Galiana recorda que enguany tirar coets "no està permés"

El regidor de Cultura Festiva de l'Ajuntament de València deixa clar que aquest març no tindrem unes "Falles normals"

Guardar

Un home sostenint petards
Un home sostenint petards

El regidor de Cultura Festiva de l'Ajuntament de València, Carlos Galiana, ha assistit aquest matí a l'informatiu Les notícies del matí d'À Punt, en aquest espai, on ha sigut entrevistat al voltant de les 9.30 hores ha insistit que "aquestes no seran unes falles normals ni com les coneixem". De la mateixa manera, Galiana ha posat en dubte la decisió sobre el ja tradicional concurs de monuments fallers, ja que actualment no se sap si es dura a terme o no. No obstant això, una de les coses que ja se sap segur és que l'ús de focs d'artifici per part dels xiquets i xiquetes durant la setmana fallera, aquest any, "no està permés".

Cal recordar que aquests fets tenen una ordenança de contaminació acústica que no permet l'ús de petards que només "se salva" cada any en un ban faller, però que enguany no està previst perquè les falles no se celebraran en el calendari habitual. Per tant, en principi no està permés, tot i que això no vol dir que no es puguen tirar bombetes o "xinos", que no fan molt de soroll", ha remarcat. D'aquesta manera, l'incompliment d'aquesta normativa pot conduir a sancions per part del consistori i la policia local.

Quant a detalls sobre l'organització del calendari faller i de la setmana del 15 al 19 de març, Galiana ha anticipat que a l'assemblea de presidents i presidentes de falles programada per a hui, es presentarà el programa d'actes. Aquest, segons Galiana, pretén mantenir "l'esperit faller mitjançant activitats individuals per fer veure les cases on viuen els fallers "penjant algun detall de la indumentària", per exemple. Galiana ha remarcat la intenció que els xiquets i xiquetes estiguen actius per això, la Crida o el dia de la Plantà són moments previstos per a aquestes accions "xicotetes" però "rellevants" per a fer veure que el món faller està present.

Junta Central Fallera

Respecte a una data per celebrar la festa fallera, Galiana ha assegurat que" de moment no posaran dates damunt la taula per a celebrar les Falles 2021", ja que "en principi, no serà durant el primer semestre". No obstant això, l'indicador que farà posar una data o altra a la celebració de les Falles del 2021 serà l'evolució la pandèmia i del que les autoritats sanitàries indiquen. Galiana ha remarcat que el pressupost previst per a pirotècnia està guardat, encara que de moment no es gastarà perquè a pesar de la millor evolució de la pandèmia "no és el moment".

"Tot el món vol celebrar el 2021 les Falles, però no depén solament de l'Ajuntament, depén de la vacunació i de l'evolució de la pandèmia", ha resumit. Carlos Galiana ha ampliat que una de les coses que s'han aprés de la pandèmia és que cal ser prudent i que, si no es fan al juliol, es faran després. El regidor ha remarcat que l'Ajuntament i la Generalitat no han deixat de donar ajudes als sectors afectats, com ara floristes o indumentària de festa, "però les ajudes són el que són". I com a exemple ha dit que l'Ajuntament pagarà enguany el 30% de la falla.

D'altra banda, fent referència a la comissió creada entre la Junta Central Fallera i les comissions d'altres municipis fallers per a coordinar-se, Galiana ha valorat aquest treball conjunt que ha proposat que els casals siguen centres d'ajuda a la vacunació, parlar de les dates, intercanviar informació, crear la figura d'un coordinador Covid en cada comissió, entre altres iniciatives que han eixit d'aquesta coordinació.

Destacats