Ja està en licitació la redacció de projecte de rehabilitació de La Ceramo

Sandra Gómez destaca que este projecte forma part de l'aposta per la recuperació del patrimoni industrial i la memòria històrica de la ciutat

Guardar

1712 La ceramo 01
1712 La ceramo 01

La vicealcaldessa de València i regidora de Desenvolupament i Renovació Urbana, Sandra Gómez, ha visitat aquest matí La Ceramo, en el barri de Benicalap, on ha anunciat que ja s'està en licitació el projecte de rehabilitació d'aquesta antiga fàbrica de ceràmica, per una inversió de 250.000 euros. "Este edifici constitueix un exemple excepcional d'arquitectura industrial i uns valors històrics, etnogràfics, socials i arquitectònics de gran rellevància per la seua singularitat", ha destacat Gómez, qui preveu que "al llarg d'aquest mandat podrem començar les obres".

La Ceramo és l'únic representant dels poc nombrosos restes industrials de fabricació de ceràmica que es conserven actualment al voltant de l'antic cinturó de València. Per això, la vicealcaldessa ha assegurat que l'immoble s'ha convertit en "una peça amb una integritat que ha de prevaldre en qualsevol futur projecte de rehabilitació i posada en valor de l'edifici".

En aquest sentit, Gómez ha explicat que la finalitat de qualsevol intervenció futura en l'edifici recuperarà el correcte estat físic dels elements constructius de l'immoble, sense pretendre alterar la seua configuració exterior i interior. D'aquesta manera, la intervenció recupera la imatge de les estructures originals del conjunt, i els retorna les seues principals característiques. Igualment, la rehabilitació en el seu grau de restauració consolidarà i conservarà totes les estructures i construccions originals, els seus emplaçaments inicials, i adaptarà la zonificació de l'ús futur a aquests espais sense alterar la seua configuració original.

Quant a la reforma, comportarà la reposició d'elements perduts o deteriorats, així com l'eliminació d'altres considerats impropis (es cataloguen així un edifici afegit amb posterioritat o els murs de tancament del pati que donava a la llenyera, perquè originalment es tracta d'un espai obert).

D'acord amb l'estudi realitzat pel servici d'Urbanisme, no es podran demolir ni alterar els elements que tinguen protecció i especial singularitat, així com els que es troben lligats a la producció que es feia en les instal·lacions; també els espais d'accés i la distribució interior, com l'estructura de murs i constructiva original, els espais de producció, tots els elements i maquinària relacionats amb la producció de ceràmica, o les pintures murals i grafitis, així com la crugia de façana amb els seus elements decoratius interiors i exteriors.

Sandra Gómez ha explicat que prèviament a la redacció del projecte de rehabilitació, haurà de realitzar-se una campanya d'intervenció arqueològica amb un doble objectiu: d'una banda, detectar les possibles restes de l'antiga Alqueria de Cucala, situada presumiblement en la zona actual de llenyera; i, per un altre, documentar estructures relacionades amb la fàbrica (que ara per ara no han sigut trobades), un pou de subministrament d'aigua, antigues cisternes o un possible refugi antiaeri de la Guerra Civil, entre altres elements.

Respecte a l'ús, la vicealcaldessa ha precisat que es mantindrà un espai d'interpretació sobre la fabricació de ceràmica, però, sobretot, d'implantació, com una dotació pública que millore la qualitat de vida dels veïns i veïnes de Benicalap.

Sandra Gómez ha subratllat que l'edifici es dedicarà a activitats de caràcter interpretatiu, amb la recuperació de les instal·lacions i els béns que en ella es conserven; també de caràcter social, en tant que millorarà l'entorn més immediat i podrà albergar un ús social; així com de conservació perquè podrà mantindre una col·lecció estable d'eines, motles, peces, documentació, entre altres elements, de l'antiga fàbrica; i, finalment, funcional en poder-se establir vincles amb altres museus, com el d'Etnologia o El Museu Nacional de Ceràmica González Martí i promoure rutes complementàries.

Arxivat a:

Destacats