Es demanarà l'actuació del Govern Central per a revertir l'erosió de les platges

Guardar

playas
playas

El regidor de Devesa-Albufera Sergi Campillo defensarà davant del Ple del dijous que ve una moció de l'equip de govern per a exigir al govern central que es redacten i executen els projectes de regeneració de les platges del Sud de València, de manera que es mitiguen els efectes de l'erosió de manera definitiva o amb un impacte regeneratiu en els pròxims anys. En la mateixa moció, presentada amb caràcter d'urgència, es demanarà la declaració de zona catastròfica de totes les platges del Sud del municipi de València: Pinedo, l'Arbre del Gos, el Saler, la Garrofera, la Devesa i el Perellonet-el Recatí.

La presentació d'aquesta moció coincideix amb la visita a la platja del Saler de la Secretària d'Estat de Medi Ambient, María García Rodríguez, on també han estat els regidors de l'equip de govern Sergi Campillo, Pilar Soriano, Consol Castillo i Vicent Sarrià, i els de l'oposició Alfonso Novo, Lourdes Bernal i Ma Àngels Ramon-Llin, a més d'una nombrosa representació dels veïns de la urbanització la Casbah.

L'alcalde Joan Ribó s'ha referit a la delicada situació de les platges del litoral sud de València. "Nosaltres el que hem plantejat seriosament- ha dit Ribó- és fer un projecte de restauració de la zona entre totes les parts implicades. Sabem que el Port està disposat a ficar recursos per a protegir aquest espai, perquè en té una certa responsabilitat, ja que la costa tira cap a dins per la barrera que fa. Però és imprescindible que el Ministeri de Foment i Costes també facen la seua aportació i hem de fer un projecte entre totes les Administracions –incloent l'Ajuntament, per descomptat-, per a donar una resposta duradora", ha manifestat l'alcalde Joan Ribó davant la situació de les platges del Sud de València, agreujada després de les últimes pluges.

Sobre el terreny, el regidor de Conservació d'Àrees Naturals i Devesa-Albufera, Sergi Campillo, ha afirmat de manera gràfica que "si el govern central té 5.000 milions per a rescatar autopistes fantasma, també n'haurà de tindre 50 per a regenerar les platges del Sud de València", en referència a les prioritats que està tenint el Ministeri de Foment.

Després que la Secretària d'Estat, María García Rodríguez, haja anunciat davant de la urbanització la Casbah la convocatòria d'una reunió per a la setmana que ve, Sergi Campillo ha insistit en el suport de l'Ajuntament als veïns i la necessitat d'una intervenció integral en les platges del Sud per part de l'administració de l'Estat davant la tendència regressiva causada, entre altres motius, per la regularització del riu Túria, amb l'absència d'aportacions sedimentàries fluvials, i l'efecte barrera del Port de València, que provoquen un dèficit sedimentari en aquestes platges situades al sud del terme municipal.

"Ens convocarà la setmana que ve una reunió de coordinació de les tres administracions en la que ens presentaran el projecte que tenen, però volem realitats, no volem només paraules, sinó projectes concrets que passen per la regeneració no puntual sinó a llarg termini de la costa del sud de València, de totes les platges del Parc Natural de l'Albufera, que és molt important per a les valencianes i valencians", ha assenyalat Campillo. El regidor ha reiterat "la plena voluntat de col·laboració de l'Ajuntament de València: farem tot per la nostra part defensant als veïns, però volem que el ministeri d'una volta per totes es comprometa amb la costa de la ciutat de València i amb tota la costa valenciana".

Campillo ha recordat, referint-se a aquesta platja del Saler que "ha arribat a tindre 80 metres, i ara estem parlant de dos o tres metres de platja. O abordem un projecte de regeneració global o d'ací a dos, tres o quatre anys, quan torne a vindre un altre temporal important, encara que nosaltres hàgem restaurat el passeig, tornarà a tombar-lo. Calen projectes definitius de regeneració per a les nostres platges", i per això ha demanat la plena coordinació de totes les parts implicades, tal com ha fet també l'alcalde Joan Ribó.

Abans que arribarà la Secretària d'Estat, tant Campillo com els altres regidors han pogut conversar i escoltar les demandes dels veïns de la urbanització. "Òbviament l'Ajuntament assegurarà els servicis municipals, ha manifestat Campillo, qui ha recordat que en la mateixa nit de dissabte es va desplaçar a la zona de la Casbah, on alguns veïns van haver de ser desallotjats. "Primer s'ha de garantir la seguretat de les cases i de les persones, que és el més important, a més de coordinar-nos totes les administracions, que és el que està demanant-nos la ciutadania. Tot açò no estaria passant si en el seu moment s'haguera abordat la regeneració de les platges del sud de València. El problema és que eixes platges cada volta tenen menys arena".

Arxivat a:

Destacats