Gómez anuncia les seues propostes perquè València es consolide en 2022 com a "líder de reactivació econòmica i social"

La vicealcaldessa ha presentat les propostes del grup socialista de cara als pròxims pressupostos

Guardar

La vicealcaldessa Sandra Gómez ha realitzat un esmorzar informatiu amb la premsa
La vicealcaldessa Sandra Gómez ha realitzat un esmorzar informatiu amb la premsa

La vicealcaldessa Sandra Gómez, acompanyada pels regidors socialistes de l'Ajuntament de València, ha presentat les principals prioritats del PSPV-PSOE de cara al pressupost de 2022 de la ciutat. Unes propostes que tenen l'objectiu de crear "una València segura, que creix econòmicament, que no descarta oportunitats i que és justa i inclusiva en tots els seus barris".

Gómez ha recordat que València ha sigut "una de les ciutats que ha liderat la responsabilitat en aquesta crisi sanitària. Una ciutat que ha sigut líder en rescat del sistema econòmic local (comerç, cultura, turisme, empreses i autònoms) molt afectat per les restriccions i per la paralització del consum, i també líder a pagar les ajudes d'emergència".

Consolidar aquesta inèrcia

La vicealcaldessa ha incidit en la necessitat de "consolidar aquesta inèrcia de cara als pressupostos de 2022". "Entrem en una nova fase: volem continuar liderant la reactivació econòmica i social", destacant que València ha liderat les altes en la seguretat social i la baixada d'aturats.

En aquest sentit, els socialistes han anunciat que treballaran a liderar la captació d'oportunitats consolidant i asseient l'oficina d'inversors. "Volem que totes les inversions positives puguen asseure's i que disposen d'una finestra administrativa".

Per això, Gómez ha ressaltat la necessitat d'impulsar "un gran pla de digitalització de l'economia local, sent un gran HUB tecnològic i oferint sòl perquè les grans oportunitats tinguen un lloc on instal·lar-se en Vara de Quart, el primer districte tecnològic de la ciutat".

Parc d'habitatges digne i accessible

A més de la reactivació econòmica, una altra de les prioritats del grup socialista és la reactivació social. Sobre aquest tema, el primer repte que es presenta és disposar d'un parc de lloguer accessible que done l'oportunitat a persones que, malgrat tindre estabilitat econòmica, poden accedir a un habitatge. "Aquesta ciutat va heretar un parc nul en habitatge públic i volem que en 2022 hi haja 200 habitatges públics de lloguer accessible amb clau en mà". Per a això es plantejarà destinar 27 milions d'euros d'inversió municipal que se sumaran als 27 milions d'euros del banc europeu d'inversions.

A més, es gravarà fiscalment als grans tenidors d'habitatge perquè aquests habitatges isquen al mercat amb una finalitat extrafiscal. Per això, a aquelles persones físiques o jurídiques que disposen de més de 10 habitatges s'aplicarà un 30% més d'IBI. Concretament, València disposa aproximadament de 830 grans tenidors dels quals, per exemple, únicament sis persones jurídiques aglutinen més de 300 habitatges i 26 entre 100 i 300, així com una única persona física disposa de 300. "Una acumulació absolutament irracional d'habitatges que han d'estar en el mercat", segons Gómez.

Així mateix, des del grup socialista s'apostarà per un habitatge digne de cara als pròxims pressupostos, amb un pla de regeneració urbana d'habitatges privats. "Ens sumarem a un projecte del ministeri d'habitatge que comptarà amb finançament estatal i municipal de finançar 80% habitatges que no compleixen amb condicions d'habitabilitat: no són accessibles o no estalvien energèticament". En aquest sentit, Sandra Gómez ha anunciat que "en el cas de barris o col·lectius més vulnerables l'objectiu és finançar el 100%" d'aquestes adequacions.

Un altre dels objectius ressaltats per la vicealcaldessa és que tots els barris tinguen els mateixos recursos i les mateixes inversions. "El president Ximo Puig parla d'una Espanya polifònica i, en aquest sentit, pensem que València ha de ser policèntrica". Per això, es proposarà un pressupost amb una inversió descentralitzada. "Per a nosaltres és igual d'important convertir en zona de vianants la Plaça de la Reina que la superilla d'Orriols".

A més, es prioritzarà la seguretat en els barris. "Volem que tots els nostres barris siguen llars, que els nostres veïns i veïnes se senten segurs", ha incidit Gómez, anunciant que abans que finalitze la legislatura la ciutat comptarà amb 400 agents de policia més que estaran a peu de carrer. "Al maig tindrem 300 policies més, i l'objectiu és donar la màxima prioritat en la pròxima OPE perquè s'incorporen 100 més abans de finalitzar la legislatura".

Incentivar la cultura entre els joves

Un dels principals sectors limitats per les condicions d'aforament ha sigut el cultural. Per això, el grup socialista incideix a ampliar la rebaixa ja impulsada del 60% de l'IBI en sales i espais culturals a les sales de cinema, "un sector absolutament minvat per les restriccions. Una ciutat ha de tindre espais d'oci, de cultura, de trobada".

Per això, es vol saldar un altre deute pendent, que els joves utilitzen recursos culturals. "Volem inspirar-nos en el bo jove anunciat per Pedro Sánchez per a generar aquestes sinergies positives de conéixer i consumir cultura". Gómez proposarà en els pròxims pressupostos bonificar el 50% espais culturals entre 18 i 30 anys per a "generar adults que dediquen part del seu temps lliure a consumir cultura".

Finalment, València ha destacat en els últims mesos com a ciutat pionera a atendre la salut mental amb atenció psicològica i tallers de prevenció suïcidi. Per això, s'aprofitarà el pla estatal existent per a reforçar aquesta proposta i disposar d'un gran projecte per a la salut mental dotat amb importants recursos econòmics.

Gómez s'ha mostrat optimista respecte a la negociació d'aquests pressupostos per a l'any vinent i ha recordat que tant PSPV com Compromís, els dos partits en el govern local, tenen "diferències, però ens posem sempre d'acord en allò important". "Sempre hem presentat el pressupost dins del termini i en la forma escaient i enguany no serà l'excepció. Abans de finalitzar l'any haurà pressuposat i des del Partit Socialista posarem tota la nostra obstinació", ha conclòs.

Arxivat a:

Destacats