Fiscalia del Tribunal de Comptes demanda a Zafra per "responsabilitat comptable" en el frau de l'EMT

Guardar

Autobús de l'EMT de València
Autobús de l'EMT de València

La Fiscalia del Tribunal de Comptes ha presentat una demanda de procediment de reintegrament per abast contra l'excap d'Administració de l'Empresa Municipal de Transports (EMT) de València, Celia Zafra, acomiadada després del frau de quatre milions d'euros detectat en aquesta companyia, en considerar que té "responsabilitat comptable" en l'estafa i com a "responsable directa" d'ella.

Per a la Fiscalia, Zafra es va excedir en les seues funcions i "sense informar en cap moment als seus superiors, va facilitar a un tercer la informació necessària perquè la sostracció dels fons tinguera lloc" i va remetre els documents fraudulents a l'entitat bancària, que va procedir al seu abonament, "amb omissió dels més elementals deures de vigilància", i provocant un perjudici a l'EMT que es calcula en 4.054.971,98 euros.

Fiscalia entén, en l'escrit enviat a la Secció d'Enjudiciament del Tribunal de Comptes, al qual ha tingut accés Europa Press, que es tracta d'una conducta "generadora de responsabilitat comptable" per part de Zafra.

Els 4.054.971,98 euros en els quals es xifren els perjudicis ocasionats als cabals públics es quantifiquen "com a resultat de l'import de les huit transferències realitzades per l'EMT, preparades per la demandada i enviades a CaixaBank --l'entitat a través de la qual es van fer els pagaments del frau-- obviant els procediments de pagament establits en l'entitat --afig que a aqueixa xifra cal sumar els imports de les comissions que la companyia degué abonar per fer-se les transferències--".

La Fiscalia considera que l'exempleada de l'Empresa Municipal de Transports de València és "responsable directa" per aquesta quantitat i demana que li la condemne com a tal al pagament de la quantitat en què s'ha xifrat el perjudici en favor de la companyia.

Segons la Fiscalia, l'exempleada, "en la seua condició de responsable del negociat d'Administració de l'EMT, tenia atribuïdes, en relació amb els protocols de pagament de l'entitat, la funció de preparació de les transferències de pagament, havent de preparar els fitxers amb totes les dades necessàries per a la seua realització a través de la banca en línia per part del gerent i de la directora de l'àrea de gestió".

No obstant això, es va excedir d'aqueixes funcions "i sense informar en cap moment als seus superiors, va facilitar a un tercer la informació necessària perquè la sostracció dels fons tinguera lloc" i va remetre els documents de pagament fraudulents a l'entitat bancària, que va procedir al seu abonament.

"ACCIÓ O OMISSIÓ"

La Fiscalia agrega que "la demandada, en la seua condició d'intervinent de tal gestió econòmica, està subjecta d'altra banda a l'obligació de rendir comptes" atesa la Llei de Funcionament del Tribunal de Comptes. Així mateix, recolza la seua demanda en el recollit en la Llei orgànica d'aquesta institució, que estableix que "el que per acció o omissió contrària a la llei originara el menys cap dels cabals o efectes públics quedarà obligat a la indemnització dels danys i perjudicis causats".

A més, al·ludeix a la Llei General Pressupostària, que recull que les autoritats i funcionaris de qualsevol ordre que per dol, culpa o negligència adopten resolucions o realitzen actes amb infracció de les disposicions d'aquesta llei estaran obligats a indemnitzar a la hisenda pública els danys i perjudicis amb independència de la responsabilitat penal o disciplinària que els puga correspondre".

Arxivat a:

Destacats