gaudeix el govern de la Nau”, Joan Ribó ha parlat de la gestió “eficaç i eficient que clamava a crits la ciutadania i que este govern municipal està aconseguint, acurtant el període de pagament als proveïdors de 44 a 5'5 dies, i amb una execució del pressupost de 2015 que va suposar un romanent de tresoreria de 20'8 milions d’euros”.

“A més, durant el primer any de govern, el deute s'ha reduït en 71 milions d'euros, passant de 739 milions a 668”, ha afegit l’alcalde que ha confessat el seu “encabotament en tractar els comptes públics amb el màxim rigor i sense oblidar mai que les prioritats del govern han de passar pel benestar de les persones i per la dinamització de l’economia i el mercat laboral”

“Tot açò –ha explicat- s'ha fet amb unes ordenances fiscals en què hem congelat l’IBI a les famílies, hem bonificat en un 90% les taxes de reformes i rehabilitació, i en un 10% les de mercats, una regulació que també ha servit per a bonificar les taxes dels cotxes no contaminants en un 75% i l’IBI de les vivendes eficients energèticament en un 50%”.

EQUITAT FISCAL: “QUI TÉ MENYS HA DE PAGAR MENYS”

“El nostre objectiu és l’equitat, i per això qui té menys ha de pagar menys. El 96% dels negocis de la ciutat (més de 30.000) paga el mateix IBI pels seus locals que fins ara. El 4% restant, aquells amb un valor cadastral major de 250.000 euros, hauran de contribuir en proporció a les seues capacitats”, ha reiterat l’alcalde qui també ha destacat el treball de l’equip de govern per lluitar contra el frau fiscal “malgrat haver-nos trobat amb un servici d'inspecció tributària pràcticament desmantellat per l'anterior govern”.

Pel que respecta als pressupostos de 2017, Joan Ribó ha explicat “que el fort deute rebut del govern anterior, obligarà a dedicar 20 milions d'euros més que en 2016 a amortitzar deute”, i ha anunciat que els ingressos seran estables, com els impostos i taxes, a la que s’afegirà la nova taxa per a les companyies operadores de telefonia mòbil, i el descens que hem previst del 25% per a l’impost de l'ICIO.

Al parlar dels pressupostos Joan Ribó ha recordat que els de 2016 incrementaven, fins al 47% del total la partida dedicada a benestar social “per atendre a totes aquelles coses que mai haurien d’haver deixat de ser una prioritat per als governants del passat”. I amb el mateix objectiu, l’actual equip de govern ha impulsat “la política d'habitatge social que en València era inexistent i que ha permés, per exemple, que no es desnone a ningú per impagament d'hipoteca”.

FOMENT DE L’OCUPACIÓ EN LA CIUTAT

En la seua al·locució Joan Ribó també s’ha fet ressò de la política d’ocupació i emprenedoria, a pesar de no ser una competència estrictament municipal, “amb mesures de foment de l'activitat econòmica, de potenciació d’un element clau a nivell econòmic i de generació d'ocupació que és el turisme, i iniciatives per aconseguir l’accés al mercat laboral de les persones més vulnerables”. “Hem propiciat el diàleg en el sector creant el Consell Local de Comerç, hem posat tot de la nostra part per un acord que beneficie, sobretot, als xicotets comerços i alhora als treballadors de les grans superfícies, i hem incorporat dinàmiques de revitalització comercial dels centres històrics dels nostres barris”, ha recordat Joan Ribó, qui també ha anunciat que València ha presentat la candidatura perquè València siga capital mundial de l'Alimentació en 2017.

“Per a generar ocupació, també cal generar igualtat d’oportunitats amb mesures com la XarxaLlibres, que hem elaborat juntament amb la Generalitat i la Diputació, una col·laboració que s'ha produït també en l'ensenyament infantil, que anem a continuar amb la posada en marxa en breu termini de dos escoletes municipals”, ha manifestat Ribó, qui també ha destacat les 190.000 intervencions que s’han realitzat en els col·legis públics per a posar-los a punt abans de l'inici del curs i garantir una educació de qualitat i digna, que també ha arribat a la Universitat Popular.

El Pla de Xoc de Neteja també ha sigut objecte del parlament de l’alcalde, qui ha destacat que l’ajuntament ha augmentat fins a 39 euros la despesa de neteja per habitant i ha equilibrat este servici en tots els barris independentment de la seua proximitat al centre.

L’alcalde ha al·ludit a les noves experiències per cuidar el medi ambient, al Pla d’Eficiència Lumínica, que ha suposat un estalvi econòmic d’1’8 milions d’euros a l’any, i al compromís municipal amb la lluita contra el canvi climàtic. Així mateix ha recordat iniciatives que han permés “que València s’haja convertit, per primera vegada, en referent per ser respectuosa i amiga dels animals, en una ciutat amb la que pràctiques més agressives per als animals ja no es duen a terme”.

“Amb l’actual equip de govern –ha afegit- València està en el mapa que ens agrada, amb propostes com la primera convocatòria d'ajudes a projectes d'innovació social, fent que allò que s’anomena “ciutat intel•ligent” siga una realitat que redunde en el benefici de les persones de manera real”.

