El virus s'enceba amb els més vulnerables: 4 de cada 10 famílies deixaran les seues cases

Guardar

ong
ong

Càritas, Creu Roja i la Coordinadora Valenciana de ONGD han advertit aquest dilluns que la pobresa és "un dels principals factors de risc" per a contagiar-se del coronavirus i que les conseqüències econòmiques i socials de la pandèmia tampoc són iguals per a tots, sinó que s'enceben entre els "més vulnerables": quatre de cada deu famílies hauran de deixar les seues cases, i l'atur augmentarà en 20 punts entre aquests col·lectius.

Així, ho han posat de manifest aquest dilluns els presidents de Càritas España, Manuel Bretón Romero, i de Creu Roja Espanyola, Javier Senent, i la presidenta de la Coordinadora Valenciana de ONGD, Lourdes Mirón, en la trobada titulada 'Les ONG; essencials en l'emergència de la COVID-19 impulsat per À Punt i Europa Press amb el suport de Fundació Bancaixa.

Sobre aquest tema, el presidents de Càritas España, Manuel Bretón, ha constat que les enquestes que han realitzat per a avaluar les conseqüències de la pandèmia demostren que el virus "a qui més ha afectat és als quals estaven ja en pitjors condicions" i no havien pogut eixir encara de la crisi econòmica de 2009.

Així, 4 de cada 10 famílies a les quals ja acompañana Càritas es veuran obligats a deixar les seues cases, tres de cada deu pateixen la bretxa digital i manquen dels mitjans tecnològics suficients per a poder teletrabajar o rebre les classes online.

Per això, ha destacat que durant la pandèmia han reforçat la seua actuació en tots els àmbits que han aconseguit atendre gràcies a que s'ha reforçat el voluntariat en més de 80.000. Sobre aquest tema, ha explicat el repte que han tingut és "integrar" als joves en el seu voluntariat ja que majoritàriament estava constituït per persones majors que s'han hagut de confinar.

De la mateixa manera, ha ressaltat que estan fent un "esforç sobrehumà" per a aconseguir la inserció laboral dels més vulnerables gràcies a la participació de les més de 70 empreses a Espanya amb les quals col·laboren perquè calculen que si l'atur augmentarà entre 2,5 a 3 punts, en les persones a les quals acompanyen Càritas augmenta en 20 punts. "Si la crisi ens ha tocat a tots als més no hi ha res, caldrà fer un esforç sobrehumà per a poder eixir", ha assenyalat.

En eixe sentit, la presidenta de la Coordinadora Valenciana d'ONGD, Lourdes Mirón, ha lamentat que només es parla com a factors de risc l'obesitat o la diabetis però "la pobresa és un factor de risc" perquè el virus "no afecta a tots per igual". Així, ha citat com a exemples les persones amb treballs precaris, les dones que han d'exercir la prostitució o els immigrants que moltes vegades treballen en condicions quasi de "esclavitud" i sense les mesures de protecció adequades estan molt més exposats.

Mirón ha advertit que els resultats de la pandèmia, segons dades de l'ONU, seran devastadors per a 25 països, la taxa de pobresa augmentarà un 8,8%, i Amèrica Llatina viurà una reculada de 15 anys.

Així mateix, ha advertit que a més amb "l'excusa del confinament" hi ha països que estan limitant els drets als activistes que lluiten per defensar-los com a Salvador, Veneçuela o Paraguai.

CENTRES OBERTS

Per part seua, el president de Creu Roja Espanyola, Javier Senent, ha recalcat que la prioritat de l'organització en aquesta pandèmia ha sigut mantenir oberts els seus 1.400 punts d'atenció i més en un moment en què l'Administració va tancar molts dels seus centres socials.

Així, ha assenyalat que durant el confinament monitoraven al matí, vesprada i nit a 15.000 víctimes de violència de gènere per a saber com estaven, i van cridar a les persones majors que viuen soles per a preguntar-les les seues necessitats i portar-les menjar o aliment amb mesures de protecció per als voluntaris. També van oferir als hospitals els respiradors de les seues ambulàncies, van treballar amb més de 80.000 xiquets i van repartir més de 12.00 tauletes perquè els escolars pogueren seguir les seues classes.

Amb tot, ha coincidit que "ningú eixirà de la vulnerabilitat sense ocupació i ja estan dissenyant fins a desembre plans per a trobar treball a les poblacions més vulnerables. Així, ha destacat que cal atendre les necessitats bàsiques de la població, però també posar en marxa l'economia i trobar-los una ocupació i ja han avaluat la captació de fins a 70 milions per a fer-los front.

Sobre aquest tema, ha recalcat que "no pot ser sol assistencialista, sinó que s'ha de treballar per a aconseguir que eixes persones isquen de la vulnerabilitat i comencen a viure dels seus propis recursos al més prompte possible, per la seua pròpia dignitat i perquè és bo per a la societat i el país".

Per això, ha defensat "posar en primera línia els problemes" i "no deixar-nos portar per pessimisme ni per falses notícies és un moment complicat" i sobre aquest tema ha garantit: "portarà un temps resoldre'l però estem convençuts que es pot resoldre".

Destacats