Hostalers reclamen a la Generalitat obrir l'interior de locals amb aforament del 50% i ampliar l'horari de tancament

FOTUR demana que s'òbriguen les activitats d'espectacles i esdeveniments a l'aire lliure

Guardar

interior restaurante covid19
interior restaurante covid19

La Confederació Empresarial d'Hostaleria i Turisme de la Comunitat Valenciana (CONHOSTUR) ha reclamat, en la taula de diàleg del sector d'hostaleria i oci amb la Conselleria de Sanitat, que es permeta l'obertura de l'interior dels locals al 50 per cent, el "màxim d'ocupació possible mantenint distàncies" per a les terrasses i l'"ampliació de l'horari de tancament assimilant-lo" al toc de queda.

CONHOSTUR ha explicat que la Conselleria de Sanitat "ha escoltat" les seues propostes i que aquestes es traslladaran a la reunió interdepartamental que tindrà lloc dijous que ve, segons ha indicat la confederació en un comunicat.

El president de CONHOSTUR i Hostaleria València, Manuel Espinar, ha precisat que "no hi ha hagut cap conclusió per part de l'administració" i que "ara toca esperar, com sempre, a aqueixa reunió, en la qual ja no sabem si es prendran decisions tècniques o seran decisions polítiques". "Són més de 15.000 empreses, 15.000 famílies, esperant aqueixa decisió", ha subratllat.

En aquest sentit, ha recriminat que el sector "de nou podria ser penalitzat per la falta de planificació i coherència de la Generalitat Valenciana en mantindre unes vacances que ara, per por de la gran mobilitat que es pot produir durant la setmana vinent de les 'no Falles', pot tindre com a conseqüència que l'activitat de molts establiments d'hostaleria puga seguir paralitzada".

Segons CONHOSTUR, "seria el cas de molts restaurants de la Comunitat Valenciana que continuarien sense poder obrir per no disposar en la seua majoria de terrasses, malgrat disposar d'uns espais, infraestructura i estàndards de qualitat que permeten complir absolutament amb totes les mesures necessàries per a garantir la seguretat i que, en molts casos, són establiments referent a nivell nacional i internacional en l'àmbit de la cultura gastronòmica".

La confederació ha manifestat que els empresaris són "conscients que és necessari una desescalada responsable, i que a més cal continuar realitzant molta sensibilització a la ciutadania amb l'ús de la màscara en tot moment i el respecte pel compliment de les normes".

No obstant això, ha defensat que "no existeixen indicadors sanitaris que justifiquen aquesta decisió, més enllà de la pròpia por de repetir errors passats, però cal no oblidar que una majoria de contagis de la tercera ona es van produir en l'àmbit privat i familiar".

"Mentrestant, milers de treballadors continuen en ERTO , les empreses manquen de liquiditat, les ajudes no estan arribant, els préstecs bonificats de l'IVF en molts casos els empresaris s'estan trobant amb innombrables dificultats per a accedir a ells, i moltes sol·licituds estan sent denegades. No es permet treballar, però sí que cal continuar fent front a tots els impostos o lloguers", ha exposat.

Per tot això, CONHOSTUR ha afirmat que continuarà "reclamant la urgent necessitat d'un pla de rescat real que puga compensar tots aquests mesos de paralització de l'activitat empresarial".

CEOH VEU LA REUNIÓ UN "FRACÀS"

D'altra banda, el president de la Confederació Empresarial d'Oci i Hostaleria de la Comunitat Valenciana (CEOH), Lalo Díez, ha titllat de "fracàs i aixecada de camisa" la segona convocatòria de la taula ja que, "una vegada més, ha quedat en evidència que no hi ha voluntat política ni visió per a salvar a les pimes", ha lamentat en un comunicat.

"Ens anem en blanc de la reunió, després de 14 dies més tancats, sense cap decisió ferma i, la qual cosa és pitjor, sense cap pla ni anunci de mesures de compensació per a les pimes. Més enllà d'una tímida ampliació dels horaris a les 20.00 hores, sembla prevaldre la insistència a mantindre tancats l'interior dels locals sense posar damunt de la taula cap alternativa. Absolutament incomprensible i injustificable", ha postil·lat.

El president de la Coordinadora manté que "no hi ha cap motiu per a no posicionar-se amb claredat i permetre ja poder exercir l'activitat en els interiors", i allargar l'horari de tancament a les 22.00 hores. "

Díez ha reclamat que després d'una setmana d'obertura només amb terrasses, "deixant fora a 8.000 locals en tota la Comunitat i amb facturacions per davall del 20%", el Consell "ha de flexibilitzar ja les mesures" i més quan "l'evolució sanitària és favorable i la incidència acumulada està per davall de la mitjana nacional".

Així mateix, ha lamentat que no estiga constituïda ja la taula cientificotècnica i econòmica, que ha sigut presentada i demandada formalment per la Coordinadora, paral·lela a la gradual reobertura.

FOTUR DEMANA L'OBERTURA DELS ESPECTACLES

Per part seua, FOTUR ha proposat en la taula de la desescalada que s'òbriguen les activitats d'espectacles i esdeveniments a l'aire lliure, "atés que es pot garantir el compliment de les mesures Covid-19", ha indicat la federació en un comunicat.

FOTUR ha reclamat que "els espectacles a l'aire lliure són segurs, igual que les terrasses dels establiments d'hostaleria" i, per això, "es poden alliberar el 100%".

De la mateixa manera, ha demanat l'obertura de les activitats de sales de bingo en l'horari que tenien fins al 19 de gener --de 10 a 22 hores--, i salons d'esdeveniments, locals d'oci i espectacles al 50% del seu aforament.

"Hui 9 de març és el Dia Internacional del Dj, professionals que tenen prohibit treballar, és per això que en aquest significatiu dia també sol·licitem que s'allibere la seua activitat", ha afegit FOTUR.

Quant a l'horari, la patronal ha defensat que "s'ha d'equiparar a les 22 hores, ja que, les activitats durant aquesta primera fase de la desescalada no han generat cap problema".

D'altra banda, FOTUR ha sol·licitat a Sanitat un pla de la desescalada amb la finalitat d'elaborar "un calendari de previsions perquè es vaja gradualment reactivant l'economia i les activitats, amb base en un calendari d'accions i activitats".

Considera "primordial programar tots els festivals de la Comunitat Valenciana, els espectacles i esdeveniments dels municipis i tota la indústria turística, de cara a la campanya estival, garantint al màxim les mesures sanitàries tant per als nostres clients com treballadors".

"Tot això ha d'acompanyar-se amb una agenda ràpida i urgent de vacunació. El nostre sector, de cara al públic sempre, hauria de ser el següent grup a rebre la vacuna. A més, des de FOTUR, juntament amb Turisme Comunitat Valenciana, iniciarem una nova campanya per a conscienciar i educar, tant en l'ús de la màscara, com en el compliment de totes les mesures sanitàries contra la covid-19", ha afegit.

Destacats