El PP òbvia les dades ambientals de l'Albufera per a carregar contra el Rialto

Els populars acusen l’executiu progressista d’abandonar el Parc, malgrat que el seu mateix partit va negar el cabal ecològic des de Madrid

Guardar

20190729 Tancat de Milia - Albufera-14
20190729 Tancat de Milia - Albufera-14

El Partit Popular de la ciutat de València utilitza dades aïllades sobre l'Albufera, fora de context, per a acusar el Botànic i al Rialto d'abandonar el Parc Natural. Això malgrat que el mateix Partit Popular va negar el cabal ecològic al llac des de Madrid i que, encara que va governar a la ciutat 21 anys i 20 en la Comunitat, és ara quan presenta el millor estat des del seu "col·lapse ambiental" en els anys 70.

La picabaralla, nascut en Twitter, va sorgir després d'una publicació de la líder local popular, María José Català. En ella, citant un reportatge d'un suplement de les Províncies, assenyalava el "tresor mediambiental" de València "es troba malalt": "O li posem una solució real ja, o ho lamentarem. Nosaltres i les generacions del futur". Alguna cosa que Sergi Campillo, regidor de Conservació d'Àrees Naturals i Devesa-Albufera, va criticar durament.

En resposta a Català, va assenyalar que el PP ha "estat moltíssims anys en el Govern Central i mai" va aprovar "el cabal ecològic per a l'Albufera del Xúquer": "I ara t'atreveixes a lamentar-te, després de negar l'aigua per al nostre Parc Natural?", assevera.

És precisament el cabal que arriba a l'Albufera des del riu Xúquer, principal font d'aigua del llac des de fa segles, un dels factors més importants per a la recuperació d'aquest. No obstant això, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ), dependent del Govern d'Espanya, no té fixat un cabal mínim per al parc, més enllà d'excedents. "Hipocresia màxima", assenyalava Campillo sobre la publicació de la dirigent popular.

Negociacions

Segons assenyala Campillo, encara que l'Albufera sí que està malalta, hi ha senyals per a l'optimisme. Segons les dades oficials que maneja l'Ajuntament i la Generalitat, els valors de clorofil·la-a al llac eren canviants quant a ascensos i descensos. És a partir de 2010 quan sembla estabilitzar-se i a partir de 2015, especialment, quan els valors inicien una marcada tendència a la baixa. Aquestes anàlisis són indicatives del nivell d'algues microscòpiques en l'aigua, senyal de contaminació per excés de nutrients i, al seu torn, de la transparència de l'aigua. "L'Albufera està en el millor moment dels últims 40 anys, amb dades objectives a la mà. Només mancada que el Govern Central accepte una dotació hídrica ecològica", va assenyalar Campillo en les xarxes.

El Regidor ha assegurat que, conscients de la situació del parc, estan en "negociacions" amb la CHJ per a acordar un "cabal estable" i "ecològic" per a l'Albufera. Una necessitat que contrasta amb els 400 hectòmetres anuals que arribaven al llac fa 40 anys, un 400% més que en l'actualitat.

El "camí iniciat" amb la Confederació detalla una aportació de "8 hectòmetres cúbics sobrants de la Comunitat de Regants de Sueca i la Séquia Real del Xúquer per la modernització dels sistemes de regadiu". Un cabal que ajudaria a la recuperació del parc però es quedaria, encara, lluny del desitjat: "Com a mínim es necessiten 70 hectòmetres anuals per a aconseguir el bon estat ecològic".

"No teniu ni idea"

El PP de València ironitzava en Twitter sobre l'estat de l'albufera: "En el seu millor moment, sí", deia al costat de dos titulars. Un, sobre la renúncia de Ribó a presidir la Junta de Desguàs. L'altre, sobre el cas de botulisme en el Tancat de la Pipa. Els populars semblen oblidar -Campillo els acusa de mentir- que és el Regidor del Cicle Integral de l'Aigua qui presidia tradicionalment la Junta, no l'Alcalde -ara és el regidor de Devesa-Albufera-. D'altra banda, el botulisme aviari és una malaltia habitual en els aiguamolls, que es va traduir en una baixa mortalitat: al voltant de 330 ocells morts d'una població de 4.000 i 5.000. "Es diu naturalesa, no és un jardí. Assumiu-ho. No teniu ni idea", assevera.
Destacats