Els metges donen suport al pla de vacunació de la COVID-19 i demanen responsabilitat i solidaritat a la població

Guardar

vacuna
vacuna

L'Organització Mèdica Col·legial (OMC) ha donat suport al programa de vacunació COVID-19 de les autoritats sanitàries espanyoles, i ha apel·lat a la responsabilitat i solidaritat dels ciutadans a participar activament per a protegir-se i protegir als altres.

"Hem de reforçar la cohesió institucional per a generar confiança i promoure la participació de la ciutadania. Cal vacunar-se. Totes les evidències disponibles dels assajos clínics amb les noves vacunes per a SARS-COV-2 llancen resultats positius d'eficàcia i seguretat que estan portant progressivament a les agències reguladores a aprovar la seua utilització", han dit des de l'organisme.

En aquest sentit, els metges han recordat que la COVID-19 ha estat, "i continua sent", una pandèmia d'efectes "devastadors", tant per la seua pròpia morbimortalitat com per la sobrevinguda per la saturació dels serveis sanitaris, i pel bloqueig de l'activitat social i econòmica de les nacions.

"No hi ha referents similars en el passat recent; el món professional i científic ha respost al repte global amb una enorme inversió de talent i recursos, que ha permés construir en un temps curtíssim instruments i mitjans diagnòstics, de maneig i tractament clínic i, ara, de vacunació. La descomunal dimensió del repte al qual ens enfrontem obliga a buscar maneres d'alleugerir i accelerar el pas del coneixement a l'acció", han afegit des de l'OMC.

Així, han assenyalat que en l'àmbit de les vacunes s'ha d'extremar la seguretat i el control dels possibles efectes secundaris que puguen ocasionar-se en la seua aplicació a persones sanes. No obstant això, han recordat que els resultats dels assajos clínics en curs no semblen mostrar problemes de seguretat, si bé les agències reguladores faran el balanç final amb els resultats que reporten els laboratoris.

"Hem de fer un dipòsit de confiança en les agències reguladores i en les autoritats sanitàries. Una confiança no cega. Cal exigir que la farmacovigilància postautorització es faça de manera solvent i sistemàtica, i que es recullen i analitzen de forma continuada les dades del registre de vacunació, per a fer un seguiment de l'efectivitat del programa. Insistim: el repte al qual ens sotmet la COVID-19 obliga a respostes que no ens permeten utilitzar els mecanismes habituals de decisió", han postil·lat els metges.

I és que, prossegueixen, l'"enorme" mal sanitari, social i econòmic de la pandèmia, obliga a considerar la "valuosa" contribució que poden aportar les vacunes. "Sent altament versemblant que siguen efectives o molt efectives, i raonablement segures o molt segures, aquest balanç es decantaria clarament cap al consell de vacunació poblacional universal, combinat amb un seguiment d'efectivitat i seguretat durant i després del programa de vacunació", han argumentat.

D'altra banda, l'OMC ha comentat que en la situació actual, on els terminis s'han escurçat, les fases dels assajos s'han superposat, alguns grups eteris han estat infrarepresentats, i les agències reguladores han hagut d'actuar amb molta celeritat i pressió de l'entorn, convé actuar de manera proporcional i "no obligar" a vacunar-se, sinó persuadir i informar "clarament" la població de les incerteses que acompanyen a aquest programa de vacunació.

"És fonamental respectar el dret a prendre decisions ben informades per part de la ciutadania. L'obligatorietat de vacunar, que alguns han esmentat, no és una opció oportuna. A Espanya les vacunes no són obligatòries, s'han aconseguit cobertures molt altes mitjançant la persuasió i el convenciment. Els principis d'ètica de salut pública aconsellen no usar mesures coercitives, quan hi ha altres possibilitats d'actuació", han detallat els metges.

En aquesta línia, emfatitzen, poc caldria insistir als metges i altres professionals sanitaris perquè es vacunen. "La seua dolorosa experiència en la lluita contra la Covid-19 farà sens dubte que siguen els primers col·lectius motivats per a vacunar-se. No té sentit fer obligatòria aquesta mesura, que seria particularment intrusiva en un col·lectiu que té una clara consciència del seu compromís en la lluita contra la pandèmia", ha emfatitzat.

Finalment, els metges han recordat aquestes mesures de protecció i prevenció possiblement estan vigents durant "bastant temps", ja que la possibilitat que s'erradique el SARS-COV-2 no sembla previsible en un futur pròxim.

"En tot cas, la lluita contra la pandèmia també aconsella activar la dimensió internacional, perquè tothom puga accedir a tractaments i bovines, de manera que les amenaces globals a la salut es mitiguen i s'aproxime més ràpidament la situació de control de la malaltia. Una amenaça col·lectiva requereix solidaritat i abordatge global. Des de l'OMC insistim en la importància de l'accés universal a la vacuna i que els costos i interessos econòmics no augmenten més la bretxa entre ciutadans del món. D'aquesta pandèmia sortim junts", ha resolt.

Arxivat a:

Destacats