El sistema de recompenses per reciclar llandes i botelles de plàstic s'estendrà per València

Els veïns i veïnes de La Saïdia han votat per la instal·lació de màquines de recollida automàtica d’envasos

Guardar

Reciclos València
Reciclos València

València s'ha convertit en la primera ciutat amb major població a Espanya a implantar el projecte Reciclos, un sistema de devolució i recompensa que premia a la ciutadania per reciclar llandes i botelles de plàstic. Aquesta iniciativa impulsada per l'Ajuntament de València, en col·laboració amb Ecoembes i la Generalitat Valenciana, cerca fomentar un model de ciutat més sostenible i promoure l'economia verda i circular en la gestió dels residus.

Fa un poc més de dues setmanes, arrancava aquest sistema de recompenses en els 3.750 contenidors grocs que hi ha a la ciutat, a més d'entrar en funcionament quatre màquines de recollida automàtica d'envasos en els mercats Central, de Russafa, Jerusalem i el Cabanyal, així com altres dos en l'edifici consistorial i de Tabacalera. No obstant això, aquesta xarxa podria continuar creixent a la ciutat.

I és que una de les propostes aprovades en els pressupostos participatius de DecidimVLC consisteix, precisament, en la instal·lació d'aquesta mena de màquines que compensen a la ciutadania per reciclar llandes o botelles de plàstic. Es tracta d'una proposta presentada al districte de La Saïdia, que va comptar amb un total de 614 vots, i que tindrà una inversió de 10.000 euros.

L'objectiu és anar ampliant, progressivament, la xarxa en altres ubicacions de la ciutat, com a zones comercials, edificis públics, biblioteques, universitats populars i centres esportius, fins a aconseguir un total de 60 màquines en aquesta fase.

Però, com s'utilitza el nou sistema de devolució i recompensa? Les persones interessades tan sols hauran de connectar-se a l'aplicació de Reciclos, escanejar amb el mòbil el codi de barres de les llandes i botelles de begudes i depositar-les en els contenidors o màquines corresponents – els contenidors disposen d'un codi QR que s'escaneja quan es deixen els envasos, mentre que les màquines compten amb un lector de codis de barra –. En fer-ho, obtindran punts que poden canviar per compensacions. Això sí, existeix un límit setmanal de punts per a fomentar un consum responsable i racional d'aquesta mena d'envasos.

I, en què consisteixen els incentius? Els punts obtinguts pel reciclatge dels envasos es podrà canviar per donacions a iniciatives socials o mediambientals que es desenvolupen a la ciutat, com Creu Roja o la prevenció d'incendis en la Devesa, però també per productes i serveis relacionats amb la sostenibilitat, com a entrades per a Bioparc, patinets elèctrics o descomptes per al transport públic, entre altres iniciatives que aniran sorgint i que es podran consultar en l'app de Reciclos.

Així mateix, l'entitat metropolitana per al tractament de residus (EMTRE), està també treballant perquè existisca un incentiu individual de descompte econòmic de les taxes per gestió de residus, que pretén tindre desenvolupat ja aquest 2021.

"Es tracta de reduir i reutilitzar els materials fins que esgoten la seua vida útil i minimitzar el seu impacte sobre el planeta evitant que s'acumulen residus en el nostre entorn natural", va explicar l'alcalde de València, Joan Ribó, que ha subratllat que aquesta acció "forma part del model de ciutat que estem treballant en l'Agenda Urbana de València basat en els Objectius de Desenvolupament Sostenible per a impulsar una ciutat resilient, sostenible i saludable".

En 2020, a la ciutat de València s'han recollit 13.886 tones d'envasos, que representen un 18% més que en 2019, és a dir, 11.724 tones, així com un 80% més respecte a 2015 – 7.671 tones –. Així mateix, en els dos primers mesos de 2021, es manté un increment d'un 7% en la recollida separada d'envasos lleugers, respecte del mateix període de 2020.

A més, cal destacar les diferents accions que s'han anat impulsant per a afavorir el reciclatge a la ciutat com la reorganització dels contenidors per illes per a facilitar l'accés i la separació de residus o, per exemple, la implantació per tota la ciutat del contenidor marró per a la recollida dels residus orgànics.

Destacats