Igualtat posa en marxa un Servei d'Atenció Psicosocial per a eradicar la violència de gènere

El programa "Repara" del Servei d'Atenció Psicosocial a Homes s'implanta per primera vegada per a fomentar la igualtat i millorar les relacions de parella

Guardar

Lucia Beamud igualtat
Lucia Beamud igualtat

Aquest matí, la regidora d'Igualtat, Lucía Beamud, ha presentat un nou projecte per a atendre psicològicament homes que hagen tingut o puguen tindre conductes violentes cap a dones. En paraules de la regidora, amb aquesta iniciativa es pretén posar en pràctica accions per a arribar a una igualtat real, "fer un pas més per a radicar la violència de gènere".

S'oferiran tractaments psicològics per al foment de la igualtat i les noves masculinitats, amb professionals en el sector per a radicar el problema des de l'arrel. És a dir, des de l'educació i la regulació emocional dels homes que causen la violència de gènere, amb re-educació i rehabilitació. El programa es basa en tres passos: pensaments, emocions i conducta. Un dels temes centrals d'aquestes teràpies, a més, seran les relacions de parella, perquè puga haver-hi una gestió més efectiva de les emocions, menys dominació i disminuïsca la violència contra les dones.

L'Ajuntament de València ha invertit més de 200 mil euros en aquest programa que durarà dos anys, amb possibilitat de prorrogar-lo per dues més. Els tractaments es desenvoluparan en el Centre Social Patraix, de dilluns a divendres al matí i els dimecres també de 16 a 20 hores.

Nou programa "Repara"

Una novetat clau per a dur a terme aquest programa, serà treballar amb homes amb condemnes per violència de gènere, però també tindrà una part preventiva, podent acudir qualsevol persona de manera voluntària. El major repte, com ha explicat la regidora aquest matí, és que acudisca el major nombre d'homes possibles, "es persegueix la igualtat efectiva". El programa posarà l'atenció en les persones que causen la violència, alguna cosa que sorprenentment no és comuna.

Les sessions seran grupals, ja que s'ha demostrat que l'eficàcia és major. No obstant això, també es durà a terme un pla motivacional individual tenint en compte cada cas i les necessitats de cada persona. Són 10 mòduls estructurats i amb eficàcia demostrada que redueixen la possibilitat de reincidència. L'equip està format per dues persones psicòlogues i una persona que s'encarregarà de l'administració.

Per part seua, el programa Repara inclou una ajuda per a gestionar les emocions fins un any després d'haver finalitzat el programa, amb Vincle. Si l'home tractat es veu de nou en dificultats per a gestionar les seues emocions, o la seua ira, pot acudir.

Cal afegir, que durant l'anterior legislatura, l'Ajuntament de València ha augmentat considerablement la inversió dedicada a accions que persegueixen la igualtat de gènere i la supressió de la violència masclista. S'ha multiplicat tant el pressupost com el nombre de persones treballadores en aquest àmbit, i Beamud ha incidit que es pretén continuar amb aquestes millores durant els pròxims quatre anys.

Destacats