Futurea, una organització social que impulsa un canvi en l'orientació professional

Futurea treballa per a dissenyar el present i canviar el futur de l’ocupabilitat

Guardar

Futurea
Futurea

formaciónFuturea.es va nàixer en 2015 de la mà de Juan Lajarín, un emprenedor que, després de la seua pròpia experiència personal, va poder comprovar el complicat de no solament quedar-se sense ocupació, sinó també de les dificultats que existeixen a l'hora de tornar a inserir-se en el món laboral. Va ser llavors quan va decidir investigar i formar-se per a emprendre aquest projecte, i ajudar a altres persones a realitzar-se individualment i professionalment.

L'objectiu de l'organització és treballar amb dos sectors: les persones, als qui els aporta les eines per al desenvolupament de projectes personals i professionals, així com amb les organitzacions, a les quals Futurea ajuda a millorar els seus serveis d'orientació professional, contribuint a formar als seus professionals, o bé, creant serveis que milloren l'ocupabilitat dels seus alumnes o usuaris.

València Extra ha parlat amb Juan Lajarín, fundador i director de Futurea, que ens ha explicat més detalls sobre el funcionament d'aquesta empresa.

Per què vas decidir apostar per l'emprenedoria?

Mai havia pensat a emprendre gens durant tots els meus estudis. Mai em vaig veure en aquesta faceta, però crec que un emprenedor pot nàixer, però també es pot fer. Vaig veure una necessitat social molt important en la meua ciutat, vaig veure que era a escala nacional i vaig pensar que havia de fer alguna cosa per a canviar açò i impulsar un canvi.

Com i per a què va nàixer Futurea?

Vaig estar molt temps aturat, la qual cosa em va permetre observar situacions noves, entre elles parlar amb molta gent que estava en la meua mateixa situació a València, conéixer molts serveis i plataformes d'orientació i experimentar moments d'aprenentatge.

Com tenia molt temps lliure, vaig començar a llegir, investigar i aprendre pel meu compte sobre alguna cosa que volia fer per mi mateix: crear una metodologia i una organització que pogueren ajudar i impulsar un canvi en l'orientació professional i és que jo veia que aquesta sempre estava enfocada en els mateixos tòpics i calia anar un pas més per a adaptar-la a l'entorn actual.

Per a açò va nàixer Futurea, per a innovar i impulsar un canvi en l'orientació professional en el nostre país i així ajudar a persones de qualsevol edat a aconseguir les seues metes professionals.

A qui va dirigida aquesta organització?

Comencem treballant només amb particulars, persones que necessitaven orientació per a conduir els seus objectius i projectes professionals. Després pensem que podíem apuntar més alt i per açò ens vam donar a la tasca de crear serveis i productes per a organitzacions de l'àmbit educatiu i l'ocupació.

Ara ens dirigim, d'una banda a particulars: estudiants, persones en actiu que cerquen millorar o desenvolupar-se, perfiles sènior que volen reinventar-se i professionals. La nostra formació també la dirigim a orientadors professionals.

I, d'altra banda ens dirigim també a organitzacions, treballem amb col·legis, instituts, universitats i qualsevol organització relacionada amb l'ocupació, la col·locació o l'ocupabilitat.

Com treballa Futurea l'orientació professional?

Ho fa sobre la base de tres conceptes:

Metodologia integral. Tenim en compte diverses dimensions importants per a les persones i els nostres processos d'orientació, així són més sistèmics i tenen més impacte.

Neuropsicologia aplicada als processos, tenint en compte sobretot les funcions i habilitats que ajuden a les persones a avançar millor amb les seues metes en la vida.

Cerca executiva d'ocupació. El nostre concepte, més enllà de la cerca activa d'ocupació, com un pas més i com un desenvolupament del concepte tradicional que ve a dir: "ja no n'hi ha prou amb estar actiu, sinó que has de fer moltes coses més, sobretot que estan relacionades amb la forma en què utilitzes la teua intel·ligència".

Què ofereix l'organització als vostres usuaris?

Depén del tipus d'usuari, però bàsicament anem més enllà dels tòpics. Fem un treball més profund i tenim en compte coses tan importants en el desenvolupament de projectes professionals com a disseny d'objectius, entorns d'aprenentatge, estils, hàbits, emocions, competències professionals i més aspectes que influeixen en l'èxit dels seus plans.

A més, la nostra metodologia està adaptada a les tendències actuals i arreplega informació molt valuosa que extraiem de la sensibilització educativa. Els nostres serveis sempre estan contrastats amb el que està passant i açò fa tot molt més potent.

Com els ajudeu?

Als particulars els oferim serveis d'orientació professional individualitzada, tallers i serveis específics, segons les seues necessitats. En general són processos i serveis que els ajuden a millorar la seua ocupabilitat en el sentit ampli de la paraula, des de ser més atractiu per als ocupadors, a conéixer millor qui són, quin és la seua proposta de valor i el sentit de què cerquen.

A les organitzacions els oferim serveis personalitzats, siguen continguts formatius o eines en línia sobre orientació professional per als seus usuaris. Els seus usuaris finals solen ser estudiants, persones aturades i professionals en desenvolupament. Els oferim el mateix, serveis, sobretot en línia, perquè milloren la seua ocupabilitat de forma atenta i intel·ligent.

Consideres que Futurea és una entitat única en el sector de l'emprenedoria?

Al meu entendre Futurea és única, pel seu enfocament, els seus serveis, la seua estratègia i els seus propòsits. No existeix en el nostre país una organització dedicada en exclusiva a la innovació en orientació professional, ni que aplique el que nosaltres apliquem en aquest camp.

Quins valors us diferencien de la resta de projectes similars?

Innovació, perquè sempre estem incloent nous aspectes que desenvolupen la nostra orientació professional.Creativitat, perquè els nostres processos d'orientació són únics.Coherència, perquè cerquem l'impacte, som empresa social i així ho fem amb la nostra sensibilització educativa i formació de voluntariat.

Per què una persona que cerca ocupació o vol millorar la seua carrera hauria d'acudir a Futurea?

Perquè en Futurea la persona trobarà alguna cosa diferent dels serveis d'orientació que sol acudir. Veurà que parlem de les mateixes coses, però tenim en compte moltes altres que són d'alt impacte per als seus resultats. La nostra metodologia li plantejarà tantes coses, que eixirà amb un pla d'acció clar del que vol fer i sobretot serà un pla amb sentit per a ell o per a ella.

Trobarà professionals amb molta experiència en empresa, que coneixen com funciona l'escenari laboral actual i saben com moure's en ell. Trobarà també un suport per a créixer com a professional i com a persona.

Quin és fins al moment el vostre major assoliment com a organització enfocada a l'orientació professional?

Jo crec que haver entrat ja en una universitat, com és el cas de la Universitat Internacional de València (VIU), amb els qui tenim un conveni de treball des del passat mes de novembre, havent creat un servei personalitzat i orientat a millorar l'ocupabilitat dels seus usuaris, a través del nostre enfocament tan particular. Que el nostre impacte s'haja multiplicat exponencialment, m'entusiasma.

Un altre assoliment és la sensibilització que estem impulsant. Arribar fins a quasi 1000 alumnes i mesurar amb qüestionaris com estan en temes de l'ocupabilitat, em sembla un gran assoliment. Aquesta informació ens està servint per a dissenyar el present, i segur per a canviar el futur.

Destacats