El Parc Central avança a grans passos cap al seu futur

Està previst que en primavera s’obrin les naus 2 i 3, espais culturals i formatius multifuncionals

Guardar

parc central
parc central

Fa quatre mesos, els valencians i valencianes van rebre una de les notícies que més esperaven sentir. El Parc Central va obrir les seues portes al gener amb una part del projecte total i, des de llavors, no ha deixat d'avançar per a convertir-se en un nou espai on la socialització és la protagonista. I és que s'espera que en aquesta primavera encara cresca més aquest pulmó verd.

Mentre que ara els espais verds i la Nau 1, amb instal·lacions esportives al seu voltant, són els que reuneixen totes les mirades de les famílies, turistes i visitants que cada dia s'acosten per a gaudir, prompte ho faran les naus 2 i 3, que acolliran la seu de la Universitat Popular de Russafa i exposicions, espectacles o conferències, respectivament. Una obertura que suposaran 430 m² de planta cadascuna i que tenen un pressupost de 400.000 euros per nau.

En concret, la número 2, que tindrà el nom REU (Ribes Espai Universitat), estarà plena d'aules, despatxos, magatzems i serveis al llarg de dues plantes, tal com va anunciar l'Ajuntament de València poc després d'haver obert la primera fase del parc. En la planta baixa s'habilitarà un despatx per a la persona responsable del centre i dues aules amb envans movibles per a convertir tot aqueix espai en únic, mentre que en l'entreplanta hi haurà dues aules i tabiqueria també mòbil per a desenvolupar les activitats de continuïtat durant el curs per a adaptar-se a diferents usos, segons indica la regidora d'Igualtat, Isabel Lozano.

parc_central_riboD'altra banda, la nau tercera (REC, Ribes Espai Cultural) serà un espai multicultural que s'estructurarà com un gran espai diàfan amb gran versatilitat d'opcions escèniques, mostres i exposicions, i comptarà amb una tarima per a conferències, per la qual cosa també s'ha utilitzat el mateix mecanisme de separació mòbil. Respecte a aquesta qüestió, Joan Ribó, alcalde de la ciutat, ha mantingut que era essencial oferir espais culturals juntament amb els mediambientals d'oci i esplai perquè "no és només una zona verda, sinó un espai universitari, cultural i de formació".

L'espera per veure el resultat coincideix amb l'anunci que l'Ajuntament de València ha aconseguit rebaixar el tipus d'interés de la seua part del deute del préstec d'aquest projecte fins al 0,9%, la qual cosa suposa 3,1 punts per davall del que estava vigent fins ara. Una renovació del préstec que, segons indica el consistori, suposa un estalvi de 568.000 euros en els Pressupostos Municipals dels pròxims anys. La part que queda pendent del préstec en vigor ascendeix a 16,6 milions d'euros.

A més, el consistori, juntament amb el Ministeri de Foment i la Generalitat Valenciana va formalitzar, dimecres passat, el compromís de finançament entre les administracions per a executar les obres del canal d'accés i el túnel passant ferroviaris, ja que, en paraules de Ribó, és important per a posar en marxa l'entrada en subterrani dels trens a la ciutat des del Bulevard Sud fins al pont de Giorgeta, que serà el canal d'accés ferroviari.

Una vegada que s'aconseguisca el soterrament de les vies, es preveu que el Parc Central abaste 23 hectàrees, enfront dels 110.836 m² oberts en aquest moment, on es troba l'Horta Jardí, el Jardí de la Infància, el Romàntic o el de les Flors, la Pèrgola central o la zona de gronxadors i de socialització canina. Així mateix, el següent pas previst és que la Nau 4 s'unisca a la resta, un lloc que tindrà les dependències del Centre Municipal de Serveis Socials i el nou Centre d'Integració Sociolaboral de Joves.

Destacats