Hostalers valencians envolten la Generalitat en protesta pel tancament de la seua activitat: "És la ruïna total"

Guardar

hosteleros
hosteleros

Hostalers de la ciutat de València han envoltat, a colp de casserola, el Palau de la Generalitat per a mostrar la seua "indefensió", després del tancament de l'activitat de bars, restaurants, cafeteries i locals d'oci que ha entrat en vigor aquest dijous, com a part de les mesures establides pel Consell per a frenar l'avanç de la pandèmia a la Comunitat Valenciana.

Baixar la persiana a les 17.00 hores, com es va establir el passat 7 de gener, va ser "l'estocada final" i ara el tancament complet de l'activitat és "la ruïna total del sector", ha assegurat Juan Ortega, portaveu de la Coordinadora d'Hostaleria dels Barris de València, en declaracions als mitjans durant la protesta.

En aquest escenari, "més de la meitat dels negocis que havia obert, que ja eren menys de la meitat dels quals hi ha, tancaran. Estem parlant que més del 50% del sector segurament tancarà i no tornarà a obrir", estima Ortega.

L'acte protesta ha arrancat amb la lectura d'un manifest, en el qual la Coordinadora d'Hostaleria dels Barris de València assenyala que "no es pot tancar l'hostaleria per a parar en sec l'escalada de contagis en la Comunitat sense suspendre tota l'activitat econòmica no essencial".

"Ja està bé de greuges comparatius i de culpabilitzar a l'hostaleria i a l'oci, posant-los en el centre de la diana quan es parla de l'origen dels contagis sense cap evidència científica provada", subratlla el manifest.

Per a la Coordinadora, "el sector està pagant, a més, un elevat cost, amb un tancament que arriba sense un suport econòmic que veritablement atenga les necessitats dels milers de pimes que difícilment poden continuar mantenint-se en peus, sense ingressos i amb uns elevats i asfixiants despeses fixes mensuals".

"SEGUIM SENSE SABER QUINES AJUDES ENS DONARAN"

Davant aquesta situació, els hostalers reclamen ajudes. Ortega assenyalat que "el 'Pla Resisteix' sona molt bé en els titulars, però hui dia seguim sense saber en què consistirà i en què ens ajudaran. Va haver-hi un anunci el dilluns, han passat quatre dies i hui dia seguim sense saber quines ajudes, com ens les donaran i en quin moment".

En aquest sentit, el portaveu de la Coordinadora ha admés que "hi ha un sentiment generalitzat de desconfiança, perquè estem cansats de la lletra xicoteta de tots els decrets i normatives que s'han aprovat fins ara, que han acabat convertint-se en ajudes parany que no han arribat a tots".

Per a evitar que es repetisquen els mateixos errors, la Coordinadora d'Hostaleria dels Barris de València demana participar en una nova taula de negociació que atenga les demandes dels mateixos hostalers i "que hauria d'activar-se amb caràcter d'urgència", ja que "les ajudes directes no han de demorar-se ni un dia més", ha puntualitzat.

Ortega ha recordat que les pimes de l'oci i l'hostaleria suposen el 7% del PIB en la Comunitat Valenciana, generen una riquesa de prop de 12.000 milions d'euros, dels quals 4.000 milions pararan a les arques públiques en ingressos a través d'impostos cada any. "Amb aquestes xifres, ens les mereixem les ajudes perquè a més les pagarem, quan comencem a treballar, amb els impostos que estem pagant es pagaran àmpliament", ha argumentat Ortega.

"No poden deixar-nos de costat, com ja ha fet el Govern Central amb un paquet de mesures que són una autèntica aixecada de camisa", ha agregat.

"Les nostres persianes han baixat i no sabem ni quan ni com i ni si les podrem tornar a alçar", ha lamentat Ortega. En aquest moment s'han alçat unes claus, un missatge per al Consell: "Són les claus dels nostres negocis, les té Ximo Puig i la Generalitat, són ells els que han de fer que aquestes claus servisquen per a obrir els nostres negocis i funcionar", de manera que a l'estiu, quan se suposa que arribarà el turisme, tinguem una indústria del turisme".

En cas contrari, "quan comencen a arribar turistes no hi haurà empreses del turisme en la Comunitat Valenciana perquè estarem tancats o arruïnats", ha sentenciat.

Destacats