El Partit Popular demana la restauració de 'El parotet' pel vinté aniversari de la seua donació a la ciutat de València

La monumental estàtua de Miquel Navarro va ser un regal en 2003 de la Fundació Bancaixa a la ciutat de València pel 125 aniversari de la seua Obra Social

Guardar

El Parotet
El Parotet

La regidora del Grup Municipal Popular Julia Climent ha denunciat el deplorable estat en el qual es troba l'estàtua del parotet, obra del prestigiós pintor i escultor valencià Miquel Navarro. Els Populars han presentat una moció a la pròxima Comissió de Cultura per a instar l'equip de govern a restaurar, com més prompte millor, la citada escultura pública, a fi de recuperar la seua tonalitat original, així com a millorar el seu manteniment i conservació, en ocasió del compliment l'any que ve del vinté aniversari de la seua donació. "Es tracta d'una qüestió de respecte a l'artista, a la fundació que va fer la donació i a la mateixa ciutat en vespres d'aquesta data tan assenyalada", ha apuntat Climent.

"Quan es compleixen pràcticament dues dècades de la seua inauguració, l'aspecte del parotet resulta d'allò més millorable, havent perdut en bona part el seu color blau característic, a conseqüència del pas del temps, però, sobretot, de la falta de manteniment per part de l'Ajuntament", ha lamentat la regidora Julia Climent. "El mateix pot dir-se de la jardineria de la glorieta en la qual se situa, totalment descurada i sense cap manteniment, com a prova el creixement d'herbes adventícies en tota la prada de gespa, fent precís, amb caràcter complementari a la rehabilitació de l'escultura, la realització de treballs i labors de jardineria per a la recuperació del seu estat i imatge inicial", ha assenyalat.

Com recorda Julia Climent, El Parotet va ser un regal en 2003 de la Fundació Bancaixa a la ciutat de València amb motiu de la celebració del 125 aniversari de la seua Obra Social, creada en 1878 a instàncies de la Reial Societat d'Amics del País. Amb una altura de 46 metres i un pes de 93 tones, és obra de l'artista Miquel Navarro, recentment nomenat acadèmic de la Reial Acadèmia de Belles de Sant Carles, destacant, igual que moltes de les seues creacions, per la seua verticalitat, les seues dimensions colossals i per l'acusada estilització de les seues formes. L'escultura, realitzada en ferro pintat en blau mediterrani i valorada en 1,1 milions d'euros, representa a un guerrer, de caràcter totèmic, en posició erecta i en estat de repòs.

Coneguda popularment com "el parotet" per la seua semblança amb una libèl·lula, aquesta s'alça des d'octubre de 2003 a manera de guaita en la plaça d'Europa, al costat de la Ciutat de les Arts i les Ciències i a la Torre de França, edifici aquest últim amb el qual sembla rivalitzar en altura. Segons l'acord aconseguit entre l'Ajuntament i la Fundació Bancaixa amb motiu de la seua donació, totes les despeses inherents a l'ús, conservació i manteniment de l'estàtua seran a càrrec del Consistori. "La labor de restauració del parotet correspon al Govern municipal i no existeix millor oportunitat per a escometre-la que en la vespra del vinté aniversari de la icònica creació de l'artista de Mislata", ha manifestat l'edil Popular.

Com assenyala Climent, no és l'única estàtua de Miquel Navarro a València. Seues són també les obres Fuente pública (més coneguda com La pantera rosa), Home Guaita i Motoret 2000. En 1984 s'inauguraria la primera d'elles en els voltants de la Plaça Sanchis Guarner, sota el patrocini de la Societat d'Aigües Potables i Millores de València. Una dècada després, la Fundació Bancaixa cediria l'escultura en acer Home Guaita per al seu emplaçament als Jardins del Real, presidint des de 1999 l'entrada del Museu de Ciències Naturals. Finalment, dos anys més tard, s'instal·laria en l'accés a l'Umbracle Motoret 2000, juntament amb altres peces escultòriques de reconeguts escultors valencians, com Joan Cardells o Ramón de Soto.

Arxivat a:

Destacats