El ple de València acorda demanar al port que complisca amb els objectius de descarbonització de la ciutat

L’alcalde Joan Ribó ha sol·licitat que es realitze un “estudi paisatgístic de la nova terminal i de la seua afecció a les platges del Cabanyal i la Malva-rosa”

Guardar

puerto de valencia
puerto de valencia

El Ple ha acordat, amb els vots dels grups de l'equip de govern, l'abstenció del Partit Popular i de Ciutadans, i sense el suport de Vox, demanar a l'Autoritat Portuària un estudi d'impacte ambiental, tal com suggereix el Ministeri per a la Transició Ecològica, perquè l'ampliació del Port de València "es faça amb totes les garanties mediambientals, i amb la potenciació del transport ferroviari de mercaderies, com en la resta de ports europeus". Esta proposta d'acord l'ha defensada l'alcalde de València, Joan Ribó, qui ha reiterat que "les coses s'han de fer bé, amb visió de futur i amb perspectiva sostenible, en el marc estratègic de la ciutat, i amb comprensió davant els interessos econòmics del Port i la ciutat".

En este sentit, Joan Ribó ha sol·licitat que es realitze un "estudi paisatgístic de la nova terminal i de la seua afecció a les platges del Cabanyal i la Malva-rosa" i ha valorat "la importància de la conservació de les platges en el patrimoni natural de la ciutat i en l'àmbit turístic". Així mateix, ha assegurat que "el Port del futur ha de ser més sostenible, competitiu i ha d'estar integrat a la ciutat per a continuar sent valor positiu a València i un motor d'ocupació".

En la seua intervenció al Ple, Ribó ha fet un repàs de l'estudi cartogràfic realitzat per la Universitat Politècnica de València a petició de l'Ajuntament sobre el retrocés de la línia de costa de les platges del Sud, "el basculament nord-sud" que pateix la costa de la ciutat i ha conclòs assegurant que "tenim problemes molt seriosos en les platges". El primer edil ha desglossat aquest document per recordar que "en la platja del Saler hi ha llocs on el front dunar s'ha endarrerit més de 15 metres. I este efecte és molt visible, per exemple, en el búnquer i el tram nord d'aquesta platja"

L'edil ha recordat que "la recuperació natural dels impactes dels temporals és insuficient, ja que abasta només el 23% del material que es perd durant la fase erosiva" i, per això, ha instat "el Port de València a realitzar les mesures correctores que estan previstes en la declaració d'impacte ambiental de 2007". "Han passat prop de 14 anys i no s'ha fet res fins hui per a mitigar els efectes del port de València sobre les platges", ha afegit.

Per aquests motius, "el port ha de treballar per la seua descarbonització, garantint la reducció de les emissions fins a assolir l'objectiu de zero emissions abans de 2030", ha subratllat el primer edil a incidir en la seua proposta de "potenciar el transport ferroviari de mercaderies del Port de València i la seua connexió amb el corredor mediterrani i el corredor atlàntic fins a assolir quotes similars en l'ús del tren a les que tenen els majors ports europeus".

L'alcalde Joan Ribó ha presentat esta proposta com alternativa a dues mocions relacionades amb les platges del sud de la ciutat, que han sigut presentades pel Partit Popular i Ciutadans.

En primer lloc, el portaveu de Ciutadans (Cs), Fernando Giner, ha sol·licitat un projecte per a la regeneració i manteniment d'estes platges, compatible amb un document similar, actualment en tràmit, per a les platges del Saler i la Garrofera. "I cal presentar-lo amb celeritat a l'Autoritat Portuària de València i a Ports de l'Estat perquè financen aquesta intervenció, i aprofitar els fons europeus destinats a la Transició Ecològica", ha afegit el regidor de la formació.

D'altra banda, la portaveu del Partit Popular (PP), María José Català, ha assegurat que "no cal elegir entre el progrés i les platges perquè la tecnologia i la innovació fa possible avançar i tindre cura de l'entorn". L'edil popular ha demanat la finalització de l'ampliació del port, "perquè continue liderant el transport de mercaderies i ha instat el govern local "perquè demane més fons estatals i europeus per a la regeneració de les platges".

El mateix text alternatiu aprovat en la moció 24 presentada per Ciutadans, s'ha aprovat així mateix en les mocions 27 i 31, elevades a Ple per PP i Vox, respectivament.

SEGURETAT CIUTADANA A BENIMÀMET-BENIFERRI

El Ple ha rebutjat una iniciativa de Vox per millorar la seguretat ciutadana, erradicar l'ocupació il·legal de vivendes i millorar els servicis del veïnat dels Pobles de l'Oest. El portaveu del grup proposant, José Gosálbez, s'ha referit als "problemes de delinqüència i robatori", "el lamentable estat de les instal·lacions esportives" i la necessitat "d'incrementar la presència policial i d'una caserna" a Benimàmet i Beniferri. Per al regidor de Protecció Ciutadana, Aarón Cano, "gràcies al treball coordinat de la Policia Local i la Policia Nacional s'han realitzat les detencions que presumptament han produït estos fets delictius", per tant, cal parlar "en passat, no en present". La moció ha comptat amb els vots a favor de l'oposició i en contra del govern.

EL CONREU DE L'ARRÒS EN L'ALBUFERA

L'Hemicicle municipal ha donat el vistiplau a una moció presentada per l'equip de govern per tal d'instar el govern d'Espanya a negociar una Política Agrària Comuna (PAC) que garantisca ajudes directes a les explotacions del cultiu de l'arròs en l'Albufera i, amb elles, la viabilitat del sector. La moció aprovada demana també "la professionalització del sector agrari i l'incentiu al relleu generacional". El text subratlla "el paper afavoridor i de sosteniment del cultiu de l'arròs per a les zones humides i la seua repercussió positiva sobre les vies migratòries transcontinentals de les aus".

Destacats