REBUIG DE LA CORRUPCIÓ

“València serà en 2018 la capital del món de la mitja marató, i esperem que alguns i algunes ens deixen ser notícia als telediaris per açò, i no per altres assumptes turbis”, ha conclòs l’alcalde que ha terminat el seu discurs rebutjant la corrupció i demanant als 9 regidors del PP investigats en casos de presumpta corrupció “que se’n vagen a casa” o bé que el seu partit els aparte: “que el seu partit parle menys i faça més”, li ha dit al portaveu popular Eusebio Monzó.

“Les persones imputades per casos de corrupció tan greus, amb gravacions tan horribles i escandaloses on es parla de la impunitat per a delinquir se n’han d’anar a sa casa. O ho fan elles o ho fa el seu partit. Però actuen ja”, ha reiterat Joan Ribó abans de reiterar que l’equip de govern “treballa per una València més justa, més orgullosa de sí mateixa i de la seua diversitat, més sostenible. A punt per a mirar cap al futur”.

TRANSPORT PÚBLIC A L’ACCÉS DE TOTA LA CIUTADANIA

“El Govern de la Nau també entén la mobilitat d'una forma diferenciada a com s'ha vingut practicant fins ara, i molt prompte van a començar obres per a ampliar la xarxa ciclista amb en l'anell central de la ciutat, i anem a avançar cap en la pacificació el trànsit i la potenciació de la mobilitat sostenible i a facilitar els desplaçaments de tota la ciutadania amb l’EMT que durant els 8 primers mesos del 2016 ha incrementat en 3 milions els viatgers respecte al 2015, més d’un 5% més”, ha argumentat l’alcalde.

Joan Ribó també ha aprofitat el seu discurs per parlar de la creació de l'Autoritat de Transport Metropolità, que ens permetrà, per cert, tornar a poder optar al contracte programa amb l'estat com tenen les grans ciutats espanyoles i la reivindicació d’inversions del govern central per, per exemple, el soterrament de les vies fèrries a la ciutat, l'ampliació del túnel de Serreria, i la revitalicació de la Marina de València “perquè València no pot ser menys: els valencians no volem ser més que ningú però no podem tolerar este nivell d'oblit i de menyspreu”.

Joan Ribó ha contraposat esta situació amb les excel•lents relacions i cooperació entre les institucions valencianes amb les que es desenvolupa, per exemple, el Pla Territorial de Defensa de l'Horta i el futur Museu de la Mar. “Ens estimem la nostra mar, i també ens estimem la nostra horta i per això hem optat perquè València siga capital mundial de l’alimentació l’any que ve, i s’ha seleccionat València i Tel-Aviv per al Consell Executiu que ha de fer el seguiment del Pacte de Milà, un acord global del que València ja és membre”.

La neteja, conservació, promoció de La Devesa i la millora de l’urbanisme en consonància amb la Llei de l'Horta i l'Avantprojecte de Pla d'Acció Territorial de l'Horta preparats per la Generalitat, son altres prioritats del govern de la Nau “que, a més de fer una aposta decidida pels grans parcs de la ciutat, treballa en altres projectes com la primera fase del Parc Central de València que, amb un cost de setze milions, té prevista la finalització en la tardor de 2017, junt amb les quatre naus de Demetrio Ribes, que es dedicaran a equipaments esportius, culturals i socials.

EL PATRIMONI DE LA CIUTAT

“València és una ciutat amb gran quantitat d'edificis de gran valor patrimonial, i també estem treballant en la consolidació i reparació de moltes d’elles així com en la recuperació de les grans places entre les que es troba la de la Reina, que va ser objecte d’una remodelació que inclou el garatge públic, i que es farà amb la participació ciutadana”.

Joan Ribó també ha parlat del protagonisme dels barris entre els que destaca el Cabanyal-Canyamelar. “Ara esperem que en poc de temps s'aprove el projecte europeu Va Cabanyal! que ha de donar una empenta definitiva a la regeneració integral del Cabanyal-Canyamelar, i la millora generalitzada de la convivència, que també hem començat a treballar en l’àmbit social, de la seguretat ciutadana, i cultural (recordaran l’obertura del Teatre El Musical)”.

“En general –ha continuant- estem fent, per tant, un ajuntament més pròxim. Això també s’ha de notar en els efectius de la Policia Local que han impulsat, per exemple, les Comissions de Seguretat, l'Observatori de Seguretat i les Meses per a la Convivència per afrontar les molèsties generades per l'oci nocturn.

Pel que respecta a la resta de treballadors públics, l’alcalde ha explicat que l'objectiu és clar: “aconseguir un Ajuntament amb treballadors formats, valorats i motivats, i amb unes estructures organitzatives eficaces al servici de la ciutadania e introduir les clàusules socials en la contractació pública”.

L’al·locució de Ribó ha continuat amb el compromís amb les indústries culturals, amb la cultura popular i les festes. “Treballem per potenciar el món associatiu faller, el més nombrós de la ciutat, com un motor de cohesió, participació, i integració, i per dignificar les nostres festes que son un sinònim d’inclusió de persones diverses”.

A este respecte, l’alcalde ha parlat d’un altre element important per l’actual equip de govern “que és la gestió de la diversitat per orientació sexual, ètnica, religiosa, per origen, per edat o per discapacitat”. I ha aclarit: “Ser sensibles a la diversitat és una obligació del govern municipal. També ser solidaris amb les catàstrofes humanitàries i defensors del drets humans, així de les polítiques de foment de valors esportius i de salut”.

Arxivat a:

Destacats