Investigadors de l'UPV desenvolupen un sistema de detecció i eliminació de la Covid-19 en interiors

Guardar

eliminacion covid interiores UPV investigación
eliminacion covid interiores UPV investigación

Un equip d'investigadors de la Universitat de les Illes Balears (UIB), l'Institut d'Investigació Sanitària de Balears (Idisba) i la Universitat Politècnica de València (UPV) està desenvolupant un sistema per a detectar i eliminar el virus responsable de la covid-19 en espais interiors.

Segons ha apuntat la UIB aquest dijous en una nota de premsa, els investigadors, en el marc del projecte Idequre, treballen en el desenvolupament d'un sistema per a detectar i eliminar el virus causant de la covid-19 en espais interiors d'hospitals, residències de persones majors, comerços i establiments hotelers, entre altres.

En la primera part del projecte, el grup d'investigació en Biologia Molecular i Salut Global (Molone) de la UIB, dirigit pel doctor Josep Mercader, juntament amb el grup d'investigació en Inflamació, Reparació i Càncer en Malalties Respiratòries de l'IdISBa, al qual pertany el doctor Ernest Sala, cap del Servei de Pneumologia de l'Hospital Universitari Són Espases, han desenvolupat una metodologia que permet detectar i quantificar els nivells ambientals de SARS-CoV-2 en espais tancats mitjançant una PCR digital.

El sistema pren mostres de partícules d'un a cinc micròmetres (cada micròmetre és una mil·lèsima part d'un mil·límetre) presents en l'aire, i posteriorment aïlla l'ARN, una biomolècula que conté la informació genètica del virus.

A partir de l'anàlisi de les mostres per PCR digital s'aconsegueix determinar no sols la presència del virus, sinó també la seua concentració.

Gràcies a aquesta metodologia, es pot estimar el risc d'infecció en espais tancats i facilitar la gestió de les tasques de desinfecció. L'eficàcia d'aquesta metodologia s'ha analitzat en les instal·lacions de l'Hospital Universitari Són Espases.

Segons han afegit, de manera paral·lela al desenvolupament de la metodologia de detecció duta a terme pels investigadors, l'investigador de la Universitat Politècnica de València Hermenegildo García Baldoví està desenvolupant un sistema de desinfecció de l'aire d'espais tancats.

Aquest sistema és un dispensador d'aerosol que pot nebulitzar compostos desactivadors del virus i altres patògens, però que no suposa cap risc per a la salut humana ni per al medi ambient, amb l'objectiu de reduir la concentració del virus causant de la COVID-19 i el perill de contagi.

El projecte Ediqure s'està duent a terme amb el finançament de l'Idisba a través de la convocatòria d'expressions d'interés per al finançament de projectes Covid-19.

L'equip investigador del projecte l'integren l'investigador principal del grup d'investigació Molone de la UIB, Josep Mercader; Antoni Colom i Josep Muncunill, també del Molone; el cap del Servei de Pneumololgía de Son Espases, Ernest Sala; la pneumòloga de Son Espases Núria Toledo; Hermenegildo García, de la UPV; així com els estudiants i alumnes Joan Truyols, Joan Salvador i Carla Oliver.

Destacats