'Filomena' és l'avantsala d'una onada de fred que durarà fins al dijous, amb mínimes de -10 °C

Guardar

Persona abrigada pel carrer
Persona abrigada pel carrer

La borrasca 'Filomena', que en aquests moments deixa en avís roig per risc extrem a Terol, Saragossa, Tarragona, Castelló i València, és l'avantsala d'una onada de fred que durarà fins dijous que ve, amb mínimes de -10 °C, segons l'avís especial emés per l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET).

Aquesta situació es produirà des de l'11 de gener en àmplies zones de l'interior peninsular, fins al dijous 14 de gener inclusivament, amb un grau de probabilitat Molt alt (major del 80%), segons precisa l'AEMET.

Així, després del pas de la borrasca 'Filomena', que entre aquest dissabte i diumenge passarà al Mediterrani, a partir del dilluns 11 entrarà per l'oest un anticicló atlàntic que estabilitzarà la situació. A causa de la influència de 'Filomena' encara es registraran nevades importants en cotes molt baixes, sobretot en el centre i interior del nord-est peninsular, que tendiran a anar remetent entre aquest 9 i 10 de gener de sud a nord.

Amb l'arribada de l'anticicló es produirà un descens acusat de les temperatures nocturnes, amb gelades generalitzades a l'interior peninsular, que seran fortes en zones de muntanya i en àmplies zones planes amb superfície nevada, afectant sobretot la zona centre i àrees de l'interior de la meitat oriental, que és on s'estan registrant les nevades més importants.

A partir de la matinada del diumenge al dilluns, s'iniciarà un descens acusat de temperatures nocturnes, que continuarà la nit següent, amb gelades fortes en àmplies zones de l'interior i temperatures mínimes que seran inferiors a -10 °C en zones de muntanya i àrees planes amb superfície nevada, afectant punts on aquesta circumstància és molt poc freqüent. En algunes zones les màximes es quedaran molt curtes, superant amb prou faenes els 0 °C, o fins i tot quedant per davall d'aqueix registre.

A partir de la matinada del dimarts al dimecres s'iniciarà un ascens notable de les temperatures, sobretot en les nocturnes, que continuarà els dies següents, especialment en zones de muntanya, si bé encara les gelades seran importants en zones planes del centre, tant la matinada del dimecres com la del dijous 14 de gener.

Encara que la matinada del dijous al divendres 15 és probable que es mantinguen les gelades a l'interior peninsular, aquestes seran ja menys severes, amb el que es podria donar per conclòs l'episodi que ha donat lloc a aquest avís especial.

A MADRID NO NEVAVA TANT DES DE 1971

La situació provocada per 'Filomena' ha deixat a Madrid 33 litres per metre quadrat en forma de neu en les 24 hores prèvies a les 7 del matí d'aquest 9 de gener. Des de 1971 almenys no neva tant, segons detalla l'AEMET, que destaca per a aquest dissabte les nevades molt copioses que es produiran sobre el centre de la Península i l'interior del seu terç oriental.

També s'esperen precipitacions localment fortes o persistents en el sud d'Andalusia, nord de l'àrea mediterrània, entorn dels sistemes Central i Ibèric i Canàries muntanyenques; així com vent fort en l'àrea mediterrània i litoral gallec.

A Canàries, hi haurà precipitacions localment fortes en els vessants orientats al nord de Tenerife, La Palma, La Gomera i Gran Canària. Probables precipitacions en forma de neu en cims de Tenerife i La Palma, poc probables, puntualment, en cims de Gran Canària.

Per a aquest diumenge, s'esperen nevades en cotes baixes a l'interior peninsular, així com gelades en els sistemes muntanyencs, l'altiplà Sud i el sud de l'altiplà Nord. Hi haurà intervals de vent fort en el litoral de Galícia i de Catalunya, així com precipitacions localment fortes en l'extrem sud peninsular, litoral català i Balears.

Destacats