El Rialto rebutja reprovar a Ribó per les seues paraules sobre l'actuació policial en les protestes per Hasél

Guardar

cargas policiales hasel valencia
cargas policiales hasel valencia

El Govern del Rialto, l'executiu de València que integren Compromís i PSPV, ha rebutjat aquest dijous reprovar a l'alcalde de la ciutat, Joan Ribó (Compromís), per les seues manifestacions sobre l'actuació policial en les protestes registrades per l'empresonament del raper Pablo Hasél.

Aquesta decisió s'ha adoptat en el ple ordinari de febrer celebrat aquesta jornada a l'Ajuntament de la capital valenciana, després de tirar avant la moció alternativa que el govern local ha presentat a la plantejada pel PP per a reprovar al primer edil i demanar la seua dimissió. La mesura ha prosperat amb el suport del Rialto, l'abstenció de PP i Cs i el vot negatiu de Vox.

Els 'populars' plantejaven la "defensa de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat" i la "condemna de la violència i incitació a l'odi". La portaveu del PP, María José Catalá, ha qualificat de "covard" a Joan Ribó per no "donar la cara" en el ple i deixar que en el seu lloc i en nom del seu grup parlara el vicealcalde, Sergi Campillo. "És a ell a qui se li demanen explicacions", ha ressaltat.

Abans de la sessió plenària, Ribó ha dit que la reprovació li semblava "divertida" i ha afirmat que "en cap moment" va parlar "en contra de la Policia" i que el nivell de violència a València va ser "baix". Al seu torn, ha insistit que s'ha de comptar amb "protocols clars d'actuació" amb garanties per als manifestants i els agents i ha convidat a canviar la 'Llei Mordassa'.

El PP ha presentat la seua moció després que dijous passat i a partir de les protestes a València per l'entrada a la presó de Hasél, Ribó emetera un tuit en el qual apuntava que "una actuació desproporcionada de la Policia Nacional no augmenta la seguretat" sinó que "augmenta la crispació social de manera gratuïta".

Posteriorment, l'alcalde va assenyalar que "parlar d'una desproporció quant a l'actuació policial i els fets que han passat no implica cap atac a la Policia" i va considerar --després d'una conversa amb la delegada del Govern, Gloria Calero (PSPV)--, que és "molt important mantenir una proporcionalitat entre el que passa al carrer i les actuacions policials".

L'acord impulsat per l'executiu municipal estableix "condemnar qualsevol acte violent realitzat en les protestes convocades en els últims dies i setmanes" i "fer costat a les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat tant estatals, com a autonòmics i municipals". Igualment, parla del suport de l'Ajuntament "a la Delegació de Govern i les mesures anunciades per aquesta, entre elles, l'obertura d'una investigació per a esclarir els fets esdevinguts en les manifestacions dels últims dies" a València.

A més, l'acord recull "reiterar" el suport del consistori "a qualsevol debat democràtic i pacífic sobre les llibertats, entre aquestes la d'expressió, i altres drets democràtics" i mostra el seu "compromís" amb els valors de l'"estat social i democràtic de dret" contemplats en l'Estatut d'Autonomia i la Constitució.

El text condemna "les manifestacions que inciten a l'odi o la violència i, especialment, aquelles de caràcter masclista i denigrants per a les dones com les expressades per Pablo Hasél" i assenyala que se sol·licitarà la modificació del Codi Penal per a "adequar el contingut dels delictes relacionats amb la llibertat d'expressió i el dret a la informació al manifestat pel Defensor del Poble en el seu informe de 2019".

A això se suma la decisió de demanar la modificació de la 'Llei Mordassa'. El debat de la moció del PP l'ha precedit la intervenció d'un representant del sindicat policial Jupol, que ha llegit "un pamflet de convocants de protestes" amb indicacions "de grups organitzats per a combatre a la Policia" i ha demanat a Ribó una "rectificació" pel seu tuit i ha reclamat la seua dimissió "per les manifestacions fetes".

La portaveu del PP ha rebutjat les actuacions de "grups extremistes que pretenen ferir als policies" que "ens protegeixen" i ha dit que les paraules de l'alcalde li produeixen "xafogor", a més de considerar que amb la seua "gira per televisions nacionals" per a parlar d'aquest assumpte ha fet el "ridícul" i queda "en absoluta evidència".

Catalá ha criticat que el primer edil diga que "li fa gràcia" que es plantege la seua reprovació i l'"exercici de fatxenderia" d'"un alcalde que no és per a tots sinó per a uns quants" i que "empara protestes il·legals" i acusa "Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat". "Fa de portaveu, d'altaveu, dels quals ixen al carrer, en pandèmia i amb restriccions per a defensar a Hasél", ha declarat.

El portaveu de Vox, José Gosálbez, ha expressat el seu suport als cossos policials i ha dit que "una mica de dignitat i una mínima vergonya" portaria a "condemnar" el "terrorisme de carrer", després del que ha criticat que Ribó llançara "per la boca un vòmit nauseabund i intolerable tirant-li la culpa a la Policia". Ha demanat la dimissió del primer edil, per ser "vergonyós tindre-ho d'alcalde la tercera ciutat" d'Espanya i que pague els danys causats en les mobilitzacions.

El portaveu de Cs, Fernando Giner ha lamentat que es confonga "la llibertat d'expressió amb un delicte d'odi", ha dit que els policies segueixen ordres i ha qualificat de "desafortunades" les paraules de Ribó en el seu tuit i ha assenyalat que està "ple de contradiccions", a més de sol·licitar la seua dimissió i instar una moció de censura contra el primer edil. "La reprovació se'ns queda curta", ha afirmat.

"DESPENALITZACIÓ"

La vicealcaldessa i portaveu socialista, Sandra Gómez ha valorat que s'haja obert el debat sobre la "desespenalització de determinats tipus delictius" i ha defensat la necessitat d'ajustar el Codi Penal al d'"altres països europeus". L'edil, que ha afirmat que Hasél "no és referència de llibertat d'expressió", ha condemnat als qui són violents i ha defensat als qui es manifesten "pacíficament", al mateix temps que ha cridat "a la calma i a evitar crispació" i ha mostrat respecte a la Policia.

Sergi Campillo ha precisat que no s'ha de debatre un tuit sinó "anar al fons" i ha destacat que van ser "corpuscles" els que van atacar una "manifestació pacífica". Al seu torn, ha defensat el dret de manifestació i la llibertat d'expressió i ha assegurat que s'ha de tindre en compte que València és una ciutat diversa.

Destacats