El Rialto i Cs aconsegueixen un acord que garanteix l'abstenció d'aquest grup als pressupostos 2021

Ribó, Gómez i Giner signen el document que aquest últim exigia per a destinar fons a pimes, autònoms i a l'educació de 0 a 3 anys

Guardar

rialto-ciudadanos
rialto-ciudadanos

El Govern del Rialto --l'executiu de l'Ajuntament de València que conformen Compromís i PSPV-- i el grup municipal de Ciutadans (Cs) en aquesta corporació han aconseguit un acord que ha garantit l'abstenció d'aquesta última formació als pressupostos del consistori per a 2021, uns comptes que ascendeix a 914,8 milions d'euros i que se centren en "fer front a la crisi sanitària, social i econòmica" derivada de la Covid-19 i a complir l'acord marc de reconstrucció de la ciutat a partir d'aquesta pandèmia.

Aquest acord s'ha aconseguit després dels contactes mantinguts en els últims dies i hores entre el govern local i Cs per a acostar postures en favor del suport d'aquest partit als pressupostos del pròxim any. Cs plantejava com a "principal" exigència que el 2,5 per cent dels comptes es destine a autònoms i pimes com va proposar en el Pacte de Reconstrucció de la ciutat a partir de la Covid-19, en concret, "un mínim de 15 milions" per a ajudar de manera directa "als sectors productius especialment castigats" per aquesta crisi.

El document s'ha signat aquest dijous abans del ple en el qual se sotmeten a debat i a votació aquests comptes, la sessió ordinària de novembre. L'alcalde i membre de Compromís, Joan Ribó; la vicealcaldessa i portaveu del PSPV, Sandra Gómez; el vicealcalde, Sergi Campillo, també de Compromís, i el portaveu de Cs, Fernando Giner, han subscrit en un acte celebrat en Alcaldia aquest text.

El pacte recull el compromís d'aquests tres grups municipals per a "destinar una part de l'ús dels nous recursos disponibles que la corporació incorpore en el següent any i no tinguen un destí a inversions finalistes, als elements continguts en l'Acord marc per a la recuperació i la reconstrucció de la ciutat en el context del post Covid-19".

Així, es contempla "de manera preferent" l'"augment de les ajudes directes a autònoms i pimes amb l'objectiu d'arribar a un import mínim de 15 milions d'euros, amb especial atenció als qui desenvolupen determinades activitats d'especial interés o utilitat municipal i al foment de l'ocupació" i el creixement de "les línies de suport específiques a activitats i indústries culturals".

Igualment, recull "l'augment de les quantitats destinades a les ajudes a l'educació de 0 a 3 anys fins a 4,75 milions" i la "inclusió del mes de juliol en les mateixes" amb "l'objectiu de garantir que cap família que complisca els requisits no reba" aquestes subvencions i aconseguir que s'arribe "a un accés universal per a aquelles que tenen majors dificultats".

L'acord entre l'executiu municipal i Cs planteja a més "suspendre o modular les taxes de contingut econòmic --com, per exemple, taules i cadires o clavegueram-- per a compensar les restriccions a l'activitat associades a la pandèmia en l'exercici 2021" i concretar aquesta mesura "en els primers mesos de l'any".

"BONIFICACIONS VERDES"

D'altra banda, preveu la "introducció de bonificacions verdes en l'Impost de Béns immobles (IBI) i en l'Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) per a fomentar la inversió en eficiència energètica i utilització d'energies netes".

A això se suma la "modificació del calendari tributari, ampliant els períodes voluntaris de pagament d'impostos" i "prorrogant-los fins al 30 de juny". Cs va defensar recentment sobre el pagament de taxes i impostos, que els diners es quedara "en la butxaca dels valencians" i va valorar que el Govern del Rialto acceptara que fins al 30 de juny pròxim no es cobren ni taxes ni impostos, perquè així "el valencià que no vulga pagar fins a aqueixa data no el faça".

Després de la signatura de l'acord i en una compareixença davant els mitjans de comunicació, Joan Ribó, que ha destacat de nou que València és "com sempre" de les primeres grans ciutats a aprovar els seus comptes, ha dit que les de 2021 tenen com a "novetat" l'"acord postpresupuestari" signat aquesta jornada.

"ANTEPOSAR ELS INTERESSOS DE LA CIUTAT"

L'alcalde ha valorat els "compromisos" que contempla el document per a destinar els recursos que arriben i els romanents a ajudar a "fer front a la pandèmia" i ha manifestat la "satisfacció de l'equip de govern" per poder signar-lo.

"Em sembla un acord estupend. Vull agrair públicament l'actitud del grup de Cs d'anteposar els interessos de la ciutat a un altre tipus d'interessos", ha assegurat. Ribó, que ha llegit el text del pacte, ha subratllat que a més, en matèria d'educació, "l'equip de govern es compromet a iniciar la construcció d'una nova 'escoleta' municipal pública".

La vicealcaldessa i portaveu socialista, pel seu costat, ha valorat "el diàleg, el consens i la capacitat d'asseure's partits diferents" per a "buscar qüestions en les quals sumem i no restem" i contribuir "a construir la València postcovid" i ha agraït l'actitud de Cs. Sandra Gómez ha rebutjat "atrinxerar-se en posicions excloents" i ha indicat que els veïns volen "solucions als seus problemes".

"TOCAVA INTENTAR DIALOGAR"

El portaveu de Cs ha reiterat que la "màxima" del seu grup en la negociació del pacte "ha sigut aconseguir un mínim de 15 milions d'ajudes directes per a autònoms i pimes. "València està en l'abisme econòmic, molts comerços estan pensant a tancar. Per això, hem entés, des que es va signar el Pacte de Reconstrucció, que el que tocava és intentar dialogar per a arribar al màxim" aqueixes ajudes, ha apuntat.

Fernando Giner ha valorat, així mateix, l'ampliació del xec escolar i el "bon camí" obert perquè siga "universal". "Demane als autònoms i pimes que aguanten. Hem aconseguit el compromís que se'ls va ajudar. A les famílies se'ls secundarà per a escolaritzar amb el xec escolar de 0 a 3, i també a la cultura", ha declarat. Al mateix temps, ha ressaltat que gràcies a Cs el calendari de recaptació d'impostos s'allarga fins al 30 de juny.

Destacats