Estudiants comencen tres dies de vaga i protestes per a exigir una educació "presencial, de qualitat i segura"

Guardar

estudiantes-huelga
estudiantes-huelga

Alumnes de centres de la Comunitat Valenciana han començat aquest dimecres tres jornades de vaga i protestes --els dies 16, 17 i 18 de setembre-- convocades en tota Espanya pel Sindicat d'Estudiants per a exigir que l'administració facilite "més recursos" davant la situació de pandèmia i garantir d'aquesta manera "una educació presencial, de qualitat i segura".

Així ho ha asseverat el coordinador del Sindicat d'Estudiants País Valencià, Carlos Naranjo, en atenció als mitjans de comunicació davant la seu de la Conselleria d'Educació a València.

Naranjo ha manifestat que la vaga "respon al clam de la comunitat educativa que s'ha començat el curs amb una falta de recursos impressionant". Ha recalcat que la crisi de la Covid-19 ha aprofundit en la "bretxa social i digital" pel que ha instat al Ministeri d'Educació a fer "una rectificació de les seues polítiques".

"La vaga és perquè ens escolte la ministra Celaá. El Ministeri és el primer responsable que hi haja un pla centralitzat per a l'educació pública", ha subratllat el portaveu estudiantil, que ha invocat també l'atenció "del vicepresident Pablo Iglesias i del conseller Vicent Marzà" per a comptar amb més personal docent i administratiu en els centres --"molt sobrecarregat", ha denunciat--, així com sanitari i de neteja.

Sobre l'actuació de la Generalitat, ha reconegut que la Comunitat Valenciana està entre les comunitats autònomes que més mesures ha aplicat, però ha considerat que "no és suficient". "Necessitem que la Conselleria d'Educació arribe fins al final de totes les reivindicacions de la comunitat educativa", ha afirmat Naranjo, que ha emfatitzat la urgència d'eliminar els barracons, als quals s'ha referit com "la zona 0 del contagi".

SEGUIMENT "IRREGULAR"

Quant al seguiment de la vaga, ha comentat que està sent "irregular per l'extraordinari d'aquest inici de curs" amb xifres que oscil·len "entre el 50 i el 80 per cent" depenent de centres i amb una incidència "similar" en ESO i Formació Professional.

Així mateix, ha advertit que "aquesta és la primera vaga d'un curs que acaba de començar" i ha avançat que el sindicat estudiantil se sumarà a les mobilitzacions que es vagen convocant per part de la comunitat educativa.

A la trobada amb mitjans també ha assistit Mario, un estudiant de Batxillerat d'un centre de València, que ha lamentat "la deixadesa per part del Govern central de l'educació, un problema que ve des de fa anys però que s'ha agreujat per aquesta crisi". "Els professors i altres treballadors de l'educació es veuen sobrecarregats en les seues funcions en imposar-los tasques i deures que no seus i acabem sent perjudicats els de sempre", ha criticat.

El jove ha declarat que en el seu centre pot assistir a classe de manera presencial, encara que en els accessos i els corredors és "més complicat" complir amb el distanciament social. "Es necessita una millor infraestructura i més treballadors per a fer front a aquesta situació", ha dit Mario, que ha confessat sentir "por" per aquesta "situació crítica" perquè ha viscut el virus "de prop".

Aquest dijous continuaran les accions reivindicatives amb concentracions al migdia a la Plaça de l'Ajuntament de València i la Plaça Maria Agustina de Castelló de la Plana.

Destacats