"El personal sanitari de la Comunitat Valenciana ha treballat a estall per a salvar la situació"

El sindicat mèdic CESM denúncia la falta d’informació i material sanitari en les primeres setmanes de la pandèmia

Guardar

hospital-lafe4
hospital-lafe4

Els professionals sanitaris han sigut els grans protagonistes d'aquesta crisi de la Covid-19. Gràcies al seu treball, han sigut moltes les persones que han aconseguit superar la malaltia. No obstant això, la seua alta exposició al virus, i la falta de material sanitari durant les primeres setmanes de la pandèmia, ha fet que la Comunitat Valenciana siga "una de les comunitats autònomes amb més personal sanitari contagiat".

Parlem amb el doctor Andrés Canovas, secretari general del sindicat mèdic CESM Comunitat Valenciana.

Estava la Comunitat Valenciana preparada per a aquesta crisi sanitària?

No. A través del nostre sindicat es van presentar, primer, una mesures cautelaríssimes a nivell de les tres províncies en el jutjat social on se'ns va donar la raó que existia una falta de material importantíssima, i se li va donar fins a 72 hores a la Conselleria de Sanitat perquè el material estiguera disponible, i en cap cas va ser així. És més, durant 3-4 setmanes, hem estat sense el material adequat per a combatre la Covid-19, que ha provocat el contagi del personal sanitari.

De fet, som una de les comunitats autònomes on més professionals sanitaris s'han contagiat, no on més han mort, però més del 50% de les persones mortes, a nivell nacional, són mèdics i, en segon lloc, els infermers i infermeres. La Comunitat Valenciana no tenia cap mena de material disponible per a poder evitar el contagi del personal sanitari, i això ho sabem perquè quan vam fer el recurs de mesures cautelaríssimes, el jutge va demanar, a Sanitat, les dades específiques per departaments i eren mínimes, no existia el material necessari. Ens hem dedicat a fer manualitats per a poder protegir-nos.

Després, hi ha hagut una falta democràtica en el funcionament de la Conselleria de Sanitat perquè, posant-se darrere del que era l'estat d'alarma, en cap cas s'ha reunit amb els representants dels professionals sanitaris, amb els sindicats, que som qui havíem de donar el vistiplau i donar suport al pla per a fer front al virus o, almenys, poder exposar les mesures que consideràrem millors. I creiem que això ha ocorregut perquè no tenien cap pla.

Cada departament ha funcionat com ha volgut i, de fet, nosaltres tenim dades de departaments en els quals es desaconsellava l'ús de la mascareta per a no alarmar a la ciutadania. Llavors, tot això ha donat lloc al fet que, des del nostre sindicat, hàgem presentat una querella criminal contra la Conselleria de Sanitat.

Com estan veient, llavors, el pla de desescalada?

No hi ha cap pla de desescalada. En un moment determinat, Sanitat va traure unes mesures de desescalada que nosaltres plantejàrem que no eren adequades, i es van retirar al cap de 48 hores. Des de llavors, no hi ha cap pla. Cada departament sanitari està fent la desescalada com considera oportú. S'ha posat damunt de la taula la creació d'una Mesa Sectorial on els sindicats de treballadors poguérem estudiar les mesures, i no s'ha produït.

Llavors, ara, cada dos o tres dies, la consellera de Sanitat informa del que es farà, però sense tindre cap mena de reunió prèvia amb els representants dels treballadors perquè els puguem plantejar si existeix algun tipus de problema que, potser, ells no havien pensat.

Quina és la seua opinió sobre la utilitat dels hospitals de campanya que es van instal·lar a les tres províncies de la Comunitat Valenciana?

És bo que, ja que s'han construït, es mantinguen per si hi haguera una nova crisi epidèmica, però la realitat és que, de moment, no s'han utilitzat. Bé, a València i Alacant, s'ha utilitzat per a descongestionar uns hospitals que ja no estaven congestionats.

S'ha arribat a produir col·lapse sanitari a la Comunitat Valenciana?

Cal tindre en compte que la Comunitat Valenciana té un nombre de llits inferior a altres comunitats autònomes, però després de decretar-se l'estat d'alarma, i posar-se els hospitals privats a disponibilitat de la sanitat pública, es va contribuir al fet que no es produïra col·lapse sanitari. Què vam estar a punt? No li dic que no, però els professionals sanitaris han treballat a estall, amb torns preocupants, i han aconseguit salvar la situació.

I, ara, què es proposa per a reduir les llistes d'espera?

En tots els països que, d'una manera o una altra, compten amb sanitat pública, hi ha llistes d'espera. Realment, el que esperem és que hi haja una inversió major, per part del govern, en la sanitat pública per a no perdre capital humà. A Espanya, estem molt pitjor pagats que a la resta d'Europa, i és moment de revertir aquesta situació.

Consideren que al personal sanitari els ha faltat informació?

Per descomptat. Al principi, no teníem cap mena d'informació sobre el que estava passant amb la Covid-19. Nosaltres mateixos no enteníem per què ens deien que no fórem a congressos o que no fórem a reunions de més de 10 persones, però a la ciutadania no se'ls deia que no foren als centres de salut o a consultes externes, i això significava que hi havia, per exemple, 20 o 30 persones en una sala d'espera. Clar, això és el que no tenia cap sentit...

Pensa que la Comunitat Valenciana està preparada per a un nou rebrot?

Espere que sí, i dic espere perquè no tenim cap mena d'informació per part de l'administració. El que sabem és només per la premsa. Per exemple, això de l'emmagatzematge de material a Fira València, ho sabem per la premsa. Així que espere que les condicions d'emmagatzematge siguen les adequades, i que el material que s'està reservant siga el necessari perquè, quan presentàrem les mesures cautelaríssimes, ens assabentàrem que, per exemple, a l'Hospital La Fe, hi havia 4.000 mascaretes fpp2 per a, aproximadament, uns 5.000 professionals sanitaris. Clar, el primer dia es van acabar. Esperem que aquesta situació no es torne a repetir.
Destacats